DUBOKO UDAHNITE... / Evo ga, sada možete sami izračunati kolika će vam plaća biti u eurima: Samo ukucajte brojku i nemojte biti previše tužni

Image
Foto: Profimedia

Dakle, magičnu brojku 1000 mogli bi prijeći samo oni čije se plaće kreću oko prosjeka, ali i oni koji rade na području Grada Zagreba

13.7.2022.
9:52
Profimedia
VOYO logo

Vijeće za ekonomske i financijske poslove EU-a (Ecofin) usvojilo je u utorak tri konačna pravna akta koja su potrebna kako bi Hrvatska mogla uvesti euro 1. siječnja 2023., među kojima je i odluka o stopi konverzije kune u euro po središnjem paritetu 1 euro = 7,53450 kuna. Prvu plaću u 2023. godini Hrvati će tako primiti u eurima.

Minimalac danas 3750 kuna, a od 1. siječnja 497,71 euro

Sada kada znamo koji će nam biti tečaj, provjerili smo i kakve će nam biti plaće. Ako uzmemo prosječnu neto plaću u Hrvatskoj za travanj 2022., koja je prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) iznosila 7547 kuna, to bi značilo da će prosječna plaća u eurima biti 1001,66 eura. Uzmemo li u obzir da je najreprezentativniji podatak za plaće medijalna neto plaća, ona je za travanj 2022. godine iznosila 6290 kuna. Ako taj iznos preračunamo u eure, to bi značilo da medijalna neto plaća iznosi 834,83 eura. Minimalna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 3750 kuna, a kada to preračunamo u eure, dobivamo iznos od 497,71 euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
S ČETIRI NA TRI ZNAMENKE /

Ovo su vaše plaće u eurima: Većina će loviti magični prosjek, a nekima će cijeli iznos moći biti isplaćen u jednoj novčanici

Image
S ČETIRI NA TRI ZNAMENKE /

Ovo su vaše plaće u eurima: Većina će loviti magični prosjek, a nekima će cijeli iznos moći biti isplaćen u jednoj novčanici

U prvom tromjesečju 2022. godine, prosječna mjesečna neto plaća u Gradu Zagrebu iznosila je 8969 kuna, a kada to preračunamo u eure, dolazimo do iznosa od 1190,39 eura. Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća po zaposlenome u Gradu Zagrebu je najveća u usporedbi sa svim ostalim županijama.

Većina će se morati zadovoljiti troznamenkastim iznosima

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prosječna mirovina u Hrvatskoj za svibanj 2022. godine iznosila je 3048,46 kuna. Ako to preračunamo u eure po fiksnom tečaju konverzije, naši bi umirovljenici trebali dobiti iznos od 404,60 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, magičnu brojku 1000 mogli bi prijeći samo oni čije se plaće kreću oko prosjeka, ali i oni koji rade na području Grada Zagreba. Svi ostali, odnosno većina građana Republike Hrvatske, morat će se zadovoljiti troznamenkastim iznosima na svojim platnim listama od 1. siječnja 2023. godine, kada i službeno umjesto hrvatske kune valuta u Lijepoj našoj postane euro.

Uostalom, izračunajte sami...

A koliku ćete točno plaću dobiti u eurima, možete izračunati i sami putem TEČAJNOG KALKULATORA na posebnoj stranici www.euro.hr na kojoj građani nadohvat ruke imaju sve potrebne informacije vezane uz uvođenje eura. Stranica će se redovno ažurirati i nadopunjavati dodatnim informacijama te odgovorima na često postavljena pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: www.euro.hr

Tečajni kalkulator nalazi se na stranici www. euro.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo