KRAJ MILANA BANDIĆA: / Stranka bez mandata, a mizeran broj glasova koji je on sam osvojio pokazuje da mu je i Zagreb okrenuo leđa

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića je u svim izbornim jedinicama u kojima se kandidirala ostvarila mizerne rezultate dok su oponenti iz platforme Možemo!

6.7.2020.
8:55
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Čovjek koji je na čelu hrvatske metropole već 20 godina na parlamentarnim izborima doživio je potpuni fijasko. Naime, Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića nije osvojila niti jedan mandat, čak štoviše, nigdje nije bila ni blizu.

Prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva nakon obrađenih 99,54 posto biračkih mjesta, njegova je stranka dobila svega 1,01 posto glasova, a od njih je bolji bio čak i Živi zid. U drugoj izbornoj jedinici, stranka mu je osvojila 2,24 posto glasova te su od nje bolji rezultat postigli ponovno Živi zid, ali i nezavisni Željko Lacković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je kao nositelj liste skupio mizernih 1789 preferencijalnih glasova. U šestoj izbornoj jedinici, opet debakl - samo 1,92 posto potpore birača, u sedmoj još gore s 0,77 posto potpore, a u trećoj potpuna katastrofa sa svega 0,46 posto osvojenih glasova. Pravi potop dogodio se u devetoj izbornoj jedinici gdje je Bandićeva stranka osvojila svega 0,25 posto glasova.

Bandiću nije pomoglo niti uvrštavanje svojih gradskih pročelnika na liste, a niti žetončići se nisu iskazali. Tako je u sedmoj izbornoj jedinici Gordana Rusak zaradila 116 preferencijalnih glasova, a Milanka Opačić samo 102. Za ilustraciju, u istoj je izbornoj jedinici na Bandićevoj listi od njih bila bolja relativno anonimna Marina Pucević sa 200 osvojenih preferencijalnih glasova. U prvoj je izbornoj jedinici Ljubo Jurčić "zaradio" samo 337 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LJUBO JURČIĆ NIJE ZADOVOLJAN, NEĆE U SABOR: /

'Birači su zasićeni Bandićevim mandatima u Zagrebu'

Image
LJUBO JURČIĆ NIJE ZADOVOLJAN, NEĆE U SABOR: /

'Birači su zasićeni Bandićevim mandatima u Zagrebu'

Nezgodne usporedbe

Zbog usporedbe, na prošlim je parlamentarnim izborima Bandić sam osvojio nešto manje od 10.000 preferencijalnih glasova u drugoj izbornoj jedinici. Tada je njegova stranka završila treća, iza HDZ-a i SDP-a s više od 18.000 prikupljenih glasova ili 9,24 posto potpore birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također za usporedbu, glavni konkurent Milanu Bandiću u zagrebačkoj skupštini, Tomislav Tomašević, je u prvoj izbornoj jedinici sa svojom zeleno-lijevom koalicijom skupio 21,13 posto potpore te 19.604 preferencijalna glasa. U drugoj izbornoj jedinici je ta koalicija osvojila 5,54 posto potpore, a glumac Vilim Matula, kao nositelj liste skupio je 2128 preferencijalnih glasova, odnosno 339 više od Bandića. U šestoj izbornoj jedinici, platforma Možemo! je skupila 9,48 posto potpore, a Bojan Glavašević je osvojio naklonost 3723 birača, odnosno više nego dvostruko od Bandića. U sedmoj izbornoj jedinici Možemo je došlo do potpore od 10,48 posto, a Rada Borić sa 4202 i Mile Kekin s 3988 preferencijalnih glasova su daleko nadmašili zagrebačkog gradonačelnika u tom segmentu. Čak i u devetoj izbornoj jedinici, gdje su relativno nepoznati, članovi platforme Možemo! su skupili 2,44 posto glasova, odnosno gotovo 10 puta više od Stranke rada i solidarnosti. To im je donijelo osam saborskih mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Zagreb sada njihov?

Bandić je sinoć oko 21.15 čestitao svima koji su sigurni da su ušli u Sabor te građanima koji su njegovoj stranci odlučili dati povjerenje. "Dok god radimo u Zagrebu svoj posao pošteno, korektno i nosimo teret odgovornosti dvije krize - covid i potres, ne možemo na nacionalnom planu zabilježiti neki značajan rezultat", rekao je Bandić. Nije htio komentirati zaključak da ga Zagrepčani više ne žele za gradonačelnika, niti što će se zbivati na lokalnim izborima sljedeće godine.

"Prvi korak je da uđemo u Sabor, drugi korak je da maknemo lokalne šerife od Dubrovnika do Pule, od Karlovca do Splita, a ponajviše da nakon 20 godina maknemo Bandića s vlasti! Nakon ovih rezultata, već sada možemo reći – Zagreb je naš!", poručio je sinoć njegov najveći rival Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo