Što se događa u SDP-u? /

Komadina od Borzan tražio podršku, a ne preuzimanje SDP-a! 'Bernardić zna da ako ode, više neće dobiti priliku'

Image
Foto: PIXSELL

Ostojić i Komadina zazivaju ostavku šefa stranke, u priči se pojavila i Borzan, a Bernardić o svemu šuti

11.9.2018.
11:25
PIXSELL
VOYO logo

Zlatko Komadina i Ranko Ostojić najavili su kako će na sljedećoj sjednici Predsjedništva, koja bi mogla biti održana danas ili u srijedu, pozvati šefa Davora Bernardića stranke da odstupi s čelnog mjesta. Iz SDP-a informacije na ovu temu cure na kapalju. Ipak, doznajemo, datum sjednice Predsjedništva još nije zakazan. Iako bi, prema redovitom rasporedu, sjednica trebala biti održana ovih dana, predsjednik stranke o toj se temi još nije oglasio. 

Davor Bernardić, kako doznajemo, proteklih se dana nije pojavljivao ne Iblerovom trgu, a na pozive i medijske upite ne odgovara. Danas je ipak stigao u stranku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori iz stranke potvrđuju kako se o planu Komadine i Ostojića u stranci ne priča. Komadina je kolegama u stranci navodno prešutio i tajni sastanak s europarlamentarkom Biljanom Borzan o kojem je izvijestio Nacional. Susret je navodno održan 5. rujna, a prema pisanju tjednika, tijekom sastanka Komadina je ponudio Borzan da preuzme SDP.

Kako doznajemo, Komadina i Borzan su se sastali no Komadina europarlamentarku nije tražio da preuzme stranku već da mu da svoju podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojića za predsjednika 

Da je Komadina, kada je zatražio sastanak s Bernardićem, imao kandidata za čelno mjesto stranke, smatra i politički analitičar Ivan Rimac koji kaže kako je moguć dogovor dvojice da se upravo Ostojića predloži za novog predsjednika.

"To je situacija u kojoj toliko velik broj članova traži smjenu ili bolje rečeno odlazak predsjednika stranke, da ni Komadina ne može ustrajati niti na starom stavu: 'Izabrali smo predsjednika i držimo ga', niti na stavu da će on otići legalnom procedurom. To znači da je Komadina našao drugog koga bi predložio za predsjednika stranke jer je u nekoliko navrata implictno otklonio mogućnost da on preuzme vodstvo stranke. Što će to značiti to ćemo tek vidjeti. Nakon druženja u Kamanju evidentno je da se i bez Komadine proces legalnog zahtjeva za smjenu predsjednika može pokrenuti i u tom slučaju bi Komadina ostao izoliran kao neko tko ne podržava odlazak Bernardića", kazao je Rimac za Vijesti.hr.

Zadržavanje statusa quo

Profesorica komunikologije i politologinja, dr. Smiljana Leinert-Novosel komentirala je za Vijesti.hr nepojavljivanje Bernardića na Iblerovom trgu i izbjegavanje novinarskih pitanja. Kaže kako Bernardić, izbjegavanjem komunikacije sa svojim timom, ali i sa medijima, pokušava zadržati status quo.

"Neodržavanjem komunikacije vi zapravo blokirate sve tokove komunikacije. To nekomuniciranje je u funkciji opstrukcije i zadržavanja statusa quo i ignoriranja onoga što drugi misle. To je jako loše. To pokazuje da demokratski sustavi u stranci ipak ne postoje jer se demokracija vidi upravo kroz komunikaciju", kazala je Leinert-Novosel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako umjesto da Bernardić raščistiti probleme i napravi nešto novo, dobro i ono što većina želi, on bira blokadu cijele situacije. To nije dobro, kaže. 

"Sada se pokazuje kako nije dovoljno u stranci imati samo neke mehanizme kojima se teoretski može nekog pojedinca maknuti sa pozicije. Sad se i u praksi pokazuje da treba imati još neke druge stvari dogovorene kojima bi se pojedinci mogli maknuti. Neki put imate da radi vlastite pozicije neće glasati protiv nekog, neće priznati lošu situaciju, neće ništa priznati, jer zna da politički tako loše stoji da drugi put neće niti u jednoj kombinaciji doći ni do kakve političke prilike", zaključuje profesorica Leinert-Novosel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijepori iz doba Milanovića

S time se slaže i politički analitičar koji kaže da za predsjednika stranke treba netko tko je iskusan u vođenju stranke, a unutarstranački sukobi na relaciji Komadina - Ostojić - Bernardić, kaže Rimac, proizlaze još iz vremena Zorana Milanovića

"Riječki ogranak, pogotovo Komadina je bio u stalnom latentnom prijeporu s Milanovićem, a ekipa koja je do sada izuzetno jako lobirala za smjenu ili odlazak Bernardića je ustvari skup ljudi koji su bili bliski suradnici Milanovića ili članovi njegove Vlade. Čini mi se da je Komadina dugotrajnim inzistiranjem na ostavci Bernardića htio pokazati i svoju snagu i snagu ogranka ne pristajući se komformirati sa skupinom koja ga je donekle, blago rečeno, izloirala iz mainstreama državne politike", zaključuje Rimac.

Situacija se na Ibleru svakako zahuktava, a čini se kako vrhunac čitave priče tek slijedi.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo