PRIPREMITE KAPU, ŠAL I RUKAVICE / Konačno stiže oštra zima: očekuje se snijeg, a temperature padaju do -20

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Jutarnje temperature u ponedjeljak i utorak u gorskom području spuštat će se ispod -15, ponegdje moguće i ispod -20

14.1.2016.
12:29
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon izražene južine, pri kojoj je temperatura na kopnu dosezala, za siječanj gotovo nevjerojatnih, 17, 18 stupnjeva, ponovno nam stiže zahladnjenje, ovaj put i jače nego što smo imali početkom godine.

Sa sjevera nam sutra stiže određena količina hladnog zraka, uslijed koje će doći do formiranja ciklone u Jadranu. Ona će nastaviti povlačiti hladan zrak sa sjeveroistoka kontinenta prema našem području, tako da nas čeka velik pad temperatura, i jutarnjih i dnevnih. Osjetno zahladnjenje počinje od subote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako usporedimo temperature koje smo mjerili početkom ovog tjedna i one koje ćemo mjeriti početkom idućeg, ponegdje će razlika biti i veća od 20 stupnjeva!

Osobito niske bit će, naravno, jutarnje temperature koje će se u ponedjeljak i utorak u gorskom području, spuštati ispod -15, ponegdje moguće i ispod -20! U nizinama će se one približavati vrijednosti od -10, dok danju uopće neće prelaziti nulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče snijega, bit će ga, ali u nizinama neće puno pasti. Ovaj tjedan vjerojatno samo do 5 centimetara, a sljedeći tjedan zasada 'izgleda' prilično suho.

U Gorskom kotaru i Lici situacija će biti nešto bolja za snijegoljupce, a nešto lošija za one koji ne vole čistiti snijeg. Stvorit će se novi pokrivač, debeo od 10 do 20 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu valja upozoriti na dvije stvari -  to su olujna i orkanska bura te niske temperature. Upravo će kombinacija tih dvaju faktora činiti iznimno hladan osjećaj, pa je potrebna dobra zaštita u vidu tople odjeće i dobrih vjetrovki. Treba naglasiti da će se na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana noćna i jutarnja temperatura spuštati ispod nule tako da bi trebalo zaštitit biljke od mraza te cijevi koje prolaze iznad zemlje.

U svakom slučaju, zima se vraća, ništa neuobičajeno za doba godine, no zbog naglog prijelaza iz južine i topline na hladan vjetar i debele minuse potrebno je pravodobno upozorenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo