KOLINDA TVRDI DA SMO SE SUOČILI SA ZLOČINIMA KOJE SU U RATU POČINILI HRVATI: / Istražili smo, na njezinom primjeru, je li to baš tako

Image
Foto: PIXSELL/AFP

Predsjednica je jučer u Vijeću sigurnosti UN-a samouvjereno izjavila da Hrvatska ima snage priznati da su ratne zločine počinili i neki naši sunarodnjaci.

7.12.2017.
12:13
PIXSELL/AFP
VOYO logo

Kao što se i očekivalo, hrvatska predsjednica KolindaGrabar-Kitarović je tijekom jučerašnjeg obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a iznijela nekoliko kritika na račun rada Haškog suda. Ipak, nama je za oko zapela jedna izjava koja nema veze sa samim funkcioniranjem Tribunala.

"Nije lako smoći snage i priznati da su neki od vaših sunarodnjaka počinili zločine i da za njih trebaju odgovarati. S tom smo se istinom u Hrvatskoj suočili, a isto očekujemo i od drugih", rekla je samouvjereno na sjednici o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
PREDSJEDNICA PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI UN-a: /

'Nije lako priznati da su vaši sunarodnjaci počinili zločine. Ipak, mi u Hrvatskoj to činimo'

Image
PREDSJEDNICA PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI UN-a: /

'Nije lako priznati da su vaši sunarodnjaci počinili zločine. Ipak, mi u Hrvatskoj to činimo'

No je li to baš tako kako je predsjednica pokušala prezentirati?

Rijetki su političari koji su javno spremni pričati o hrvatskim ratnim zločinima i ljudima koji su ih počinili, ali kako ne bismo otišli preširoko, fokusirat ćemo se prije svega na predsjednicu koja tako hrabro tvrdi da smo se sa zločinima sunarodnjaka suočili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbila stvari nazvati svojim imenom

Bez nekog pretjerano zahtjevnog istraživanja prisjećamo se kako je Grabar-Kitarović u dva navrata, doduše tada u ulozi kandidatkinje za predsjednicu, propustila stvari nazvati svojim imenom.

Tijekom gostovanja kod AleksandraStankovića u 'Nedjeljom u 2' u rujnu 2014. godine (koje je, usput budi rečeno, ušlo u legendu kao 60-minutni nastup u kojem Grabar-Kitarović nije konkretno odgovorila gotovo ni na jedno pitanje pitanje voditelja, nap.a.) buduća predsjednica je na pitanje je li DarioKordić ratni zločinac ili moralna veličina, kako je tvrdila Crkva, odgovorila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajte, Dario Kordić je osuđen i odslužio je kaznu".

Na Stankovićevo inzistiranje znači li to da Kordić nije moralna veličina, Grabar-Kitarović je odgovorila još neodređenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate da ja nikad ne ističem svoje uzore već svakog čovjeka gledam s manama i prednostima. Prema tome...", rekla je tadašnja kandidatkinja za predsjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, bivši predsjednik HR Herceg-Bosne Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini, a nakon što je odležao dvije trećine kazne pušten je na slobodu.

Samo dva mjeseca nakon gostovanja u 'Nu2', Grabar-Kitarović pojavila se na riječkoj televiziji Kanal Ri gdje je odgovarala na pitanja o rehabilitaciji MirkaNorca kojega je hrvatsko pravosuđe zbog ratnih zločina u Lici osudilo na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O rehabilitaciji Norca

"On je otišao u privatnost. Norac je odslužio svoju kaznu, ne vjerujem da bi on htio bilo kakvu medijsku pozornost", rekla je buduća predsjednica kojoj nije sporna bila činjenica da se radi o osuđeniku za ratne zločine, već to što se čovjek povukao iz javnosti. Naravno, radilo se o predizbornom vremenu i svaki je glas bio bitan.

Na inzistiranje voditelja da ponudi malo konkretniji odgovor, Grabar-Kitarović je rekla:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Tino Juric/PIXSELL

"Retablirat ću ih (generale koje je umirovio StjepanMesić, nap.a.) pozivom da se uključe kao vanjsko savjetodavno tijelo. Oni se ne mogu vratiti u aktivnu vojnu službu, ali mogu djelovati kao savjetnici, savjetodavno tijelo s Generalskim zborom. Reakcije su, kao što ste vidjeli, bile različite, ja sam otvorena za razgovore sa svima, s Norcem nisam razgovarala i ne vjerujem da bi on htio razgovarati, on se povukao u svoju privatnost", rekla je tada.

Uglednik Merčep

Međutim, da ne bi sve ostalo samo na vremenu prije nego što je postala predsjednica, Kolinda se pobrinula već na svojoj inauguraciji. Naime, tada se na njezinom popisu gostiju, uz uglednike poput Bujanca, šatoraša Klemma i Glogoškog, Horvatinčića, našao i TomislavMerčep, čovjek kojemu se sudilo za ratne zločine nad srpskim civilima. Merčep je na kraju početkom ove godine pred Vrhovnim sudom osuđen na sedam godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim za inauguraciju, ovaj ratni zločinac dobio je i predsjedničin poziv za svečani prijam u povodu Dana državnosti na Pantovčaku.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

25.06.2015., Zagreb - U Uredu Predsjednice na Pantovcaku predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic organizirala je svecani prijem prigodom Dana drzavnosti na kojem su se okupili mnogi ugledni gosti iz javnog, politickog, kulturnog i sportskog zivota. Tomislav Mercep. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Znajući sve ovo, pomalo iznenađuje njezina tvrdnja da se suočavamo i priznajemo zločine koje su počinili naši sunarodnjaci. Prilično je lako na načelnoj razini osuđivati zločine i suosjećati sa žrtvama, ono što krasi ozbiljne državnike od demagoga je nazivanje stvari njihovim pravim imenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Kolinda je nekoliko puta dokazala da to ne može i ne smije, njezino biračko tijelo to joj nikad ne bi oprostilo...

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo