nadbiskup puljić /

'Komemoracija i misa na Bleiburgu će se održati. Ne možemo prihvatiti razloge zabrane'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

"Zabranjuje se nešto što je Crkvi vlastito. A to je molitva za pokojne", smatra nadbiskup Puljić

2.4.2019.
9:20
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić dao je intrevju za "Die Tagespost" u kojem je ustvrdio da će mise ne Bleiburgu biti usprkos zabrani Crkve u Koruškoj. 

"Mi poštujemo službu dijecezanskog upravitelja i njegove ovlasti. Ne razumijemo, međutim, njegovo obrazloženje. Stoga, ne slažemo se s njegovom odlukom i ne možemo prihvatiti navedene razloge. Smatramo, naime, kako je upravo takva odluka politički instrumentalizirana, jer zabranjuje nešto što je Crkvi vlastito. A to je molitva za pokojne, tim više što su ovi tragično nastradali bili osuđeni na „damnatio memoriae“, pa im je spomen desetljećima bio zatiran. U tom vidu je odluka dijecezanskog upravitelja Guggenbergera obradovala one koji ne vole Crkvu i ne priznaju stradanje Hrvata u tom teškom vremenu završetka rata. Zato smo očitovali svoje neslaganje. A komemoracija u Bleiburgu, 18. svibnja 2019., je zakazana i bit će održana kao i dosada pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, uz uobičajene molitve, s odrješenjem za pokojne i svetom misom, koju ove godine neće predvoditi hrvatski biskup, već svećenik, ukoliko se odluka Biskupije Gurk-Klagenfurt u međuvremenu ne promijeni", rekao je nadbiskup Puljić, a prenosi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga uz obrazloženje da se misa politički instrumentalizira i štiti ugledu Katoličke crkve prije svega zbog fašističkih poruka i ustaških obilježja. 

Prošle godine misu ne Bleiburgu je predovio upravo nadbiskup Želimir Puljić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo