'RUŽNA STVARNOST' / Stručnjakinja otkriva kada je u biti počeo skandal oko dizajna kovanica eura: 'Čim je to njima povjereno...'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'Voljela bih znati koje su još odluke u HNB-u donesene tako da se pustilo građanima da odlučuju', kazala je komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić

7.2.2022.
21:03
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić komentirala je skandal oko izbora dizajna kovanica eura. Kazala je da je taj skandal počeo još kad je HNB-u povjeren takav natječaj.

“Sama ideja da je HNB ovlašten provoditi ovakav natječaj i napraviti ga ovako diletantski je ružna stvarnost. To je trebalo raditi Ministarstvo kulture i Hrvatsko dizajnersko društvo. Ovo je ozbiljna slika Hrvatske koja ide u svijet”, rekla je Mamić za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kuna nije najsretniji motiv'

"Kad rješenje našeg dizajnera Borisa Ljubičića nije u prvih deset, očekujete genijalne uratke", rekla je Mamić, dodajući da natječaj treba poništiti.

Image
'NATJEČAJ TREBA PONIŠTITI' /

Poznati dizajner o aferi s kovanicom eura: 'Kuna nije životinjica koja je nešto važna; Sve je bilo potpuno amaterski...'

Image
'NATJEČAJ TREBA PONIŠTITI' /

Poznati dizajner o aferi s kovanicom eura: 'Kuna nije životinjica koja je nešto važna; Sve je bilo potpuno amaterski...'

“Ovo je puno veći skandal nego što je neovlašteno korištenje fotografije na kovanici… Kad gledate, u ovim rješenjima nema dizajna. Gledajući Ljubičićevu kunu, vidi se da ona odlazi iz Hrvatske, vidite promišljanje. Slažem se s Ljubičićem da kuna nije najsretniji motiv. Voljela bih znati koje su još odluke u HNB-u donesene tako da se pustilo građanima da odlučuju”, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamić smatra da je dizajn kovanica trebalo povjeriti jednom dizajneru. “Tragedija natječaja je u tome da Ljubičićevo rješenje nije ni u prvih deset”, istaknula je komunikacijska stručnjakinja, ponovivši da je skandal počeo davno.

"Mislite li da bismo o ovome uopće razgovarali da se ta nesretna kuna nije doselila iz Škotske u Hrvatsku”, upitala je Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O rejtingu političara

Komunikacijska stručnjakinja je prokomentirala i najnoviji rejting političara i stranaka, prema kojemu je predsjednik RH Zoran Milanović i dalje najpozitivniji političar, a HDZ vodeća stranka. Ipak, smatra da premijer Andrej Plenović ima razloga biti nezadovoljan.

“Čeka nas energetski šok koji će podići inflaciju, koju ne kontroliramo. Rejting je zapravo zadnji, opozicija je zabetonirana i ne ugrožava nikoga. Građani koji su jako opredijeljeni su povezani s političkim opcijama, osobito na lokalnoj razini. Znamo kolike su brojke zaposlenih u javnom sektoru. Lakše je biti opredijeljen onima koji imaju neku količinu vlasti. Osim što je Most imao malo veći rast, a Možemo! pao, od izbora sve ostaje bez promjene što znači da su svi duboko zakopani u svojim rovovima. Ne vidim ni da HDZ radi nešto dobro što se tiče dobivanja novih birača”, zaključila je Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo