U TJEDAN DANA 5000 ZARAŽENIH / Covid se i dalje širi, doktor Kaić ima poruku: 'Sada je dio nas, kao i gripa; I bitno, tko je bolestan…'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Procijepljenost je ublažila simptome i usporila širenje zaraze, no stariji i bolesni još su uvijek ranjiva skupina

22.12.2023.
9:23
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Koronavirus je dio naše okoline i u zimskom periodu se ubrzano širi. Posljednjih tjedan dana zaraženo je oko 5000 osoba, i to onih koje su prijavile zarazu, kaže epidemiolog Bernard Kaić za N1.

"Covid se širi non-stop, nije to ništa novo. I svake zime se respiratorne bolesti šire na isti način. Zato, ponovit ću, cijepljenje je najbolje rješenje", kazao je epidemiolog dr. sc. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procijepljenost je ublažila simptome i usporila širenje zaraze, no stariji i bolesni još su uvijek ranjiva skupina.

Preporuke liječnika

Osim cijepljenja, Kaić preporučuje nošenje maske, izbjegavanje većih skupina ljudi, često pranje ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“I, bitno, tko je bolestan, trebao bi ostati kod kuće dok ne ozdravi.”

Oni koji strahuju da će ubrzanije širenje zaraze dovesti do mjera kakvima smo svjedočili u jeku epidemije, mogu odahnuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nije to nešto što zahtijeva drastične mjere. Covid je sad dio nas, kao i gripa. Zato se treba ponašati kao i u slučaju gripe. Naravno, bilo bi mi draže da zaraze nema, ali činjenica jest da je se nećemo moći riješiti. Ovdje je. Zato se treba zaštititi i ublažiti njene posljedice, ako već dođe do zaraze”, naglasio je Kaić i još jednom ponovio da cjepiva ima i da bi se cijepiti trebale najugroženije skupine građana.

POGLEDAJTE VIDEO: Najpopularniji lijek u Hrvata je vitamin D3, trošimo ga 3 puta više nego prije 5 godina: 'Pomogao je u infekciji COVID-a'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo