Kosor ljuta što joj Grabar Kitarović nije rekla za NATO

Predsjednica je bila jako ljuta što je Kolinda Grabar Kitarović nije osobno izvijestila da će biti Rasmussenova pomoćnica.

1.4.2011.
11:51
VOYO logo

Dok je predsjednik Ivo Josipović kazao kako je zadovoljan što je hrvatska veleposlanica u Washingtonu Kolinda Grabar Kitarović izabrana za pomoćnicu glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena, premijerka Jadranka Kosor, koja se u srijedu nalazila u Izraelu, tek je procijedila kako je to "svakako dobra vijest", ali i da će se "o tome tek razgovarati".

I Kolinda Grabar Kitarović u svojoj je izjavi potvrdila da će "razgovarati s predsjednikom države i predsjednicom Vlade". To je bio glavni razlog hladne premijerkine reakcije na ulazak Sanaderove ministrice vanjskih poslova u vrh NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednica je bila jako ljuta što je Kolinda Grabar Kitarović nije osobno izvijestila da će biti Rasmussenova pomoćnica. Ponovio se slučaj Ivana Šimonovića, koji se, dok je bio ministar pravosuđa, kandidirao za mjesto u UN-u, a o tome također nije ništa rekao premijerki. To nije način, kazao je za Novi list izvor blizak Banskim dvorima.

Prema neslužbenim informacijama, zemlje članice NATO-a izviještene su o izboru Grabar Kitarović za pomoćnicu glavnog tajnika NATO-a zaduženu za javnu diplomaciju, što znači da je informacija o tom imenovanju na vrijeme stigla i u hrvatske institucije. No, Jadranku Kosor ozbiljno je povrijedilo što joj stranačka kolegica nije to osobno javila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom te vijesti, neki članovi HDZ-a u razgovoru za Novi list prisjetili su se kako Kosor i Grabar Kitarović nikada nisu bile u naročito dobrim odnosima te da je među njima vladao rivalitet još dok je Kosor bila zamjenica Ive Sanadera, a Kolinda Grabar Kitarović šefica hrvatske diplomacije. I Kosor i Grabar Kitarović su se jako trudile kako bi se izborile za što veću Sanaderovu naklonost i pritom su jedna u drugoj gledale konkurenciju.

"Često je zabavno bilo gledati kako se Jadranka i Kolinda guraju oko Sanadera. Današnja premijerka, tada formalno drugi čovjek HDZ-a, vjerovala je da njoj prirodno pripada pozicija s desna Sanaderu, ali Kolinda je par puta stala tik uz njega kad se radilo o nekom grupnom fotografiranju ili slično. Tada bi Jadranka žustro reagirala, bilo je tu i grubih riječi. Nisu se baš trpjele", ispričao je jedan HDZ-ovac, koji je četiri godine izbliza svjedočio hladnim odnosima Jadranke Kosor i Kolinde Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201003090162006 arti-201003120052006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo