Finacial Times: Korupcija u RH je sistem, ne iznimka

13.1.2010.
21:54
VOYO logo

arti-201001120123006Odnos Hrvata prema korupciji promijenio se nakon niza skandala na visokoj razini i upozorenja iz Bruxellesa da korupcija ugrožava ulazak u Europsku uniju, pa su glavna vijest slučajevi koji su prije godinu-dvije privlačili malo pažnje, piše Financial Times .

Mnogo toga ovisi o tome kako će Zagreb riješiti ovaj problem, procjenjuje londonski list. Ako obračun s korupcijom ne uspije, bit će doveden u pitanje ulazak Hrvatske u EU, a time i nade drugih zemalja - Crne Gore, Makedonije, Srbije, Albanije i Kosova. A ako proširenje zapne na Balkanu, teško da će biti bolje i drugima, konkretno Turskoj, prenosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugledni dnevnik podsjeća kako se EU nadala da će s reformom uprave i inzistiranjem na vladavini zakona u istočnoeuropskim zemljama biti suzbijena korupcija, ali da se opekla, najviše na primjeru Bugarske i Rumunjske. Europska unija ne želi novu sramotu s ulaskom novih članica, pa je odlučila povući crtu upravo na slučaju Hrvatske, piše Financial Times.

arti-201001120136006''Za imidž Europske unije je vrlo loše da novac iz europskih fondova završi u rukama korumpiranih dužnosnika, pa čak i kriminalaca, u članicama u kojima državni aparat ne funkcionira'', rekla je Financial Timesu Katinka Barysch iz Centra za europsku reformu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati znaju što mogu izgubiti, piše londonski dnevnik, navodeći da je novoizabrani predsjednik Republike Ivo Josipović svoju kampanju utemeljio na obećanju o beskompromisnoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. S perspektivom da Hrvatska u prve dvije godine članstva od EU dobije dvije milijarde eura pomoći, premijerka Jadranka Kosor proglasila je nultu toleranciju za korupciju.

Korupcija, koja je česta u javnim nabavama, Hrvatsku godišnje košta 829 milijuna eura, ili oko 2 posto bruto domaćeg proizvoda, citira Financial Times podatke Svjetske banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

List navodi da su konkretne policijske akcije protiv korupcije i organiziranog kriminala krenule nakon ubojstava Ivane Hodak i Ive Pukanića, da je Uskok profunkcionirao prvi put od svog osnutka 2004. godine te da se pred sudovima pojavljuje sve više 'krupnih riba'.

No, stare navike ne nestaju – ''Ovdje je korupcija sistem, a ne iznimka'', rekao je Financial Timesu zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Davor Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrića medija o korupciji u brojnim su slučajevima potaknuli policiju da djeluje. Otkako je Ivo Sanader podnio ostavku, nezadovoljni članovi vladajućeg HDZ-a davali su medijima prljave detalje jedni o drugima. Antikorupcijske istrage počele su doticati krug Sanaderu bliskih ljudi, piše Financial Times.

arti-201001120700006Osim namještanja poslova i preplaćivanja bojanja tunela na autocestama, Financial Times kao primjer korupcije u Hrvatskoj navodi i slučaj Podravke te ostavku potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, za kojega ističe da nije optužen, te da razgovor o skandalu odbija riječima: 00Ja nisam čovjek koji bi se okrenuo protiv svojih prijatelja00. Navodi se i slučaj nabave vojnih kamiona, u kojemu je optužen bivši ministar Berislav Rončević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Londonski list navodi da je korupcija problem u svim postkomunističkim zemljama, ali da se čini kako je na Balkanu još ukorjenjenija.

Prethodni članci:

arti-201001120474006 arti-201001120721006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo