covida 'ka u priči' / Korona hara Splitom, bolnica priprema dodatne kapacitete; Doktor Kaić savjetuje kako se zaštititi; Otkriveni novi simptomi

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Savjetuju građanima da ne dolaze na Hitni prijam Infektologije ako imaju blagu kliničku sliku Covida ili gripe, kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve

3.1.2024.
14:45
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

U blagdanskom tjednu u Hrvatskoj je zabilježen gotovo dvostruko manji broj novozaraženih koronavirusom u odnosu na tjedne ranije, ali porast novozaraženih očekuje se u iduća dva mjeseca, upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

U Splitu, Covida već ima "ka u priči". Trenutno je u KBC-u Split hospitalizirano 30 oboljelih, od toga šestero na respiratoru - najviše u godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je određeno povećanje hospitaliziranih, jer smo ih prošli tjedan imali 27, a tjedan prije 17. Imamo i šestero bolesnika koji se nalaze na respiratoru", kaže doc. dr. sc. Mirela Pavičić Ivelja, predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Split za Slobodnu Dalmaciju.

Na jedinici intenzivnog liječenja (JIL) na Križinama pripremaju dodatne kapacitete za slučaj potrebe, s obzirom na porast broja oboljelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većinom se radi o starijoj populaciji, odnosno o ljudima koji imaju teške kronične bolesti. No, na Klinici imamo i četvero pacijenata koji boluju od gripe i sve se radi o teškim kliničkim slikama, jer mi i ne hospitaliziramo one blage", kaže dr. Pavičić Ivelja.

Iako osoblja manjka, bolnica je već uvela neke reorganizacijske mjere, a imaju i dovoljno antivirusnih lijekova. Savjetuju građanima da ne dolaze na Hitni prijam Infektologije ako imaju blagu kliničku sliku Covida ili gripe, kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve te da se najprije jave svojim obiteljskim liječnicima i pedijatrima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEMA ČEGA NEMA /

Hrvatska pod udarom virusa, a bit će još gore: Stručnjaci savjetuju kako izbjeći covid, gripu i hripavac

Image
NEMA ČEGA NEMA /

Hrvatska pod udarom virusa, a bit će još gore: Stručnjaci savjetuju kako izbjeći covid, gripu i hripavac

Kaić: 'Treba ostati doma, nositi masku…'

"Prošli tjedan zabilježili smo 2400 novih slučajeva. No, bili su blagdani pa je broj manji nego inače", kaže Specijalist epidemiologije i voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a u Zagrebu, dr. sc. Bernard Kaić za N1.

Napominje da postoji velika vjerojatnost da i covid postane sezonska bolest, poput gripe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za očekivati je da bude covida, posebno tijekom siječnja i veljače. Izgleda da će covid postati sezonska bolest", istaknuo je Kaić.

Na pitanje dolaze li građani još uvijek na cijepljenje, Kaić kaže da ih svakoga dana dođe 200 do 300 primiti cjepivo protiv koronavirusa, no smatra da bi ih trebalo biti puno više s obzirom na preporuke određenim skupinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponavlja da je važno ne izlaziti i odlaziti u kolektive ako smo bolesni, a ako je izlazak neizbježan, savjetuje nošenje maske. Podsjeća na važnost povećane higijene ruku.

"Gdje god su ljudi na zatvorenom, šansa prijenosa je veća. Sad će gripa krenuti, imamo hripavac, bit će idućih mjesec-dva raznih respiratornih, bakterijskih bolesti… Na svim tim zatvorenim mjestima čovjek se može zaštititi, odnosno smanjiti rizik infekcije nošenjem maske. Pogotovo je važno da nositi masku ako netko ima simptome bolesti, ali bolesnom je najbolje ostati doma dok ne ozdravi. Ne treba ići u kolektiv kad je netko bolestan, bilo da je riječ o poslu, trgovini, vrtiću, školi… Ako se baš mora izaći, onda treba makar masku nositi. I ne zaboraviti higijenu ruku", savjetuje Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi simptomi

Prema stručnjacima JN.1 je ili više prenosiva varijanta COVID-a ili samo bolja u izbjegavanju imunološkog sustava, ali prerano je znati koliko bi mogla povećati hospitalizacije pa je cijepljenje i dalje preporuka. Stručnjaci donose i popis novih simptoma koji bi mogli ukazivati na zarazu koronavirusom, piše Bestlife.

Problemi sa spavanjem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od neobičnijih simptoma povezanih s najnovijim infekcijama je problem sa spavanjem. Podaci pokazuju da je otprilike 10,8 posto ispitanih pacijenata prijavilo probleme sa spavanjem.

Zabrinutost ili anksioznost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponekad se uz tjelesne simptome pojavljuju i oni mentalni, pa je čak 10,5 posto ispitanika navelo je zabrinutost ili tjeskobu kao simptom Covida.

Upala grla

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 13,2 posto ispitanika prijavilo je upalu grla, što je jedan od prvih koji se pojavljuje kod zaraze Covidom.

Bolovi u mišićima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i drugi virusi, Covid također uzrokuje bolove u mišićima kod mnogih pacijenata. Čak 15,8 posto pacijenata imalo je bolove u mišićima zbog tog virusa.

Umor ili slabost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus uzrokuje i slabost ili umor, što je potvrdilo oko 19,6 posto ispitanika.

Glavobolja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavobolja je još uvijek jedan od učestalijih simptoma koronavirusa, a pojavljuje se kod čak 20,1 posto pacijenata.

Kašalj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kašalj je drugi najčešći simptom, koji zahvaća čak 22,9 posto ispitanika. ''Suhi nagrizajući kašalj'' povezan je s infekcijama COVID-19 te je potrebno puno više vremena da nestane u odnosu na druge simptome.

Curenje iz nosa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Curenje iz nosa također je jedan od najčešće prijavljivanih simptoma, čak 31,1 posto ispitanika prijavilo je šmrcanje. Curenje iz nosa obično se pojavi nakon upale grla.

POGLEDAJTE VIDEO: Najpopularniji lijek u Hrvata je vitamin D3, trošimo ga triput više nego prije pet godina: 'Pomogao je u infekciji Covid-a'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo