Kosorici stižu odbijenice, na Pantovčaku svi osim HDZ-a

Premijerka Jadranka Kosor oštro je uzvratila na poziv predsjednika Josipovića svim strankama da dođu na Pantovčak na konzultacije. 'U Ustavu piše što radi parlament, a što predsjednik.

8.3.2011.
15:49
VOYO logo

Na relaciji Markov trg – Pantovčak prilično je napeta situacija. Premijerki očito nije dobro 'sjela' najava predsjednika da će krajem tjedna pozvati čelnike stranaka da bi s njima raspravio situaciju u zemlji. Vrlo mu je brzo i prilično oštro uzvratila poukom o ustavnim odredbama i tome što je čiji posao. U međuvremenu već su dvije stranke – HNS i SDP – najavile kako na sastanak kod Kosor neće doći. SDP ide kod Josipovića.

"Završetak pregovora za Vladu je strateški cilj, vjerujem da je tako i za većinu stranaka", izjavila je premijerka Jadranka Kosor tijekom posjeta tvornici Kotka u Krapini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka je naglasila kako nije bilo nikakvog nagovora i pritisaka prema oporbi, a na zajedničkom sastanku prezentirat će im se što je sve napravljeno po pitanju Poglavlja o pravosuđu.

"Očekujemo i potporu za gospodarski oporavak i provedbu reformi. Oporba je bila protiv Zakona o radu, pa od njih jasno očekujem da kažu za što jesu, a za što nisu jer pred nama je reforma Zakona o mirovinskom osiguranju te Zakona o policiji", rekla je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prijevremenim izborima nije bilo ni riječi.

'Nisam dobila poziv na sastanak s Josipovićem'

Premijerka kaže da nije dobila poziv za sastanak s predsjednikom Josipovićem, a inače, kaže, s njim razgovara svaki dan o ključnim pitanjima za Hrvatsku te da nije dobro da se predsjednika svrstava na stanu oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče reformi, činjenica je da sam predsjednik nije podržao izmjene Zakona o radu. Očekujem potporu predsjednika za mjere gospodarskog oporavka i završetak pregovora, što bi se ostvarilo do kraja lipnja. Mislim da ključne probleme u državi možemo rješavati samo ako se iskreno pomogne. Završetak pregovora je strateški cilj za Vladu, a vjerujem i za većinu čelnika oporbe. Vlada je do sada bila sama kod svih reformi.

Oporba je protiv, koliko čujem, i izmjene Zakona o policiji, što nam je iznimno važno za Poglavlje 23, a reforma je i zaleđeni proračun te Zakon o sukobu interesa, protiv čega je također i bila oporba", rekla je Kosor pozivajući se na Ustav RH, gdje jasno piše, kaže, što radi parlament, a što predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve parlamentarne stranke, osim HDZ-a, potvrdile su svoj dolazak na konzultacije kod predsjednika Republike Ive Josipovića, izvijestio je Ured predsjednika priopćenjem, u kojem se dodaje da predsjednik Josipović podržava sve oblike političkih konzultacija o aktualnim temama, uključujući i one koje planira održati predsjednica Vlade RH. Poziv strankama upućen je u ponedjeljak.

Predsjednik Josipović konzultacije s parlamentarnim strankama održat će do kraja ovoga tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Josipović podržava sve oblike političkih konzultacija, uključujući i one koje planira održati predsjednica Vlade RH, o aktualnim temama", dodaje se u priopćenju Ureda predsjednika. (Hina)

Vezani članci:

arti-201103080369006 arti-201103080010006 arti-201103050198006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo