BOLNICE NA RUBU PUCANJA / Sve više zaražene djece i rodilja na respiratoru. Najteža scena: 'Obučemo najmilije i pustimo da se oproste...'

U Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević hospitalizirano je osamnaest pacijenata mlađih od 30 godina

24.11.2021.
19:46
VOYO logo

Danas je drugi najgori dan po broju umrlih od koronavirusa u ovom valu epidemije; umrlo je 67 osoba. Zabilježeno je 6136 novozaraženih, a na bolničkom liječenju nalazi se 2551 pacijent, od toga su na respiratoru njih 323.

U Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević hospitalizirano je osamnaest pacijenata mlađih od 30 godina, doznaje RTL Danas. Među njima se nalazi i petero djece i dvije rodilje stare 23 i 27 godine koje se na respiratoru bore za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zadnjem valu kojem sad svjedočimo, sve je više mladih bolesnika koji trebaju bolničku skrb, koji su teško respiratorno insuficijentni, na visokim protocima kisika i moram istaknuti da su oni svi necijepljeni i većina njih bez ikakvih komorbiditeta", kazala je za RTL Danas koordinatorica covid odjela KBC-a Zagreb Gordana Plaviša.

Najmlađi bolesnik u KBC-u Zagreb ima 30 godina te se nalazi na "visokim postocima kisika i prijeti mu respirator".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŽAS U BOLNICAMA /

U KB Dubrava umrla žena od 50 godina, nije imala komorbiditeta, a nije ni cijepljena: 'Odmah je dobila respirator...'

Image
UŽAS U BOLNICAMA /

U KB Dubrava umrla žena od 50 godina, nije imala komorbiditeta, a nije ni cijepljena: 'Odmah je dobila respirator...'

U Vinogradskoj najmlađi bolesnik ima 20 godina

Slična je situacija i u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice.

"Najmlađi bolesnik koji je zaprimljen u naš KBC ima 20 godina. Primljen je s jako niskim saturacijama i na visokim protocima kisika je, a najmlađi bolesnik koji je na respiratoru je 1978. godište...", kazala je koordinatorica za organizaciju covid službe Vinogradske bolnice, Snježana Krpeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo hitne pacijente od jučer prima KB Dubrava, koja je ponovno povećala kapacitete za prijem covid bolesnika.

"Popunjeni smo prema vrhu naših mogućnosti. Danas smo otvorili i četvrtu intenzivnu jedinicu. Prešli smo 900 bolesnika, dakle idemo prema 1000 bolesnika samo u ovom četvrtom valu", rekao je koordinator za zbrinjavanje covid bolesnika KB Dubrava, Bruno Baršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve veći broj mladih i pacijenata srednje životne dobi dolazi u KB Dubrava. "Među tim bolesnicima smrtnost je 17.5 posto, među mlađima od 60 godina. Dakle, umiru i bez komorbiditeta, bez nekih velikih debljina, dogodi se. Naravno da je to puno manje nego kod starih, ali ja smatram da je i jedan život od 40 godina jako, jako puno", rekao je Baršić.

Liječnici i sestre govore da je teško gledati scenu kada "obuku najmilije i pustimo da se oproste sa svojim najbližima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo