RTL Direkt /

Korejaca još nema, ali u Zagrebu ima Španjolaca i Francuza: 'Imali smo brze testove. Prošlo je sve glatko'

Opet se po Zagrebu može čuti francuski i španjolski, opet netko spava u hostelima, opet se u gradu nešto zbiva

10.6.2021.
23:00
VOYO logo

Već desetak godina Zagreb strancima više nije dosadan. Od usputne postaje prema moru, glavni grad odjednom je postao cilj.

Broj hostela je doslovno narastao s 10 na 100, otvorili su se hoteli, restorani, odjednom se počelo paziti na uređenje kafića, odjednom je cijela Europa htjela jesti debrecinke na Zrinjevcu i gužvati se na Adventu uz kuhano vino u ruci. 2019. Dolac i katedralu je vidjelo 1,2 milijuna stranaca. I onda se dogodila korona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina je hotela bila zatvorena, hosteli su se počeli prodavati preko oglasa, Adventa nije bilo, od stranaca ni s. Tako je bilo sve do prije koji tjedan. Opet se po Zagrebu može čuti francuski i španjolski, opet netko spava u hostelima, opet se u gradu nešto zbiva.

Veselu ekipu Španjolaca zatekli smo kod kule Lotrščak na Gornjem gradu. Još jednu grupu Španjolaca zatekli smo nakon razgledavanja crkve svetog Marka prije obilaska Muzeja prekinutih veza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došli smo u ulozi turista. Danas smo ovdje, a sutra idemo u Split", kazala je Daniela Gonzales iz Španjolske.

"Bio sam ovdje i prije i sviđa mi se, a sada mi se sviđa i više jer je više i ljudi", poručio je Španjolac Alejandro Alcala

"Bok! Ja sam Lidija, dolazim iz Njemačke."

"Bok! Ja sam Amy, dolazim iz Irske."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bok! Ja sam Kristen, dolazim iz Pariza."

"Bok! Ja sam Juan, dolazim iz Meksika."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove mlade strance susreli smo u hostelu u središtu grada gdje će i volontirati.  

„Željela sam doći s prijateljima kako bi mogli partijati i raditi nešto preko ljeta.
Čula sam da je Zagreb jako turistički grad. Samo sam htjela vidjeti Hrvatsku“, rekla je Francuskinja Kristen Anger

Iz Njemačke je stigla Thu porijeklom Vijetnamka. Ona sama putuje tijekom korone. 

„Htjela bih otkriti muzeje u Zagrebu, ali Mimara muzej je bio zatvoren. Htjela bih ići u Maksimir nikad nisam bila ondje“, poručila je Thu Pham iz Njemačke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U hostelu je trenutno smješteno 30-ak ljudi iz inozemstva. Uglavnom izdaju privatne sobe za dvoje ili troje ljudi. Mladi se uglavnom zadržavaju dva dana. 

„Već unazad mjesec dana mi dobivamo povećanje upita na dnevnoj bazi, radimo od 0 do 24. To daje već naznake da će ova sezona biti puno bolja nego prošla“, tvrdi voditeljica hostela Nikolina Kuhar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki u metropolu stižu i na nekoliko sati poput ovih planinarskih entuzijastica iz Češke i Slovačke. Iduća postaja im je, kažu, Velebit.  

„Za sad mi se sviđa. Jako sam iznenađena jer nisam računala da je Zagreb tako lijep. Htjela bih da možemo dulje ostati ali moramo otići“ rekl su Katerine Hurnikova iz Češke.  

Nitko od njih, kažu, nije imao problema na granici zbog korona pravila. 

„Imali smo brze testove i osobne iskaznice. Prošlo je sve glatko“, rekla je Martina Vatertova iz Slovačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pokazala sam im rezultate testa od prije dva mjeseca i oni su rekli da je to ok jer sam preboljela koronu“, smatra Thu Pham. 

„Morali smo pokazati negativan PCR test“, kratko je rekla Daniela Gonzales. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je otpočetka godine noćilo gotovo 350.000 ljudi, a prema najsvježijim podacima, u prvih devet dana lipnja u Zagrebu je ostvareno 26.825 noćenja što je porast u odnosu na zanemarivu 2020. od 122 posto. No, u usporedbi s lipnjem 2019. rezultati su za sada na razini od 33 posto. Najviše je domaćih gostiju, a potom posjetitelja iz SAD-a, Italije, Njemačke i BiH. 

Image
Foto: RTL

Od stranih posjetitelja, gosti iz SAD-a su prvi po noćenjima i u svibnju i u lipnju. Primijetio je i to i ovaj turistički vodič koji kaže kako nema više otkazivanja bookinga. 

„Evo u Zagrebu se mogu primijetiti dosta stranaca isključujući američki tržište jer smo dosta liberalni što se tiče ulaza Amerikanaca ovdje, ali ipak se to radi o individualnim klijentima, a ne o grupama“, kazao je turistički vodič grada Zagreba Hrvoje Kuček

Image
LAKŠE ZA TURISTE /

Slovenska vlada je napokon skinula Jadran s crvene liste

Image
LAKŠE ZA TURISTE /

Slovenska vlada je napokon skinula Jadran s crvene liste

No, Korejce s kišobranima ispred Katedrale ovog lipnja vjerojatno nećemo gledati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Azijatstko tržište nećemo baš gledati previše koliko znam, ali mogli smo od 9. i 10. mjesecu očekivati buseve za grupe kao na onaj stari dobar način“, dodao je Hrvoje Kuček. 

Možda neće biti takvih gužvi i buseva, ali će uz razgledavanje grada moći uživati na brojnim festivalima. Od sutra starta Ljeto na Strossu sa svakodnevnim svirkama, predstavama, kvizovima, sladoledom i fliperom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ljeto na Strossu je zaista jedna popularna manifestacija, traje već 20 godina, uz domaću publiku koje je svake godine puno, puno je i turista“, pojasnio je organizator Ljeta na Strossu Zlatan Jaganjac

Naspram gotovo nikog prošle godine, i trećina od 2019. izgleda kao puno, puno.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo