nižu se problemi /

Korona i potres zakomplicirali sve: Praznici su gotovi, ali samo neki učenici vraćaju se u školske klupe

Uz koronavirus, početak drugog polugodišta zakomplicirao je i potres

17.1.2021.
22:15
VOYO logo

Završavaju školski praznici - u klupe se sutra vraćaju učenici razredne nastave i maturanti: Svi ostali nastavu će pratiti online. 

Uz koronavirus, početak drugog polugodišta zakomplicirao je i potres pa je u Sisačko-moslavačkoj županiji početak bilo kakve nastave odgođen i za dva tjedna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbena škola u Sisku samo je jedna od 9 koja je dobila crvenu naljepnicu i nije uporabljiva, a potres je početak drugog polugodišta u Sisačko-moslavačkoj županiji odgodio za 5 475 učenika iz 17 škola.

Image
donesena odluka /

Unatoč potresu, nastava u Srednjoj školi Petrinja počinje u ponedjeljak: 'Djeca više ne mogu čekati'

Image
donesena odluka /

Unatoč potresu, nastava u Srednjoj školi Petrinja počinje u ponedjeljak: 'Djeca više ne mogu čekati'

Samo će neki pratiti nastavu u učionicama

''Naša škola se neće tako brzo moć stavit u funkciju jer su oštećenja velika. Eventualno prelazak na klasičan model nastave može biti rješenje da prijeđemo u neku drugu školu kao podstanari'', izjavio je 14. siječnja Robert Groza, ravnatelj I. Osnovne škole Petrinja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''38 djece, objekti njihovi imaju ili crvene ili žute naljepnice, od njih 38, osmero je djece s Petrinjskog područja. Neka od te djece su tek jučer dobila kontejnere i tek jučer su zbrinuti'', izjavila je 14. siječnja ravnateljica Srednje škole Glina Marija Margušić Novosel.

Gradonačelnica Siska bila je za početak nastave u gradskim osnovnim školama, roditelji i nastavnici peticijom su tražili odgodu. 

''Ravnatelji su me obavijestili da nemaju kadra jer većina koristi 10 dana plaćenog dopusta, kasnije sam saznala da je to još 5 dana temeljem kolektivnog ugovora i da nemaju s kim raditi od ponedjeljak i primiti djecu'', rekla je Kristina Ikić Baniček.

U Srednjoj školi Petrinja nastave više neće biti, ali za administrativne poslove unajmili su kuću i pokrenuli kampanju za novu školu do 15. svibnja. Drugo polugodište bez odgode počet će online. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vidjet ćemo tko nam se sad prvi tjedan uspije zakačit, kakve ima uvjete, što nedostaje i tu ćemo u suradnji s županijom i ministarstvom opremu dostaviti. Naravno, u tih prvih tjedan-dva dana neće se raditi na nastavi ništa nenadoknadivo'', rekao je 14. siječnja Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja.

Strah od nesigurnih škola

Tako će samo 1300 učenika nižih razreda osnovnih škola i 200 maturanata u Sisačko-moslavačkoj županiji u ponedjeljak nastavu pratiti u učionicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sigurno će biti i onih učenika koji će negdje drugo upisati se u škole posebno oni koji su ostali bez domova i preselili se. Nadamo se što prije obnoviti školske objekte. Svi bi tijekom ove školske godine na neki način trebali sjestit u školske klupe, samo ne u svoje'', kazao je Darjan Vlahov, pročelnik Odjela za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije.

Strah od nesigurnih škola nakon potresa muči i roditelje u Zagrebu- brojne inicijative od gradskog ureda tražile su dodatne preglede statičara, siguran boravak i put do škole. 

''Ja osobno sam putem od dna Gundulićeve kuda moje dijete ide do škole fotografirala neke krovove gdje se vide cigle kako su zapele za oluk. Znači treba samo malo jači vjetar ili novi potres koji više nije nešto neuobičajeno da bi te cigle pale'', kazala je 14. siječnja Irena Šekez Sestrić iz Inicijative roditelja za siguran put do škole.

Iz gradskog ureda za obrazovanje poručuju sve škole u koje će sutra doći učenici su sigurne, a nastava će početi vježbama evakuacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno neodgovorenih pitanja

''One su na ove potrese koje su ovdje očekivani otporne. Snimani su dronovima krovovi i sve što je prijetilo ugrozi je skinuto, a neki objekti su zaštićeni skelama'', rekao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Nakon produljenih zimskih praznika u školske klupe vraćaju se učenici nižih razreda i maturanti, svi ostali nastavu će pratiti online. Ali, to ne vrijedi za Primorsko-goransku i Istarsku županiju- ondje će nastavu u učionicama imati samo niži razredi bez maturanata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da se sačuvamo jer korone ima i još nije počelo  ni cijepljenje onako kako bi trebalo biti u većem broju i postoje naznake da ipak učenici prenose virus, možda ne obolijevaju, ali voze se javnim prijevozom, okupljaju se'', rekao je 12. siječnja Alen Vukelić, ravnatelj Medicinske škole u Rijeci.

Drugo polugodište tako počinje s puno neodgovorenih pitanja, najvažnije kada se svi ostali učenici vraćaju u škole.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo