NAJNIŽI I NAJVIŠI / Koliko zarađuju profesori? Dok neki rade za crkavicu, postoje i oni čija se plaća penje i do 12 tisuća kuna mjesečno

Image
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Zaposleni nastavnik osnovne škole u listopadu ove godine primio je prosječnu neto plaću od 8785 kuna

13.12.2022.
10:28
Damir Špehar/PIXSELL
VOYO logo

Učitelji i nastavnici s najvišim statusom imaju plaću 11.892 i 12.217 kuna, dok je zaposleni nastavnik osnovne škole u listopadu ove godine primio medijalnu plaću od 8819 kuna, piše u utorak Večernji list. Nakon dvaput održanih ovogodišnjih pregovora sindikata i Vlade, koji su svaki put rezultirali povećanjem osnovica, zaposleni nastavnik osnovne škole u listopadu ove godine primio je prosječnu neto plaću od 8785 kuna.

Točnije medijalnu plaću u iznosu od 8819 kuna. U navedeni iznos nije uračunat trošak prijevoza, a on se odnosi isključivo na učitelja ili nastavnika s VSS-om, prosječne starosti 43 godine, koji u godinu dana rada u osnovnoj školi u svojoj evidenciji nije upisao nikakvo napredovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo objavilo plaće

Učitelj ili učiteljica pak s istom stručnom spremom, koji su ipak odlučili započeti s napredovanjem, prateći propisane smjernice, prosječno su stari 44 godine i njemu ili njoj ove je godine u listopadu isplaćeno prosječnih 12.594 bruto, odnosno 9038 neto kuna plaće, što je medijalno 8969 kuna.

Podaci su to koje je objavilo Ministarstvo obrazovanja plasirajući tako plaće zaposlenih u obrazovnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviša medijalna neto plaća isplaćena u listopadu u osnovnim školama iznosila je 11.892 kune i nju su primili učitelji, profesori zaposleni u osnovnim školama koji imaju status učitelja izvrsnog savjetnika, dakle oni koji su dosegnuli najviši stupanj napredovanja koji se može dosegnuti prema pravilniku o napredovanju.

Upravo takvi zaposlenici osnovnih škola prosječno imaju 54 godine, iako do upravo tog najvišeg statusa mogu doći i svi oni koji u obrazovnom sustavu rade najmanje 15 godina i koji su uz brojne druge uvjete ujedno ostvarili rezultate u unapređenju rada škole ili, ono još važnije, unapređenju samog sustava obrazovanja, što među ostalim podrazumijeva da su i znatno promijenili način na koji predaju svojim učenicima, piše novinarka Večernjeg lista Lana Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo