'KOLIBRIĆI' KUJUNDŽIĆA PROZVALI ZBOG LAŽI: / 'Obećao nam je dokumentaciju koja ne postoji, a sad još obmanjuje i javnost'

Image
Foto: PIXSELL
30.12.2018.
15:52
PIXSELL
VOYO logo

Iz Udruge roditelja vitalno ugrožene djece "Kolibrići" u nedjelju su ustvrdili da "ne odgovaraju činjenicama" najnovije izjave ministra zdravstva Milana Kujundžića da će Spinrazu dobiti svi pacijenti 'kada se dokaže da je lijek učinkovit' i kako je za diskriminirajuću odluku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, da lijek ne mogu dobiti djeca na respiratoru i punoljetni pacijenti, 'odgovoran proizvođač lijeka'.

"Sa žaljenjem moramo ustvrditi kako ništa od tih izjava ne odgovara činjenicama. Informacije o tome da je lijek Spinraza odobren od Europske agencija za lijekove (EMA-e) bez ikakvih ograničenja dostupne su svakome tko ima pristup internetu", priopćili su iz Udruge "Kolibrići".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su izvijestili da su im predstavnici proizvođača lijeka Biogene potvrdili i mailom da nema nikakvih ograničenja u primjeni lijeka.

Image
KUJUNDŽIĆ UVJERAVA: /

Spinrazu će dobiti i stariji od 18 godina i oni na respiratoru kada se dokaže da je učinkovit

Image
KUJUNDŽIĆ UVJERAVA: /

Spinrazu će dobiti i stariji od 18 godina i oni na respiratoru kada se dokaže da je učinkovit

Promijenili članove povjerenstva i nikoga nisu izvijestili

"Isto govore stručne studije, ali i primjeri iz zemalja koje odavno daju lijek svim pacijentima. Pa i zdrav razum govori da lijek koji je učinkovit za pacijenta sa 17 godina, učinkovit i za onog s 18. Jedina ograničenja postoje u Hrvatskoj, odnosno od strane ministra Kujundžića i famoznog stručnog povjerenstva", rekla je predsjednica Udruge Kolibrići Ana Alapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je i da je u svibnju ukinuto povjerenstvo koje je procjenjivalo učinkovitost Spinraze i da je prije mjesec i pol dana osnovano novo za koje ne znaju tko su.

Obećao im dokumentaciju koja ne postoji

U priopćenju "Kolibrići" su ustvrdili kako nije prvi puta da ministar ovakvim tvrdnjama obmanjuje javnost. "Na sastanku u Vladi, 5. travnja, obećao je roditeljima dostaviti dokumentaciju temeljem koje tvrdi da lijek nije za djecu na respiratoru. Obećanje nije nikada ispunio jer takve dokumentacija – ne postoji. U međuvremenu je ministar dobio i jednu presudu koja je narušila svaku vjerodostojnost njegovih izjava i 'dokaza'.", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve uljuđene zapadne zemlje daju lijek svim oboljelima i lako je provjeriti kako isti djeluje na sve – zaustavlja progresiju bolesti i vraća izgubljene funkcije gdje mišići nisu u potpunosti atrofirali. To je još jedan dokaz onome na što ukazujemo od prvog dana, a to je da je jedini problem novac", ustvrdila je Alapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo