POČELO JE / Veliki trgovački lanac već kreće s iskazivanjem cijena u eurima: Poznato je i kako će ih računati

Image
Foto: Davor Javorovic/Pixsell

Svi će artikli u Konzumu imati cijenu iskazanu u kunama i u eurima te iznos fiksnog tečaja konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za euro, a promjena svih etiketa u Konzumovih više od 600 prodavaonica bit će napravljena do kraja srpnja

14.7.2022.
10:04
Davor Javorovic/Pixsell
VOYO logo

Nakon što je stigla službena potvrda da Hrvatska od 1.siječnja 2023. ulazi u eurozonu, počele su pripreme za promjenu valute. Jedna od važnih stvari koju će trgovci morati napraviti je iskazivanje cijena u obje valute, a neki su se na taj potez odlučili i prije zakonskog roka.

Image
NJIHOVE U EURIMA KO NAŠE U KUNAMA /

Ovo su nove plaće Milanovića, Plenkovića i ekipe: Jednom će državnom dužnosniku na račun sjedati više od 6500 eura mjesečno

Image
NJIHOVE U EURIMA KO NAŠE U KUNAMA /

Ovo su nove plaće Milanovića, Plenkovića i ekipe: Jednom će državnom dužnosniku na račun sjedati više od 6500 eura mjesečno

Trgovački div Konzum najavio je da će već od ovog tjedna proaktivno krenuti s dvojnim iskazivanjem cijena proizvoda i usluga, pa će na taj način i prije službene obveze o dvojnom iskazivanju cijena koja stupa na snagu 5. rujna, svi kupci u Konzumovim prodavaonicama imati uvid u cijene proizvoda i u euru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi će artikli u Konzumu imati cijenu iskazanu u kunama i u eurima te iznos fiksnog tečaja konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za euro, a promjena svih etiketa u Konzumovih više od 600 prodavaonica bit će napravljena do kraja srpnja", kazali su iz Konzuma.

Tri faze

Naveli su da je dvojni prikaz cijena i prije zakonske obveze nastavak politike otvorenog i transparentnog odnosa kompanije prema kupcima, a jedan od nedavnih sličnih primjera je i Konzumovo sniženje cijena više od tisuću artikala u veljači ove godine u skladu s odlukom Vlade Republike Hrvatske o smanjenju PDV-a, što je kao prvi trgovački lanac u Hrvatskoj napravio i prije nego što je odluka stupila na snagu u travnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces uvođenja eura u Hrvatskoj podijeljen je u tri faze. Prva se odnosi na prikaz dvojnih cijena i fiksnog tečaja, s čijom je implementacijom Konzum već krenuo. Dvojne će se cijene iskazivati do 31. prosinca 2023. godine na svim proizvodima u svim Konzumovim prodavaonicama, uključujući i internetsku prodavaonicu.

Druga faza počinje 1. siječnja 2023. s uvođenjem eura, a iz Konzuma su napomenuli da će se u kunama moći plaćati do 14. siječnja iste godine, uz povrat novca u eurima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče treće faze, ona se odnosi na razdoblje od 15. siječnja 2023. godine kad će euro biti jedina valuta kojom će kupci moći plaćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo