'TO BI BILO SJAJNO ZA JAVNOST' / Kosor savjetovala Plenkovića i Milanovića: 'Bilo bi dobro da ga nazove i pita može li doći pola sata ranije'

Bivša premijerka kaže da bi posvađani državni vrh jednostavno trebao - otići na kavu i tamo dogovoriti rješenje

8.11.2021.
8:33
VOYO logo

Javnost već puna dva tjedna svjedoči prepiranju predsjednika Republike Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića. Rezultiralo je traženjem dvije ostavke, jednog opoziva, a sve je začinjeno i brojnim uvredama.

Tko je u krivu, tko u pravu i kako bi sve moglo završiti, u studiju RTL-a Danas komentirala je bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JE LI PRETJERAO? /

Psihijatar analizirao Milanovića: 'Sretan sam što sa sobom ne nosi koferčić s gumbom za nuklearnu bombu'

Image
JE LI PRETJERAO? /

Psihijatar analizirao Milanovića: 'Sretan sam što sa sobom ne nosi koferčić s gumbom za nuklearnu bombu'

'Neka ga nazove i pita može li doći pola sata prije'

"Radi se samo i isključivo o mogućoj suradnji Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. O tome će se raditi i sljedeći tjedan, dakle, 9. studenoga, na sjednici Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ako oni uspiju sniziti strasti, ja bih preporučila, i to prije sjednice Vijeća, da se nađu i popiju kavu, u simboličnom smislu, da sve moguće krune ostave izvan te prostorije. Budući da se taj sastanak održava u prostorijama Vlade, možda bi bilo dobro da gospodin Plenković nazove predsjednika države i kaže: "Možeš li doći pola sata prije?" Tako bih ja učinila", kazala je Jadranka Kosor i prokomentirala poziciju ministra Banožića.

"Vratimo se malo u prošlost, pogledajmo širu sliku. Dakle, u vrijeme predsjednika Tuđmana jest politički sustav bio drugačiji, polupredsjednički. Međutim, sasvim svejedno predsjednik je imao najviši i najveći legitimitet kao što ga ima i predsjednik Milanović, izabran s najvišim mogućim brojem glasova i otuda zapravo izviru najviše problemi, predsjednik koji ima najveći legitimitet, ali i male ovlasti koje su iznimno važne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Naravno da u ovom trenutku neće smijeniti Banožića'

Dakle, u području sigurnosti, vojske i vanjskih poslova. Ako se sjetimo vremena predsjednika Tuđmana, neki ministri obrane su trajali i po 15-ak dana. No, sasvim je bilo nezamislivo zbog tog velikog legitimiteta tadašnjeg vrhovnog zapovjednika, pa i u vrijeme Mesića, pa i u vrijeme Josipovića, da netko pozove na ostavku ili smjenu, odnosno da ga nazove psihijatrijskim slučajem", rekla je i odgovorila na pitanje misli li da će Plenković smijeniti Banožića zato što to traži Milanović.

"Naravno da u ovom trenutku neće. Međutim, sasvim je izvjesno da je gospodin Banožić dosta slaba karika u ovoj Vladi i da upravo taj očito teško razrješiv sraz između njega i načelnika Glavnog stožera, kojeg također Banožić ne može smijeniti niti Vlada, nego to mogu samo učiniti zajedno predsjednik države i Vlada. Kao što zajedno mogu odlučivati o tajnim službama. Međutim, sjetimo se, bivša predsjednica RH je, kao što znamo, sama pokušala smijeniti šefa tajnih službi i bilo je velikih okapanja s predsjednikom Vlade. Na početku svoga mandata napisala je pismo predsjedniku Vlade da mora otići. Dakle, nije to nešto novo, ali način na koji se međusobno politički časte je sasvim neuobičajen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To bi sjajno djelovalo na hrvatsku javnost'

Sasvim je sigurno da na toj sjednici pred puno ljudi oni neće moći izglađivati te odnose, a ta netrpeljivost je neka vrsta političkog prijezira koju imaju Milanović i Plenković jedan prema drugome. Mora se i može zatomiti zato što treba uzeti u obzir jednu jako važnu činjenicu, ako ne bude izvanrednih parlamentarnih izbora, oni će još pune tri godine morati surađivati i odlučivati o nizu drugih važnih stvari", prokomentirala je Kosor.

"S predsjednikom Josipovićem sam se uvijek mogla dogovoriti i sjesti na kavu. U zadnjoj godini kad sam ja tražila sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost oko nekih informacija u vlasništvu medija, nešto vrlo delikatno, mi smo zajedno stali pred novinare i dali izjave. To preporučujem predsjedniku Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću. To bi sjajno djelovao na hrvatsku javnost pogotovo kada se borimo s koronom", kazala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo