KOLINDA JE PREDALA IMOVINSKU KARTICU: / Evo što je imala na početku mandata, a što ima sada. Najveće razlike? Pitajte Jakova...

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U usporedbi s imovinskom karticom koju je predala 19. ožujka 2015. godine vidljive su znatne promjene

21.2.2020.
18:14
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Dva dana prije nego što joj je istekao predsjendički mandat, Kolinda Grabar Kitarović predala je novu imovinsku karticu. Tportal je usporedio što je bivša predsjendica Republike imala kada je stupala na dužnost, a štpo posjeduje sada, nakon prestanka obnašanja dužnosti. U odnosu na imovinsku karticu koju je predala u studenome prošle godine, u ovoj sada uočljive su tek neznatne promjene koje se odnose na iznos štednje te plaću Kolindina supruga Jakova Kitarovića.

Sada je navedeno da Kitarović u tvrtki AD Plastik ima mjesečnu neto plaću od 14.925 kuna, dok je u onoj iz studenog prošle godine stajalo da u istoj tvrtki zarađuje 167.550 kuna, što je na mjesečnoj razini bilo oko tisuću kuna manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GRABAR KITAROVIĆ PONOSNA NA REZULTATE U SVOM MANDATU: /

Radila je na brendiranju Hrvatske, a posebno ističe jednu inicijativu

Image
GRABAR KITAROVIĆ PONOSNA NA REZULTATE U SVOM MANDATU: /

Radila je na brendiranju Hrvatske, a posebno ističe jednu inicijativu

Jakov se zaposlio, ima dobru plaću i 'masni' honorar

U usporedbi s imovinskom karticom koju je predala 19. ožujka 2015. godine vidljive su znatne promjene. Plaća Grabar Kitarović u pet je godina narasla s 22.720 na 24.376 kuna. K tomu, na početku mandata njezin suprug bio je nezaposlen, a danas radi u AD-u Plastik, uspješnoj tvrtki koja se bavi proizvodnjom komponenti za automobilsku industriju. Jakov Kitarović u toj tvrtki radi na mjestu savjetnika za korporativnu sigurnost. Povrh toga, Kolindin suprug godišnje honorarno zaradi 180.000 kuna u tvrtki Sentinel Holding AG, prijavljenoj u švicarskom Zugu.

Obitelj bivše predsjednice tijekom njezinog mandata riješila se i dugova otplativši jedini kredit prijavljen prije pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Grabar Kitarović je 2015. prijavila kako od bivšeg poslodavca potražuje gotovo 850 tisuća kuna. Riječ je o neoporezivom primitku uz rad u NATO-u, odnosno svoti na ime mirovine koju je sama uplaćivala. Iznos joj je tijekom mandata jednokratno isplaćen te se iz rubrike o potraživanjima preselio u rubriku o štednji, piše tportal.

Vlada donijela odluku o Uredu bivše predsjednice

Vlada RH je u petak na telefonskoj sjednici donijela Odluku o osnivanju Ureda predsjednice Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću. Kolinda Grabar-Kitarović, kojoj je dužnost predsjednice Republike Hrvatske prestala 18. veljače 2020., podnijela je Vladi RH zahtjev za ostvarivanje prava na Ured predsjednika RH po prestanku dužnosti. Vladinom Odlukom osniva se Ured predsjednice Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, kojem je sjedište u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadužuje se tijelo državne uprave, u čijem je djelokrugu upravljanje državnom imovinom, odnosno predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH ako se radi o rezidencijalnom objektu, na davanje na uporabu nekretnine koju će koristiti Ured najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, navodi se u priopćenju. Također, Odlukom se utvrđuje da će se rad Ureda u ovoj godini financirati na teret pozicija Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. Utvrđuje se i da će Ured najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, dostaviti Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH kao i Ministarstvu financija financijski plan i godišnji program rada Ureda za 2020. godinu. (HINA)

Nisu stekli nove nekretnine, ali više nemaju automobil

Na početku njezinog mandata, supružnici su imali zajedničku štednju od 135 tisuća eura, a sada je prijavila osobnu štednju od 115 tisuća eura, dok na drugom računu ima 108 tisuća eura, odnosno spomenuti iznos koji joj je isplatio NATO. Na svoje ime Grabar Kitarović ima još i štednju u iznosima od 1762 američka dolara i 1229 eura, a njezin suprug ima štednju od 25 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekretnine su iste kao i na početku mandata - stan u središtu Zagreba veličine 106 četvornih metara, procijenjen na 1,7 milijuna kuna, a kupljen novcem koji su roditelji Grabar Kitarović stekli prodajom obiteljskih nekretnina. Prijavljena je i kuća s okućnicom u Malom Lošinju od 193 kvadrata, vrijedna 2,1 milijun kuna, stečena nasljedstvom. Kolinda i njezin suprug u odnosu na 2015. godinu više nemaju automobil

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo