eko otok / Hrvatski eko-otok otvorio novo postrojenje vrijedno 6,5 milijuna kuna: Stanovnici besplatno dobivaju kompost

"Već godinama traje kompostiranje biorazgradivog otpada na otoku Krku, točnije od 2005. godine, a od 2014. godine imamo i sustav od vrata do vrata"

21.3.2021.
15:40
VOYO logo

Krk je već nadaleko poznat kao eko-otok, a s kompostiranjem su krenuli još 2005. U priču su uključeni i otočani, koji zbog razvrstavanja otpada zauzvrat besplatno dobivaju prvoklasni kompost za svoje vrtove i oranice.

Komunalno društvo u pogon je stavilo novo postrojenje za predobradu biorazgradivog otpada, vrijedno 6 i pol milijuna kuna.

Image
Veliki problemi /

Cvjećari na mukama: 'U minusu smo stotinjak tisuća kuna, neke sadnice su već trebale biti prodane'

Image
Veliki problemi /

Cvjećari na mukama: 'U minusu smo stotinjak tisuća kuna, neke sadnice su već trebale biti prodane'

'Od vrata do vrata'

Kompost za zemlju dobit će i brojne ustanove, prevozi se u škole i vrtiće. Posebno se vesele djeca, jer i ona su zaslužna što je priča o kompostu zaokružena.Vrtićarci bio otpad prikupljaju svakoga dana, a razvrstavanje počinje u kuhinji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon truda oko razdvajanja, uloženo se vraća. "Dobijemo kompost koji upotrebljavamo u vrtu, imamo i vrt. Jel imate i doma taj princip? Dobijemo kupon uz račun i onda idemo gore na treskavac gdje se radi to kompostiranje i podignemo tu našuu vreću i miješamo s našom zemljom", kaže kurarica u vrtiću Dobrila Depikolozvane.

Taj se sustav zove Od vrata do vrata i svake se godine stanovnicima podijeli više od sedam tisuća vreća najkvalitetnijeg komposta. Analiza zagrebačkog Agronomskog fakulteta potvrdila je da je riječ o kompostu prve klase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Već godinama traje kompostiranje biorazgradivog otpada na otoku Krku, točnije od 2005. godine, a od 2014. godine imamo i sustav od vrata do vrata.
Preko 50 posto biorazgradivog otpada koji se nađe u kućanstvu mi ovdje uspijemo prikupiti i kompostirati u kvalitetan kompost", objašnjava Dejan Kosić, tehnički direktor komunalnog društva Ponikve.

O ekologiji se ovdje uči opušteno, razvrstavanje otpada djeci postaje prirodno. Dolaze nove generacije kod kojih neće biti zabune u koju kantu što ide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo