'Žene puno više pričaju' / Kosor o seksističkom ispadu ravnatelja HZZO-a: To je u istom rangu kao i premijerov 'Jako ste slatki' novinarki

Image
Foto: Pixsell / RTL

Nijednom muškarcu novinaru se premijer ne bi usudio reći da je jako sladak... Sve dok jednom netko ne bude pozicijom platio seksizam, ta vrsta nonšalantnosti će biti uobičajena, kaže Kosor

18.2.2021.
15:05
Pixsell / RTL
VOYO logo

Nakon što je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Luciano Vukelić imao sramotan seksistički ispad u emisiji javne televizije u srijedu navečer, javno se ispričao. Vukelić je naime tijekom rasprave o dugovanju veledrogerijama i rasta duga za lijekove na HRT-u izjavio: "Meni je drago kad su žene u studiju pa one puno više pričaju, mi smo operativniji, muškarci."

U emisiji su sudjelovale predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač, politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo i državni tajnik Ministarstva zdravstva Silvio Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon osuda sa svih strana ravnatelj HZZO-a je poslao priopćenje u kojem se ispričao uvjeravajući javnost da mu nije bila namjera ikoga uvrijediti.

"U žustroj raspravi nespretno sam se izrazio, čime sam povrijedio uvažene kolegice i sve koji su moju izjavu doživjeli neugodnom. Izjava je bila neprimjerena, no nije mi bila namjera nikoga uvrijediti. Veoma poštujem žene, a tijekom karijere upravo su mi žene uvijek bile bliske suradnice u koje imam veliko povjerenje i njihov stručni rad ničim ne bih želio omalovažiti. Ispričavam se i žalim zbog izrečene izjave", stoji u Vukelićevom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Borasov seksistički nastup /

Pravobraniteljica oprala rektora zagrebačkog Sveučilišta zbog neprimjerene izjave kadetkinji

Image
Borasov seksistički nastup /

Pravobraniteljica oprala rektora zagrebačkog Sveučilišta zbog neprimjerene izjave kadetkinji

Kosor: Ovo će biti uobičajeno dok netko to ne plati pozicijom

Bivša premijerka Jadranka Kosor bila je jedna od mnogobrojnih koji su Vukelićevu izjavu osudili, no i ukazala je na širi problem prelaženja preko takvih izjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za RTL.hr Kosor kaže kako je to "vrh ledenog brijega i najblaži mogući izričaj koji takvi ljudi, a ima ih jako puno jer živimo u patrijarhatnom društvu, koriste misleći da će ispasti duhoviti".

"Zapravo ispod toga je duboko uvjerenje da su muškarci dominantni, da su žene manje vrijedne i da što se politike tiče nemaju tu što raditi. To izbije svako malo. To je u istom rangu kada premijer novinarki pod navodnicima tepa: "Jako ste slatki", jer mu se njeno pitanje ne dopada. Nijednom muškarcu novinaru se ne bi usudio reći da je jako sladak.
Očekivala bih u takvim slučajevima, ali ne u Hrvatskoj nažalost, da reagiraju muškarci, a ne žene, i to nadređeni muškarci i muškarci koji su ga doveli na takvu poziciju. Ali to se neće dogoditi i sve dok jednom netko ne bude pozicijom platio seksizam, ta vrsta nonšalantnosti će biti uobičajena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne reagiraju ni žene

"S druge strane moram reći da i većina žena na reagira. Žene u načelu nisu solidarne, reagiraju aktivistice i udruge. Istinske potpore ženama, govorim iz iskustva, zapravo i nema i dok god je to tako ovo će biti uobičajena pojava koja će se do sutra zaboraviti, kao što se zaboravila i Mara Tomašević koja je pisala i premijeru i predsjednici države, dakle ženi, na koje joj nisu ni odgovorili, a pisala je o mužu političaru koji je tuče.
Seksizam je zrno iz kojeg vrlo brzo nikne nasilje. Seksisti često postanu nasilnici. A ja i ovakvu vrstu izjave doživljavam kao nasilje, mada znam jako puno muškaraca koji jako puno pričaju i ne mogu doći do riječi od njih. To su floskule kojima nas se stavlja u ladice, a sve je to u suprotnosti sa zakonom o suzbijanju diskriminacije koji smo donijeli davne 2008." zaključila je bivša premijerka u razgovoru za naš portal. 

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo