ŽIVOT U ĐAKOVU / Koronavirus ga zatvorio na dva tjedna: Samostanski vrtić opet radi, ali uz stroge mjere

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Na ulazu u vrtić treba proći dezinfekciju, a djeca u vrtiću ne nose masku

19.8.2020.
9:04
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je gotovo dva mjeseca bio zatvoren zbog koronavirusa, samostanski Montessori dječji vrtić Sunčev sjaj - Nazaret opet je otvorio vrata nakon procjene epidemiologa koji su propisali mjere kako bi vrtić nastavio s prihvatom djece.

Image
Osjeća se loše zbog toga /

Zaražena i ravnateljica vrtića u Đakovu! 'Žao mi je, silno mi je žao zbog djece i roditelja...'

Image
Osjeća se loše zbog toga /

Zaražena i ravnateljica vrtića u Đakovu! 'Žao mi je, silno mi je žao zbog djece i roditelja...'

Da su stvoreni uvjeti za nastavak radam potvrdio je voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul za Glas Slavonije: ''Nema ni jedne pozitivne osobe, iza svih su dva negativna brisa, a uvedene mjere strože su u odnosu na druge''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sunčev sjaj - Nazaret pohađa oko stotinu djece, u 22 godine rada koronavirus stavio ga je pred najveći izazov. Zbog njega je vrtić dosad bio dvaput zatvoren - u prvom valu pandemije, kao i drugi vrtići te nakon 22. lipnja. Zaraženo je bilo desetak djece.

Mjere počinju već na ulazu strogom kontrolom onih koji ulaze u vrtić, a roditelji su prošlog tjedna dobili detaljan Protokol za sprječavanje i suzbijanje epidemije koronavirusa: ''Roditelji/skrbnici dovode i odvode djecu u vrtić tako da na ulazu prelaze dezinfekcijsku barijeru, dezinficiraju ruke te odvode dijete u garderobu i zadržavaju distancu od dva metra. Odgojitelj preuzima dijete, ili ga prepušta roditelju/skrbniku ispred ulaza u odgojnu skupinu. Za vrijeme primopredaje, drugu djecu čuvaju druge odrasle osobe koje su na radnom mjestu''.

''Djeca se ne ostavljaju bez nadzora. Roditelj donosi i odnosi u vrtić obilježeni ruksak s opremom isključivo petkom kada dolazi po dijete i odlaže ga u dječju garderobu, a ruksak stoji nekorišten preko vikenda i počinje se koristiti tek nakon pauze od 48 do 72 sata. Kada je god moguće u pratnji djeteta uvijek je ista osoba, ili se izmjenjuju dvije odrasle osobe'', navodi se u protokolu.

Dijete ulazi u vrtić preko dezinfekcijske barijere, preobuva se u papuče, skida jaknu, pere ruke sapunom i vodom prije ulaska u skupinu: ''Kad god je moguće, u pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja živi u istom kućanstvu s njim, pa upravo ona osoba koja je, u odnosu na druge osobe koje bi mogle dovoditi i odvoditi dijete, uključena u takav tip dnevnih aktivnosti da je njena mogućnost zaraze s COVID-19 najmanja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad god je moguće, u pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja ne pripada u rizičnu skupinu na zarazu, tj. nije starije životne dobi (65+), a nije ni kronični bolesnik, a djecu ne smiju dovoditi niti ulaziti u krug vrtića roditelji s povišenom temperaturom, ako imaju respiratorne simptome, koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s pozitivnim na COVID-19, ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi, pogotovo ako su u samoizolaciji. Obvezno je i mjerenje temperature djece svaki dan prije dolaska u vrtić. U slučaju povišene temperature djecu ne smiju dovoditi''.

''Razviju li djeca simptome tijekom boravka u ustanovi, odgojitelji odmah obavještavaju roditelje, koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete. To znači da je kod sumnje na povišenu temperaturu te kod pojave respiratornih simptoma nužno djetetu u vrtiću izmjeriti temperaturu. Za to vrijeme ono boravi u izolacijskoj sobi'', navodi se u protokolu.

Djeca ne nose zaštitne maske, treba ih poticati da održavaju razmak, da ne dodiruju usta, nos, oči i lice, da pravilno i redovito peru ruke prije ulaska u skupinu, prije i nakon jela, nakon korištenja WC-a ... Djecu treba poticati da kada kašlju ili kišu prekriju usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš s poklopcem te oprati ruke. Pri kašljanju i kihanju trebaju okrenuti lice od drugih te izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju rukama, a za lijepog vremena preporučuje se boravak na otvorenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo