NEĆE GA SVI DOBITI / U Hrvatsku stigao lijek protiv Covida-19: Oboljeli će ga dobivati intravenozno, ali pod jednim uvjetom

Image
Foto: Thinkstock

U Hrvatsku je stigao lijek protiv koronavirusa koji će se bolničkim pacijentima davati intravenozno već za nekoliko dana

20.12.2021.
23:04
Thinkstock
VOYO logo

U Hrvatsku je u ponedjeljak stiglo 1800 doza novog lijeka protiv koronavirusa. No, neće ga moći svi uzimati kad osjete simptome. Davat će se u bolnicama posebnim skupinama pacijenata.

"Namijenjen će biti onim pacijentima koji su razvili bolest, ali još nisu razvili težak oblik bolesti, još ne trebaju kisik. Međutim, imaju određena stanja koja bi mogla upućivati na to da bi mogli razviti teži oblik bolesti", rekla je za Dnevnik.hr Tihana Šlezak, epidemiologinja HALMED-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POMOĆ U BORBI /

Hrvatska odobrila tri lijeka protiv covida 19, jedan nije za kućnu upotrebu: 'infuzija traje sat vremena...'

Image
POMOĆ U BORBI /

Hrvatska odobrila tri lijeka protiv covida 19, jedan nije za kućnu upotrebu: 'infuzija traje sat vremena...'

Lijek pacijenti neće moći dobiti bez svoga pristanka, a davat će se intravenozno, poput infuzije. "Bitno je da se ljudi koji su visokorizični i imunikompromitirani na vrijeme jave kad osjete prve simptome, čim imaju pozitivan test, jer je jako bitno primijeniti što ranije, onda ipak dosta pristojan učinak ima, mimo toga je učinak sve manji", objasnila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti, Alemka Markotić.

Dvije doze u tri tjedna

Uz to, Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je upotrebu i distribuciju još jednog proteinskog cjepiva, proizvođača Novavax. To je cjepivo učinkovito u 90 posto slučajeva, a da je se u dvije doze s razmakom od tri tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod vektorskog ili mRNA cjepiva naše stanice dobivaju određenu uputu kako proizvesti taj protein, dok u proteinskom cjepivu dobivamo gotov protein s jednom tvari koja pojačava imunološku reakciju", istaknula je Šlezak po čemu je ovo cjepivo drugačije od drugih.

Nuspojave Novavaxa su slične kao i kod drugih cjepiva: oticanje na mjestu uboda, vrućica, glavobolja, mučnina i povraćanje. Naručeno je 198.000 doza koje bi trebale stići početkom veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraće trajanje covid potvrda

Još jedna novost u borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj jest i mogućnost skraćivanja trajanja covid potvrda. "O tome se raspravlja i vidjet ćemo što će drugi reći i treba vidjeti što će biti sa situacijom s omikronom pa ćemo vidjeti", poručila je Markotić. No, dok ne doznamo što će biti s omikronom, proći će još neko vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo