STOŽER OBJAVIO: / U Hrvatskoj 86 novozaraženih, preminulih nema. Produljene mjere na granicama prema nekim državama

Image

Od 25. veljače 2020., kad je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5224 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 145 preminulo, a 4341 se oporavilo

1.8.2020.
8:29
VOYO logo
  • U Hrvatskoj u subotu zabilježeno 86 novih slučajeva
  • U Njemačkoj novih 955 potvrđenih slučajeva koronavirusa
  • Po broju smrtnih slučajeva prvi SAD, zatim Brazil te Meksiko
  • SAD postigao dogovor o kupnji 100 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA:

U Srbiji 330 novih slučajeva i devet preminulih

17.10 - U Srbiji je u protekla 24 sata umrlo devet oboljelih od covida-19, a među 9.109 testiranih uzoraka registrirano je još 330 slučajeva zaraze koronavirusom, objavilo je u subotu srbijansko Ministarstvo zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na bolničkom liječenju je 4.256 pacijenata, od kojih 159 na respiratorima.

Od početka epidemije 6. ožujka do danas testirano je 678.093 uzoraka, registrirana su 25.882 slučaja zaraze, a umrlo je ukupno 582 oboljelih, dok je postotak smrtnosti 2,25 %, službeni su podaci srbijanskih zdravstvenih vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Hrvatskoj 86 novih slučajeva

14.00 - U protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 738. Među njima je 127 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 9 pacijenata. Nema preminulih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 25. veljače 2020., kad je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5224 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 145 preminulo, a 4341 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2695 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do danas je ukupno testirano 120 336 osoba, od toga 1381 u posljednja 24 sata.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere na granicama ostaju

13.45 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objasnio je i to da se produljuju epidemiološke mjere prema istočnim susjednim državama.

"Produžili smo mjere zabrane prelaska granice prema trećim državama. Ta odluka je istjecala jučer. Kao što znate, ona je danas produžena", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To, ipak, ne znači blokadu granica, dalje je pojasnio.

"Postoje određeni izuzeci pod kojima se može ući, a prije svega tranzitirati kroz Republiku Hrvatsku. Međutim, s obzirom na epidemiološku situaciju u susjedstvu, nije bilo nikakve osnove da bi se ublažile mjere koje se odnose na prelazak hrvatske državne granice", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zaraženi mladić iz Ploča kontakt je ranije oboljelog

13.06 - Mladić iz Ploča zaražen je koronavirusom kao bliski kontakt prethodno oboljele osobe, a budući da su ozdravile dvije osobe, iz Dubrovnika i Ploča, ukupno je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji trinaest aktivnih slučajeva, izvijestio je u subotu županijski stožer civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dubrovačkoj bolnici više nema pacijenata zaraženih koronavirusom, a u samoizolaciji su 172 osobe. Od početka pandemije analizirano je ukupno 6129 uzoraka.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U BiH 231 novi slučaj

13.05 - U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđen 231 slučaj zaraze koronavirusom, dvostruko manje nego dan ranije kada je bilo rekordnih 434 novozaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su izvijestili iz zavoda za javno zdravstvo u toj zemlji, u Federaciji BiH testirana su 444 uzorka a njih 162 bilo je pozitivno na virus SARS-CoV-2.

U Republici Srpskoj testirali su 522 uzorka a zaraza koronavirusom potvrđena je u 69 slučajeva. U tom su entitetu u protekla 24 sata umrle četiri osobe koje su također bile zaražene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Jedan novi slučaj u Krapinsko-zagorskoj

12.45 - Na području Krapinsko - zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna nova osoba zaražena koronavirusom (korisnik Doma za odrasle osobe Lobor - grad).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije je 13.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troje novozaraženih u Zadarskoj županiji

12.24 - Tri su nova slučaja zaraze koronavirusom na području Zadarske županije, uključujući i pacijenta koji je u petak poslijepodne primljen na Hitni prijem zadarske bolnice sa simptomima osobne kronične bolesti, a naknadno je testiran na Covid-19.

Riječ je o dvojici muškaraca starije životne dobi i djevojci, a dolaze iz Zadra, Vira i Zemunika Donjeg, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Deset novih zaraza u Splitsko-dalmatinskoj

12.21 - Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 388 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 10 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 5 osoba, iz Imotskog 1 osoba, iz Makarske 1 osoba, iz Solina 1 osoba, iz Jelse 1 osoba i iz Otoka 1 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz 10 novooboljelih pozitivna je jedna osoba s područja Osječko-baranjske županije i 1 strani državljanin.

Od ukupno 10 novooboljelih njih 5 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 5 epidemiološki obrađuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Varaždinskoj županiji troje novozaraženih

12.07 - U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirana su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite te dodao da je među njima oboljela mlađa majka prethodno zaražene malodobne osobe, te dijete pozitivnih roditelja.

Majka je s djetetom smještena u varaždinskoj Općoj bolnici. Zaraženo je i još jedno dijete, s blagim simptomima, čiji su roditelji prethodno već registrirani kao pozitivni.

Treća novooboljela osoba je muškarac starije životne dobi koji je bio u samoizolaciji kao kontakt asimptomatske pozitivne osobe, a zbog teže kliničke slike je hospitaliziran.


Jedan novi slučaj u Zagrebačkoj županiji

11.51 - U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj covida-19 i to na području Samobora, a šest je oboljelih izliječeno, izvijestio je u subotu županijski Zavod za javno zdravstvo.

Na području Zagrebačke županije dosada je ukupno zabilježeno 249 oboljelih od covida-19, a najviše ih je bilo u Velikoj Gorici i Zaprešiću.

U Županiji je trenutno aktivno 45 slučajeva, do sada su izliječene 193 osobe, a 11 ih je preminulo.

Image
Foto: Pixsell

23.07.2020.,. Zagreb - ILUSTRACIJA - SNIMLJENO DVOSTRUKOM EXPOZICIJOM. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Stampar" djelatnici testiraju gradjane. "Drive-in" dijagnostika koronavirusa kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povecao broj testiranih osoba. Osobe pri ovom testiranju ne izlaze iz automobila, sto povecava razinu sigurnosti osobe koja se testira i zdravstvenog djelatnika. Virus koji je uzrocnik bolesti COVID-19 u najvecem se broju slucajeva prenosi putem kapljica koje nastaju kad zarazena osoba kaslje, kise ili izdise. Te su kapljice preteske da bi letjele zrakom te brzo padaju na pod i druge povrsine. Zaraziti se mozete dodirivanjem ociju, nosa ili usta nakon dodirivanja tako onecisceenih povrsina ili udisanjem virusa ako ste u neposrednoj blizini osobe koja ima COVID-19.Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U Sloveniji 15 novih zaraza

11.40 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata na koronavirus testirane 892 osobe te je potvrđeno 15 novih slučajeva zaraze i nijedan novi smrtni slučaj, objavila je u subotu slovenska vlada.

To je smanjenje dnevno potvrđenih zaraza u odnosu na prethodni dan kad je bilo otkriveno 17 novoinficiranih.


U Zagrebu 31 novozaraženi

11.25 - Trideset i jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u Zagrebu u protekla 24 sata, a za 39 osoba određena je mjera samoizolacije, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" te dodali da je najviše novopozitivnih iz privatnog Doma za starije.

Trinaest novopozitivnih je iz privatnog Doma za starije i nemoćne osobe, a svi oboljeli su zbrinuti i pod epidemiološkim nadzorom. Za devet novih slučajeva utvrđeno je da su kontakti covid-19 pozitivnih osoba, a tri su uvezena slučaja -dva iz Švicarske i jedan iz Slovenije.

Za jednu osobu utvrđeno je da je zaražena na vjenčanju, četvero oboljelih je negativne epidemiološke anamneze, a za jednu osobu još traje epidemiološka obrada.

Trenutno je u Gradu Zagrebu 171 aktivan slučaj i 442 aktivne samoizolacije, a u posljednja 24 sata provedena su 384 testiranja.


Tri nova slučaja u Karlovačkoj županiji

11.22 - Troje je novozaraženih u Karlovačkoj županiji. Riječ je o dvije starije osobe, muškarcu i ženi s područja Vojnića, bliskih kontakata od prije oboljele osobe, te o mlađoj muškoj osobi iz Karlovca, zdravstvenom djelatniku (medicinski tehničar). Zbog kontakata s oboljelom osobom u samoizolaciji je 11 zdravstvenih djelatnika - 3 doktora medicine, 8 medicinskih tehničara te jedan nezdravstveni djelatnik u sustavu zdravstva.


Novih devet slučajeva u Osječko-baranjskoj

11.21 - Tijekom posljednja 24 sata Klinički bolnički centar Osijek i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirali su 135 pristiglih uzoraka, od kojih je devet bilo pozitivno. Riječ je o sedam osoba s područja Ispostave Đakovo te po jednoj s područja Ispostava Osijek i Beli Manastir.

U KBC-u Osijek hospitalizirano je 28 osoba od kojih su dvije i dalje na respiratoru.

Image

16.07.2020., Karlovac - Guzva na drive in testiranju na koronavirus ispred opce bolnice Karlovac. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Rast broja zaraženih u Japanu

11.20 - U japanskoj turističkoj regiji Okinawi uvedeno je u subotu izvanredno stanje nakon "eksplozivnog širenja" koronavirusa, objavile su lokalne vlasti, a stanovništvo je pozvano da se iduća dva tjedna pridržava predviđenih mjera.

"Svjedočimo eksplozivnom širenju infekcije. Proglasit ćemo izvanredno stanje" do 15. kolovoza, objavio je novinarima guverner regije Denny Tamaki, dodajući da su bolnice preplavljene valom zaraza.


Troje novih u Brodsko-posavskoj

10.38 - U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđene su tri nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 163. Aktivnih slučajeva je 13 od čega su 3 osobe hospitalizirane (isto stanje kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije trenutno se nalazi 48 osoba (1 osoba manje u odnosu na prethodni dan).


Rusija počinje masovno cijepljenje već u listopadu?

10.25 - Rusija se sprema početi masovnu kampanju cijepljenja protiv novog koronavirusa u listopadu, kazao je u subotu ruski ministar zdravstva Mihail Muraško, prenijela je ruska novinska agencija RIA

Ministar, koji nije govorio o pojedinostima samog cjepiva koje će biti korišteno, kazao je da će liječnici i učitelji biti prvi koji će biti cijepljeni.

Reuters je iz neimenovanog izvora doznao ovoga tjedna da je prvo potencijalno cjepivo protiv Covida-19 razvijeno u državnom istraživačkom laboratoriju te da će već u kolovozu dobiti odobrenje lokalne regulatorne agencije za upotrebu i ubrzo potom biti proslijeđeno medicinskim djelatnicima na korištenje.


Dva nova slučaja u Bjelovarsko-bilogorskoj

9.40 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije dvoje je novozaraženih.


U Vukovarsko-srijemskoj pet novih slučajeva

9.38 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (2 iz Vinkovaca, 2 iz Županje i 1 iz Račinovaca).


Nema novozaraženih u Primorsko-goranskoj

9.11 - U Primorsko-goranskoj županiji nema novozaraženih.


U Istri pet novih slučajeva

9.10 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 142 uzorka brisa na covid-19, od kojih su 5 pozitivnih. Kod 4 slučaja radi se o osobama koje su u mjerama samoizolacije, a kod 1 osobe je epidemiološka obrada u tijeku. Izliječena je 1 osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 197 osoba.


U Egiptu niže brojke zaraženih

8:15 - Egipatsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da zemlja ima 321 novi slučaj zaraze koronavirusom. Inače, to je najniža brojka od 3. svibnja, piše Reuters.

Ukupno je u Egiptu prijavljeno 94.078 slučajeva, od kojih se 39.638 oporavilo, a 4.188 je umrlo. Egipat je 1. srpnja ponovno otvorio odmarališta za strane turiste nakon što se u ožujku turizam zaustavio u okviru mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa.

No, Egipat još nije uvršten na "siguran popis" zemalja za nastavak nebitnih putovanja u Europsku uniju.


U Kini novih 45 slučajeva

8:00 - Kina je u petak zabilježila 45 novih slučajeva zaraza, a uglavnom je riječ o osobama u provincijama Zinjiang i Liaoning, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija.

U četvrtak je u Kini bilo 127 novih slučajeva zaraze koronavirusom.


U Njemačkoj novih 955 novozaraženih, kreće se s besplatnim testiranjem povratnika

7:30 - Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Njemačkoj porastao je za 955, na 209.653, prema podacima od petka Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti. Broj umrlih porastao je za 7, na 9148.

Nijemci koji se vraćaju s godišnjeg odmora u inozemstvu mogu se od subote besplatno testirati na koronavirus pri povratku u zemlju.

Kako je obrazložio njemački ministar zdravstva Jens Spahn, testirati se mogu svi koji se vraćaju u zemlju, bez obzira imaju li simptome, i to unutar 72 sata od povratka, a to mogu napraviti primjerice na mjestima određenim za testiranje na aerodromima, kod lokalnih zdravstvenih vlasti ili u liječničkim ordinacijama.

Test inicijalno plaćaju zdravstvenoosiguravajuće kuće. Savezna vlada potom će pokriti troškove povećanim dodacima, o čemu je već donešena odluka.


Rizik od obolijevanja od Covida 19 tri i pol puta veći među medicinskim sestrama

7:00 - Bolničarke i bolničari tri i pol puta su izloženiji riziku od obolijevanja od Covida 19 nego ostatak populacije, pokazala je studija objavljena u subotu, koja je usto pokazala da postoji i povećan rizik među etničkim manjinama.

U sklopu studije koju je objavio Lancet, analizirani su podaci koje su od 24. ožujka do 23. travnja unosili korisnici posebne aplikacije "Covid" na pametnim telefonima u Velikoj Britaniji i SAD-u, a zatim se usporedilo rizik za obolijevanje među bolničarkama i bolničarima i ostalim korisnicima aplikacije.

Image
Foto: ilustracija, Thinkstock

Među 100 tisuća medicinskih sestara u bolnicama koje su se koristili aplikacijom zabilježeno je 2747 zaraženih Covidom 19, dok ih je među 100 tisuća drugih korisnika bilo 242. Kada se uzme u obzir razlika u dostupnosti testiranja na koronavirus među bolničarkama i bolničarima i ostatkom populacije, autori procjenjuju da među medicinskim sestrama postoji 3,4 puta veća vjerojatnost da će test na koronavirus biti pozitivan.

Rizik je čak pet puta veći među onima koji su naveli da su pripadnici etničkih manjina, crnci ili azijati, čak i kad se uzme u obzir njihovo prijašnje medicinsko stanje, dodaju autori.

"Naši rezultati potvrđuju strukturalnu neravnopravnost u slučaju Covida. Bolničarke i bolničari pripadnici manjina, češće su radili u rizičnijoj kliničkoj okolini, s pacijentima kod kojih se sumnjalo ili im je potvrđen Covid, a zaštitna oprema im je bila nedostupnija", ističe dr. Erica Warner s medicinskog fakulteta Harvard i iz Opće bolnice u Masssachusettsu.

Nejednakost u dostupnosti zaštitnih maski, rukavica, ogrtača i drugoga zaštitnoga materijala isto je tako bitan faktor rizika. Među medicinskim sestrama koje se koriste neadekvatnim materijalom rizik je 1,3 puta veći nego među onima kojima je dostupna zadovoljavajuća oprema, navode autori ističući pritom da je studija provedena u razdoblju nestašice zaštitne opreme.

Studija je pokazala i to da svakoj trećoj medicinskoj sestri, pripadnici manjine adekvatna zaštitna oprema nije bila dostupna (ili ju je morala ponovno koristiti), dok je među ostalima nedostupna bila svakoj četvrtoj.

U studiju je u početku bilo uključeno 2,6 milijuna korisnika aplikacije u Velikoj Britaniji i 182.408 u SAD-u. Kada su eliminirane osobe koje su aplikaciju koristile manje od 24 sata i one koje su otprije bile pozitivne na koronavirus, u studiji je sudjelovalo 2,1 milijuna ljudi, među kojima je 99.795 navelo da su njegovatelji s izravnim kontaktom s pacijentima.


Meksiko po broju umrlih od koronavirusa treći na svijetu

Broj umrlih od koronavirusa u Meksiku se popeo na 46.688, priopćilo je ministarstvo zdravstva, te je sada ta zemlja na trećem mjestu na svijetu po broju umrlih od Covida 19, nakon SAD-a i Brazila.

Meksičko ministarstvo zdravstva zabilježilo je 8458 novozaraženih, što je dosad najveći broj u jednome danu te je sada ukupan u toj zemlji zaraženo ukupno 424.637 osoba.

No,vlada je priopćila da bi stvarni broj zaraženih mogao biti znatno veći od broja potvrđenih slučajeva. U Meksiku je u protekla 24 sata od koronavirusa umrlo 688 osoba, čime se ukupan broj umrlih popeo na 46.688.


SAD postigao dogovor o kupnji 100 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa

Dvije velike farmaceutske tvrtke opskrbit će američku vladu sa 100 milijuna doza eksperimentalnoga cjepiva protiv koronavirusa, priopćila je Trumpova administracija, a vodeća američka zdravstvena agencija predviđa da će se broj umrlih u idućim tjednima povećati.

Image
Foto: Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

15.07.2020., Zagreb - Ilustracija - cjepivo protiv koronavirusa.

Prema sporazumu, američka će vlada francuskoj farmaceutskoj tvrtki Sanofi i britanskoj tvrtki GlaxoSmithKline platiti 2,1 milijardu dolara kako bi je opskrbili s dovoljnim količinama cjepiva za 50 milijuna ljudi, uz mogućnost kupnje još 500 milijuna doza.

Kupnja je dio takozvane Operacije Warp Speed Trumpove administracije kojoj je cilj ubrzati dolazak cjepiva protiv Covida 19 na tržište do kraja 2020. godine. "Današnja investicija pruža podršku najnovijem kandidatu za cjepivo, koji razvijaju Sanofi i GSK, kroz klinička testiranja i proizvodnju, uz mogućnost dostave stotina milijuna sigurnih i efikasnih doza američkome narodu", rekao je američki ministar zdravstva Alex Azar objavljujući vijest o sporazumu.

Koronavirus se najprije pojavio u Kini, a u SAD-u se njime zarazilo se 4,5 milijuna ljudi, dok ih su 152 tisuće umrle, prema Reutersovim podacima.

Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) u petak je prognozirao da će do 22. kolovoza u SAD-u biti između 168 i 182 tisuće mrtvih od koronavirusa, a broj umrlih najviše će rasti u Alabami, Kentuckyju, New Jerseyu, Puerto Ricu, Tennesseeju i državi Washington.

U petak je u Illinoisu bilo gotovo 2000 novozaraženih, što je najveće povećanje u jednome danu nakon svibnja. U susjednoj Indiani zabilježen je 901 novi slučaj zaraze.

Image

Ambassador Deborah L. Birx, M.D., White House Coronavirus Response Coordinator, wears a protective mask as she speaks during a news conference in the Brady Press Briefing Room of the White House in Washington, D.C., U.S.,. United States President Donald J. Trump did not wear a face mask during most of his tour of Ford Motor Co.'s ventilator facility Thursday, defying the automaker's policies and seeking to portray an image of normalcy even as American coronavirus deaths approach 100,000. President Trump Holds Press Briefing, Washington, District of Columbia, USA - 22 May 2020,Image: 521580433, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Glavna savjetnica za pandemiju Bijele kuće dr. Deborah Birx rekla je kako se čini da se virus seli s područja Arizone, Kalifornije, Floride i Texasa i seli prema srednjem zapadu.

Upozorila je da su riziku posebno izložene države Ohio, Kentucky, Tennessee, Missouri, Kansas i Nebraska. Među četiri države koje su prijavile rekordno povećanje broja umrlih je i Florida, gdje je do sada koronavirusom zaraženo 470 tisuća ljudi, po čemu je na drugom mjestu, iza Kalifornije. Florida je među najmanje 18 država u kojima se broj zaraženih u srpnju više nego udvostručio.

Broj umrlih od koronavirusa u SAD-u raste najbrže dosad nakon početka lipnja, a u srijedu je zabilježeno da od Covida 19 gotovo svake minute umre jedan Amerikanac.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo