SLUČAJ KOJI JE POTRESAO HRVATSKU / Kolumna Ive Anića: Lijepa naša silovana

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL, RTL

Egzodus mladih događa se jer ne žele biti ušutkani i silovani kao njihovi roditelji

16.10.2019.
17:49
Hrvoje Jelavić/PIXSELL, RTL
VOYO logo

"Šokirala me odluka suca istrage. Ta je odluka toliko čudnija ako se ima na umu da su mladići ne samo prijavljeni za silovanje već i za niz drugih kaznenih dijela na štetu djevojčice. Ucjene, prijetnje, višestruko premlaćivanje", kazala je psihologinja i koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula, udruge koja se bavi prevencijom i pomoći za žrtve seksualnog nasilja. 

"Žrtva", istaknula je Mamula, "u ovom strašnom slučaju nije imala samo strah od stigme okoline, već i realan strah za svoj život od te grupe koja ju je silovala. U ovom slučaju iznimno je važno da sustav odradi svoj posao i pruži svu adekvatnu pomoć djevojčici zajamčenu zakonima i konvencijama, a ne da je dodatno traumatizira, drugim riječima, ne siluje dvaput."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapamtite dobro tu rečenicu...

Zapamtite dobro tu rečenicu. Sustav koji ne odrađuje svoj posao, dakle DORH, pravosuđe i policija, dodatno će produbiti žrtvinu traumu, a sama država će djevojčicu na taj način silovati dvaput. Građanska svijest oko slučaja grupnog silovanja djevojčice iz okoline Zadra, koja je ovih dana prerasla u prvorazredni pravosudni skandal, probudila se na društvenim mrežama, okupljaju se aktivisti i udruge, nakon što je sudac istrage zadarskog Županijskog suda Ivica Matković mladiće prijavljene za grupno silovanje nakon ispitivanja pustio iz istražnog zatvora. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapamtite dobro tu rečenicu, jer unatoč probuđenoj građanskoj svijesti oko ovog strašnog slučaja, medijskih tenzija, percepcije javnosti koju dodatno podgrijavaju mediji vazda gladni senzacija, nitko se od građana nije obrušio na sustav koji, osim što zbilja tu nesretnu djevojčicu siluje dvaput, već sve nas skoro pa trideset godina siluje bez prestanka u zdrav razum. Zašto je tome tako, zašto su građani Hrvatske pod kolektivnom psihozom i viktimofilijom možemo samo nagađati. 

Genocid nad zdravim razumum Hrvata

No, činjenice o masovnom silovanju stoje, i one su neupitne. Građanska svijest o tom genocidu nad zdravim razumom Hrvata uglavnom šuti pokrivena ušima, jer laički i psihoanalitički čisto amaterski patologija je jasna. Onaj tko je dozvolio silovanje, onaj tko ga je sam isposlovao, onaj tko ga je zdušno odobravao, u ovom slučaju narod RH, nad svojom nesretnom sudbinom šuti, jer upravo kako je to navela Mamula, samo dodatno sebe traumatizira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Silovanje nad ovim narodom, državom počelo je prije nepunih trideset godina. Grupa klasičnih drumskih razbojnika, silovatelja, vlasnika pizzerija, kamiondžija, bagerista, prepoznala je usudbeno povijesnu prispodobu i obznanila Hrvatima kako bi bilo bolje živjeti u manjoj zemlji, nego u onoj većoj u kojoj su živjeli do tada. Sam koncept je morate priznati besmislen i sulud, ali Hrvati su zdušno pristali tih dana na grupno silovanje koje će se naknadno pokazati ključnim. No, tu silovanju u zdrav razum nije bio kraj. Zapravo, bio je to samo početak. 

Dok su silovani Hrvati ratovali da bi njihova velika zemlja postala što manja, da bi od koliko – toliko neovisne države, postali enklava ovisna o velikim državama, silovatelji su osmislili famoznu pretvorbu. Hrvatima, silovanima dakako, bilo je sasvim jasno dok oni ginu po čukama, kako se u pozadini odvija klasična operacija silovanja, i da će njihovi silovatelji, dakle vlasnici pizzerija, propali povjesničari, bageristi i kamiondžije, preuzeti sve resurse koje imaju, postati njihovi vlasnici, rasprodati ih na koncu te silovane Hrvate poslati na ulicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traumatizirana nacija

Trideset godina silovanja ostavilo je svoj trag na traumatiziranoj naciji. Samopoštovanje, čast, poštenje, dignitet, život dostojan čovjeka, sve se to pogubilo u masovnim silovanjima koja se odvijaju iz dana u dan, praktično do dana današnjeg. Revizija povijesti, potpuna i nedvosmislena, rehabilitacija ustaštva i fašizma, potpuna izmjena školskog sustava, potpuna kontrola vlasti, sudstva, organa reda, agresija prema bilo kome tko se javno usudi kazati da je silovan, ili da se silovanim osjeća, besramna pljačka društvene i javne imovine koja se odvija svakodnevno, ovu priču o silovanju doveli su do svog apsurda. Viktimofilija, Stockholmski sindromi, nazovite stvar kako vas volja, eutanazirali su bilo kakav pokušaj pobune, a sustav je odradio svoje, puštajući silovatelje da nas siluju do iznemoglosti sa slobode. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egzodus kojem svjedočimo u našem vremenu, egzodus mladih ljudi, odvija se upravo i samo iz tog razloga. Jer ne žele više biti silovani ušutkani kao njihovi roditelji koji u strahu od odmazde silovatelja, u strahu od gubitka posla, primanja, šute i puštaju da ih se masovno siluje. Iz dana u dan. Besramno, javno, bez skrupula, medijski popraćeno, perverzno. Iz dana u dan, i nikada nitko od silovanih Hrvata nije se usudio propitati zašto je silovan i zašto ga nastavljaju silovati? Svojim kičem, svojim rođačko – mafijaškim sustavom, svojim lažnim patriotizmom i domoljubljem koje nam svima dok nas siluju utjeruju u kosti, svojom "ljubavi za domovinu" koja nije ništa doli divljačko silovanje iste. 

Nova generacija silovatelja

I sam sam roditelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako sam svjestan razmjera silovanja i kako sam sam silovan višekratno, sistematično i brutalno u ovih trideset godina praktički svakodnevno, sasvim mi je jasno kako su silovatelji reproducirali novu generaciju silovatelja. Ta mladost obijesna i bahata gazi ljude na pješačkim prelazima, prebija djevojke u punim kafićima, vozi 250 na sat i time se hvali po društvenim mrežama, siluje djevojčice potpuno svjesna da će ih sudac pustiti ga da se brani sa slobode. I da će ta djevojčica to znati. Da joj je pod prozorom. 

Ponavljam, kako sam i sam silovani roditelj, i s tim sam pomiren godinama, ono što znam i ono što je sigurno, neću dopustiti da mi siluju djecu. No, za tu nesretnu djevojčicu, kao i za sve nas, bojim se da je kasno. Traume su nepopravljive, način i ono što se dogodilo stravično i ljudskom razumu, ma koliko bio silovan, nepojmljivo, i svi mi osim bijesa i prosvjeda ništa više ne možemo učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizirajmo se! Više nas je...

Osim dakako, da konačno uzmemo stvari u svoje ruke. Mi silovani, mi poniženi, mi ostavljeni nakon silovanja da nam se smiju, izruguju s nama, rade nad nama što žele, imamo mehanizam. Samo smo ga ovako silovani izgleda zaboravili. Jednostavno nas je više. I jednostavno smo jači. Okupljeni, zajedno, možemo se kolektivno riješiti traume zvane silovanje Lijepe naše.

Samo se trebamo organizirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo