Komarci u Dalmaciji prenose opasnu bolest

Liječnici upozoravaju da su se u Dalmaciji pojavili komarci koji prenose parazita koji izaziva opasnu bolest.

12.5.2012.
10:36
VOYO logo

Parazitolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozoravaju da je lišmanioza, opasna bolest tropskih i suptropskih područja koju ubodom prenose sićušni komarci-nevidi, sve češća u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Godišnje se bilježi 20-ak oboljelih koji prema riječima liječnika pomoć potraže tek kad bolest već poprilično uznapreduje.

"Lišmanioza se širi uglavnom ljeti, a spremnik parazita je krv životinja, najčešće psa, lisice ili čaglja", pojasnio je dr. Mario Sviben, voditelj odjela za parazitologiju HZJZ-a. Tako komarac ubodom sa zaražene životinje krv prenese na čovjeka. No, problem je što se bolest razvija od nekoliko tjedana do čak osam mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva oblika bolesti

Dva su oblika bolesti, kožni i manifestni. Kožni uglavnom nije opasan, a prepoznatljiv je po ranicama na mjestu uboda koje ne zarastaju. Ako ih se ne liječi na vrijeme, zbog njih ostaju ožiljci. Manifestni oblik bolesti je daleko opasniji i ako se ne liječi završava smrću, piše Večernji list.

"Liječnici ga obično ne prepoznaju odmah jer zaražen čovjek ima nespecifične simptome. Riječ je o povišenoj tjelesnoj temperaturi, povećanoj slezeni i jetri te anemiji. Godišnje od ovog oblika lišmanioze oboli dva milijuna ljudi, a umre čak 60.000", upozorio je dr. Sviben. Dodaje kako se bolest može potvrditi testiranjem krvi na specifična antitijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema potvrda o širenju

Dr. Sviben kaže kako je slučaj kožne lišmanioze prije nekoliko dana otkriven u pacijentice.

"Uglavnom je riječ o ljudima koji su prije više mjeseci boravili u južnim dijelovima Hrvatske", kazao je liječnik ističući kako nema podataka širi li se bolest i na ostatak zemlje. Oboljeli se, dodaje zaštititi mogu sredstvima koja se na kožu nanose protiv uboda insekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo