analiza stanja u sdp-u / Komunikacijski stručnjak: 'Bernardić je izgubio politički kredibilitet i teško će se od toga oporaviti'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Pogrešna komunikacijska strategija i nepromišljena ad hoc rješenja i izjave doveli su SDP do ruba relevantnosti'

17.9.2018.
10:08
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Agoniji SDP-a ne nazire se kraj. Niti nakon višesatne sjednice Predsjedništva SDP-a u nedjelju popodne, još uvijek nije odlučeno o političkoj sudbini Davora Bernardića kao predsjednika SDP-a.

Jedina osoba iz SDP-a koja je nakon sastanka izašla pred novinare bio je Fred Matić te je poručio, naglasivši da govori u ime svih koji su bili na sastanku, kako se na Iblerovom trgu održao radni sastanak na kojem su se određivale smjernice za iduće dane te da se nije pričao o odstupanju Davora Bernardića s mjesta predsjednika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matić je kazao kako je Bernardić sazvao sjednicu Predsjedništva koja bi trebala biti održana danas te da će se na njoj razgovarati o temama koje su usuglasili na ovom radnom sastanku.

Turković: 'SDP sve više i više pada'

"Držim da je, neovisno o odluci Predsjedništva SDP-a, Davor Bernardić u javnosti odavno izgubio kako komunikacijski, tako i politički kredibilitet. Teško da će se od toga oporaviti. Jednostavno je tu bilo previše lutanja koji su proizveli nedopustivi broj gafova za jednog čelnika oporbe. S tim da je uopće upitno tko je danas u Hrvatskoj pravi čelnik oporbe s obzirom da SDP sve više i više pada te gubi postotke od Živog zida, Glasa i ostalih", kaže za Vijesti.hr komunikacijski stručnjak Gordan Turković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turković podsjeća da iz SDP-a svaki dan odlaze ključni stranački igrači i zastupnici, a stranački čelnici svakim danom propuštaju priliku poentirati na pogrešnim potezima HDZ-a.

"Ili su pasivni i uopće ne reagiraju ili šalju kompletno krive poruke koje u javnosti prolaze u potpunosti neupečatljivo. Naime, pogrešna komunikacijska strategija i nepromišljena ad hoc rješenja i izjave doveli su Bernardića i SDP do ruba relevantnosti", kaže naš sugovornik i dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa premijer Plenković ima više problema unutar svoje stranke, nego s Bernardićem i SDP-om. Čini mi se da mu oni sad uopće ne predstavljaju neki izazov. S druge strane, unutar SDP-a bave se međusobnim svađama i igrama, umjesto da gase požar na kući koja im je skoro izgorila do temelja", jasno će Turković.

'Budućnost SDP-a ne izgleda dobro'

Dodaje da su posljednji lokalni izvori pokazali da SDP ne stoji dobro na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U dosta sredina u kojima su nekada bili jaki, ostvarili su poprilično slabe rezultate, a neki pojedinci koji su za to odgovorni danas sjede u Predsjedništvu i odlučuju o sudbini stranke na nacionalnoj razini. Ne znam kakav oni savjet ili odluku mogu donijeti kad ni u svojim gradovima i općinama nisu uspjeli održati stranku na nogama? Također, nije mi jasno kako misle ući u sljedeću izbornu utrku kad im u povećem broju lokalnih organizacija vlada neorganizacija. Jednostavno neće imati ljude koji će im s lokalnih razina povući glasove i otrčati izbornu kampanju. S druge strane, jedan dio Predsjedništva i poveći dio Kluba zastupnika već je pokazao predsjedniku SDP-a palac dolje te ga otvoreno kritiziraju u javnosti", ističe Turković.

"U svakom slučaju budućnost SDP-a danas ne izgleda dobro. Ako danas Bernardića i nagovore da odstupi, pitanje je imaju li uopće neku jaku ličnost koja konačno može usmjeriti stranku u pravom smjeru, osmisliti jasne politike i razviti smislenu komunikacijsku strategiju kojoj može parirati HDZ-u i konkurentima s ljevice. Osobno ne vidim nekog takvog u njihovim redovima, ali definitivno nije dobro da jedna stranka vlada bez jake oporbe koja bi trebala služiti kao mehanizam kontrole za njihove odluke, ključne za budućnost naše zemlje", zaključuje Gordan Turković

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo