Gdje su 'lažnjaci'? / Kontaktirali smo svih 19 ministarstava i provjerili ima li kod njih 'fejk' diploma - Evo što kažu!

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Iz Ministarstva uprave odgovaraju kako je u posljednje dvije godine uočeno 26 nevjerodostojnih isprava

2.5.2019.
18:00
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Popis lažnih diploma u sustavu Ministarstva obrazovanja iz dana u dan je sve duži. Provjera se nastavlja, a zbog rigoroznih mjera dio učitelja i profesora počeo je samostalno napuštati škole.

U prva dva mjeseca prošle godine zabilježeno je 419 otkaza u obrazovnim institucijama, a ove 52% više, točnije njih 641. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod kažu kako je to rezultat kampanje koju je pokrenula ministrica Blaženka Divjak, resorna ministrica kaže kako o tome ne želi spekulirati. Poručuje da "svi koji znaju da su razlog za to nevažeće diplome, to moraju i prijaviti".

Na naš upit o broju nevaljanih diploma u državnom aparatu iz Ministarstva uprave odgovaraju kako je u posljednje dvije godine uočeno 26 nevjerodostojnih isprava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontaktirali smo svih 19 ministarstava kako bi provjerili ima li i u njihovom sustavu 'lažnjaka'. Pitali smo ih jesu li, po uzoru na Ministarstvo znanosti, pokrenuli provjeru valjanosti diploma zaposlenika?

Njihove odgovore donosimo u nastavku teksta: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Ministarstvo obrane

Iz Ministarstva obrane odgovorili su nam kako redovito provjeravaju vjerodostojnost diploma državnih službenika i namještenika zaposlenih u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH.

"Sukladno dosadašnjim zaprimljenim očitovanjima visokoškolskih ustanova, niti jedna diploma nije nevjerodostojna", poručuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Iz resora ministra Predraga Štromara poručuju kako je ministar još sredinom siječnja izdao naputak agencijama u svom resoru da provjere vjerodostojnost isprava o stupnju obrazovanja svojih službenika, isto kao što se vjerodostojnost isprava provjerava u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja. 

"Radi se o ukupno 1723 zaposlenika u Ministarstvu i agencijama, provjere su u tijeku i za sad nismo zatekli ni jedan krivotvoreni dokument", odgovorili su na RTL-ov upit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar Štromar ističe kako je bitno zaštititi struku te da su ovakve provjere potrebne", poručuju iz ministarstva graditeljstva.

3. Ministarstvo financija

Ministarstvo financija, poručuju, provelo je postupak provjere vjerodostojnosti isprava o stečenom stupnju obrazovanja državnih službenika i namještenika u institucijama u kojima su isprave stečene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U postupcima novog zapošljavanja provjerava se u nadležnim institucijama vjerodostojnost isprava o stečenom stupnju obrazovanja", kratko su odgovorili bez konkretnog odgovora o 'lažnim diplomama' u njihovom resoru.

4. Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kako nam je odgovoreno, provjerilo je vjerodostojnost diploma i svjedodžbi svih službenika i namještenika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Diplome i svjedodžbe novo zaposlenih se također provjeravaju nakon zaposlenja, tvrde. Iz njihovog odgovora da se iščitati kako 'lažnjaka' nije bilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, iz Ministarstva uprave kažu kako su u ovom resoru uočene tri nevaljane diplome. 

5. Ministarstvo zdravstva

Još manje rječiti bili su u Ministarstvu zdravstva. Poručili su, kratko, da je 2017. godine Ministarstvo izvršilo provjeru valjanosti diploma zaposlenika, ne navodeći konkretno jesu li u sustavu zabilježene nevjerodostojne isprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede je, poručuju, tijekom 2017. godine izvršilo provjeru vjerodostojnosti diploma, odnosno svjedodžbi državnih službenika zaposlenih u Ministarstvu te je utvrđeno da je jedna svjedodžba nevjerodostojna, slijedom čega je državnoj službenici prestala državna služba po sili Zakona.

7. Ministarstvo hrvatskih branitelja

I u Ministarstvu hrvatskih branitelja odrađena je interna kontrola. Kažu kako, u skladu s člankom 18. Uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi (NN broj: 78/17), prije nego izabranog kandidata prime u državnu službu, obavezno zatraže od njega na uvid izvornike dokaza o ispunjavanju formalnih uvjeta iz javnog natječaja, dakle i izvornik diplome kao dokaz da ima odgovarajući stupanj obrazovanja tražen javnim natječajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo kontinuirano provjerava vjerodostojnost diploma zaposlenika (primjera radi, u proteklih pet godina provjereno je više od 30 diploma) te ćemo tijekom ove godine intenzivirati navedene provjere. Do danas niti jedna diploma nije utvrđena nevjerodostojnom", odgovorili su iz Ministarstva branitelja.

8. Ministarstvo državne imovine

Ministarstvo državne imovine, kako nam je odgovoreno, prilikom svakog novog zapošljavanja, od novih zaposlenika na uvid traži original diplome i na presliku diplome stavlja žig da je preslika istovjetna izvorniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo državne imovine je, na prijedlog Ministarstva uprave, od škola i fakulteta u kojima su se školovali zaposlenici Ministarstva državne imovine tražilo provjeru vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi te je dobilo odgovor da su sve diplome i svjedodžbe vjerodostojne", odgovorili su.

9. Ministarstvo turizma

Kako je odgovoreno na naš upit, Ministarstvo turizma je još u 2017. godini, sukladno naputku Ministarstva uprave, uputilo obrazovnim institucijama zamolbe za provjerom vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja državnih službenika i namještenika, kao i u razdoblju nakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuju da se "provjerava vjerodostojnost isprava prilikom primanja ili premještanja službenika u ministarstvo i to kontinuirano".

10. Ministarstvo obrazovanja

Poznato je da Ministarstvo obrazovanja još uvijek provodi provjeru diploma i svjedodžbi, a to će potrajati do kraja godine. Do sada je u samom ministarstvu pronađena jedna 'lažna' diploma dok je u akciji koja je počela sredinom siječnja u školama, koje su u sustavu istog resora, pronađeno 11 lažnih diploma i 3 svjedodžbe. Najviše sa Sveučilišta u Zagrebu, dvije iz inozemstva i po jedna sa Sveučilišta u Zadru, Rijeci i Splitu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11. Ministarstvo uprave

I dok iz ostalih ministarstava još uvijek nisu poslali odgovor na naš upit (objavit ćemo ih čim nam odgovore), prema odgovoru Ministarstva uprave još je jedna 'fejk' diploma pronađena u Ministarstvu turizma dok su u Ministarstvu financija pronađene čak dvije lažne diplome.  

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike