ZAMJERA JOJ SE PASIVNOST / Kolinda Grabar-Kitarović je licemjerka? Provjerili smo što je u mandatu učinila za žene u Hrvatskoj

Za vrijeme mandata Grabar-Kitarović na red je došlo usvajanje Istanbulske konvencija, a predsjednica je nije podržala

10.1.2020.
7:00
VOYO logo

Hrvatska je jedna od 36 zemlja u svijetu koje se mogu pohvaliti da su imale predsjednicu. Prije pet godina za ženu na čelu države nije bio spreman ni Ustav. I prije nego je prisegla Kolinda Grabar Kitarović je govorila da će se boriti za prava žena. 

U kampanji 2014. godine objavila je: "Kada postanem predsjednica Republike Hrvatske žestoko ću se boriti za jednakost spolova. Pozivam i na ubrzanje procesa ratifikacije Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, odnosno Istanbulske konvencije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je izbor žene za šeficu države ulijevao nadu. No, kad je trebalo šutjela je. Za vrijeme njezina mandata na red je došlo usvajanje Istanbulske konvencija, a predsjednica je nije podržala.

"Ja nisam baš primijetila da se nešto bavila pitanjem položaja žena, i stav o Hodu za život nije bio nešto reprezentativan, pa bih rekla da nije", rekla je Ivana iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao žena se trebala malo više angažirati oko svega što se tiče nas žena", nadovezala se Tena, također iz Zagreba.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su predsjednici zamjerili i to što nije došla na prosvjed pod nazivom #SpasiMe, a kasnije se pravdala ranije dogovorenim obvezama. No, onda je organizirana i humanitarna akcija za financijsku pomoć žrtvama. Iako je organizatorice primila na Pantovčaku, nije se odazvala njihovom pozivu u call centar na 15 minuta.

"Ja sam razočarana što Kolinda nije večeras s nama, mi smo je zvali nadajući se da će kao žena podržati", izjavila je Jelena Veljača iz inicijative #SpasiMe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda obrat, sada kada joj je mandat završio predsjednica je najavila borbu protiv nasilja nad ženama pa se Veljača ponovno oglasila: "Smatram da je ta izjava licemjerna, lažna i beskrajno uvredljiva za prvoborkinje na ovom polju".

"Nije predsjednica napravila ništa što se tiče prava žena u Hrvatskoj, jedino kad bi prešla granicu zemlje se predstavljala kao velika borkinja. Tako da ćemo biti jako kritične u njezinim sadašnjim pokušajima da se počne zalagati za prava žena", rekla je Sanja Saravanka iz zaklade Solidarna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je 2009. dobila i svoju prvu premijerku, Jadranku Kosor.
Prvi put u 19 godina samostalnosti Hrvatskom je upravljala žena, bila je na čelu Vlade i najjače stranke.

"Ne mogu reći da sam imala nekih problema ili osjetila bilo kakvo ponašanje osim fb prosvjeda 2011. godine kada su Pernar i ekipa mene ispred moje kuće ponižavali isključivo kao ženu, a na to nitko nije reagirao", kazala je Jadranka Kosor, premijerka Republike Hrvatske od 2009. do 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S novom premijerkom Hrvatska je napravila mali korak naprijed. 

"Napravila sam brojne akte o postupanju nad ženama koje su doživjele nasilje, donijeli smo zakon o ravnopravnosti spolova i zakon o suzbijanju diskriminacije", nadovezala se bivša premijerka Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buduća prva dama nije samo supruga predsjednika i bivšeg premijera nego i ugledna liječnica i doktorica znanosti koja promiče zdrav način života.

"Uočili smo da imamo značajan pad uporabe kondoma, naprosto pred tim problemom ne možemo zatvoriti oči pred tim, moramo na reagirati", komentirala je Sanja Musić Milanović, supruga Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sanji Milanović više vjerujem jer je samostalna žena, koja se nikad nigdje nije gurala nego je sama ostvarila svoju karijeru. Ja se toplo nadam da ćemo s njom ostvariti bolju suradnju nego s bivšom predsjednicom", izjavila je Sanja Saravnaka iz zaklade Solidarna.

Predsjednica i buduća prva dama najavljuju borbu za žene, a u hrvatskoj Vladi sjedi 17 muškaraca i samo četiri žene što je malo, premalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo