PRIMJENJUJE SE U DVIJE DOZE / Cjepivo protiv koronavirusa stiže i za one najmanje: HZJZ otkrio kada i koliko ga dobiva Hrvatska

Image
Foto: Profimedia

Kao i kod odraslih, cjepivo se kod djece primjenjuje u dvije doze injekcijom u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza

3.12.2021.
10:23
Profimedia
VOYO logo

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn otkrio je da cjepivo protiv koronavirusa za djecu od pet do 11 godina stiže u Njemačku do 13. prosinca, a RTL.hr je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) doznao da otprilike u isto vrijeme ono dolazi i u Hrvatsku.

HZJZ je potvrdio da idućeg tjedna u Hrvatsku dolazi 48 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa za djecu od pet do 11 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo da je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ranije prenijela da je Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i preporučilo proširenje indikacije za primjenu cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer u djece u dobi između pet i 11 godina. Dodali su i kako se navedeno cjepivo primjenjuje u djece u dobi od pet do 11 godina u manjoj dozi nego što je to kod osoba u dobi od 12 i više godina (10 µg u usporedbi s 30 µg).

Image
KONTROVERZNA TAKTIKA /

U dva tjedna cijepili su 60 tisuća male djece: 'Oni traže zaštitu. Žele zagrliti svoje najbliže'

Image
KONTROVERZNA TAKTIKA /

U dva tjedna cijepili su 60 tisuća male djece: 'Oni traže zaštitu. Žele zagrliti svoje najbliže'

Kao i kod odraslih, cjepivo se kod djece primjenjuje u dvije doze injekcijom u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HALMED tvrdi i da je cjepivo pokazalo djelotvornost od 90,7 posto u prevenciji simptomatskog oblika bolesti covid-19, iako bi stvarna stopa mogla biti između 67,7 i 98,3 posto.

Nuspojave cjepiva

Najčešće zabilježene nuspojave uz primjenu cjepiva kod djece bile su slične onima zabilježenima kod osoba starosti 12 i više godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuspojave su bile blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana, a uključivale su bol, crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te zimicu i vrućicu.

CHMP je zaključio da koristi cjepiva Comirnaty u ovoj dobnoj skupini nadmašuju rizike primjene, posebice kod djece čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti covid-19. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo