sa sjednicama kreće i vrhovni sud /

Kraj koronazastoju u pravosuđu: Od sljedećeg tjedna kreću rasprave, pogledajte kako, kome i gdje

Što se tiče hitnih predmeta, Vrhovni sud imao je dvije sjednice. I riješio 70-ak predmeta

16.4.2020.
21:40
VOYO logo

Zastoju u pravosuđu nazire se kraj. Veliki dio zagrebačkog županijskog suda preselit će se u prostorije općinskog kaznenog suda u zagrebačku Selsku ulicu! Tamo bi se uskoro mogle početi odvijati sudske rasprave, sve dok se ne obnovi zgrada na Zrinjevcu koja je stradala u potresu. 

Sljedeći tjedan sa sjednicama u punom sastavu počinje i Vrhovni sud koji je jutros izdao preporuke svim predsjednicima kako da izgledaju suđenja u doba korone. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva puta na tjedan održavat će se građanska vijeća vrhovnog suda. Ostali dani rezervirani su za kaznena. 

"Kada će biti u kaznenim predmetima javne sjednice onda će se podijeliti posao na način da će ovdje biti vijeće, u drugoj prostoriji će biti okrivljenici, njihovi branitelji, državni odvjetnici", kaže sudac u Građanskom odjelu Vrhovnog suda . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve će biti spojeno programom poput video linka za komunikaciju. Što se tiče hitnih predmeta, Vrhovni sud imao je dvije sjednice. I riješio 70-ak predmeta.

"Je li se nakupilo nešto zaostataka? Ne, ne, nije toliko i ovi drugi sudovi sporije rade, ja bih čak rekao da su se čak i smanjili zaostatci", govori Pajalić. 

Zgrada Županijskog suda na Zrinjevcu tako skoro u upotrebu neće...

Velika dvorana potpuno je urušena. Napukli zidovi. Pod je još uvijek pun kamenih blokova. Najgore je prošao treći kat i sudnica Sanaderove i Todorićeve sutkinje, Maje Štampar Stipić pa će se većina suda preseliti na općinski kazneni sud. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatni problem su i sudski pretinci

"Tamo imaju dvije dvorane koje su koliko toliko uvjetne da bi se mogle održati rasprave, ali ne one najveće koje imaju 10 i više okrivljenika radi poštivanja socijalne distance, snalazit ćemo se kako se budemo mogli snaći", kaže predsjednik Županijskog suda u Zagrebu . 

Čeka se, kaže, samo odluka ministarstva pravosuđa i riješavanje tehničkih stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To baš nije tako jednostavno, vidite sad ove spise, to treba odnijeti i prenijeti, treba se prenijeti informatička oprema, dakle odluka i za jedno tri četiri tjedna mislim da bi mogli raditi prve rasprave i prve sjednice", dodaje Turudić. 

Obzirom da 90 posto sudaca nije u zgradi, donesena je odluka da suci sada koriste godišnje odmore, kako bi mogli početi raditi dok se steknu uvjeti.

"Ako se situacija s korona krizom stabilizira mislim da bi od početka svibnja i do sredine sedmog, mogli raditi znatno više nego sada, ne kako smo radili prije mjesec ili dva, ali više nego sada, ovo je stanje obične hibernacije", govori Turudić. 

Resorni ministar poručuje, sudovi za sad stoje dobro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo uputu i preporuku sudova da u komunikaciji koriste moderna sredstva elektroničke komunikacije i podnesci najviše idu na taj način", poručuje ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. 

Posebno to veseli odvjetnike koji zbog koronavirusa ne mogu napraviii uvid u niti jedan spis. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki sudovi dostavljaju određena pismena pa čak i rješnja i optuženice putem elektronske pošte jer to je jedin način na koji odvjetnik uopće može zaprimiti neko sudsko pismeno", ističe odvjetnik Rafael Krešić. 

Dodatni problem su i sudski pretinci do kojih odvjetnici ne mogu - što odvjetnička komora sad rješava kako se pošta ne bi gomilala. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike