'Knjiga tvog života se zatvorila, no ideje ostaju'

'Svoju karijeru započeo je upravo ovdje, u Saboru.

3.10.2012.
17:34
VOYO logo

Nakon što je tijelo predsjednika Sabora Borisa Šprema iz Sjedinjenih Država dovezeno u Hrvatsku te prevezeno na Mirogoj, u 17 sati u Saboru počela je komemorativna sjednica.

Komemoracija je počela sviranjem himne i minutom šutnje, a potom su se okupljenima, među kojima je i ožalošćena obitelj pokojnog predsjednika Sabora, obratili potpredsjednik Sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanović te predsjednik Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Karijeru je počeo u Saboru i vratio se jer je tu najviše mogao pružiti'

"Bolest je bila neumoljiva, uzela je Borisa prerano i to baš onda kada je mogao dati najviše u svom položaju. Šprem je uspio postaviti nove standarde u vođenju Sabora, a sve to u želji da vrati povjerenje građana u Sabor. Napravio je mnogo toga dobroga. Najviše ćemo ga pamtiti po njegovoj vedrini te optimizmu, osobnom i političkom. Svoju karijeru započeo je upravo ovdje, u Saboru. Kada je izabran za predsjednika Sabora, vratio se ondje gdje je najviše mogao pružiti, a to su demokracija i borba za opće dobro", kazao je Josip Leko dodajući kako se knjiga Špremovog života zatvorila, ali da njegove ideje ostaju drugima kao nadahnuće.

'Znao je izgubiti živce, a u tome je sličan meni'

Premijer Milanović je također istaknuo Špremov optimizam dodajući kako ga je on nosio kroz život. "Optimizam koji ga je nosio je nešto što me na trenutke oduševljavalo, a na trenutke izluđivalo. Ovo nije vrijeme da se idealizira. On je bio čovjek koji je znao izgubiti živce, a u tome je sličan meni. Ipak, nakon toga se uvijek i smirio. Boris je zaista vjerovao da zaista može razgovarati s ljudima i da ih može uvjeriti i preobratiti", kazao je dodajući kako je B. Šprem uvijek bio odriješit te da je imao jasan cilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Falit će mi, i falit će nam svima jako. Falit će nam u stranci, falit će mi osobno kao prijatelj, falit će mi u onim običnim trenutcima druženja. Užasno će mi faliti. Bok dragi prijatelju, bok dragi Borise", riječi su kojima se od predsjednika Sabora oprostio premijer.

Predsjednik Josipović je kazao kako se Borisa Šprema sjeća s tugom, ali i ponosom. Istaknuo je da je bio dobar čovjek i prijatelj te da je neizmjerno volio Hrvatsku. Kazao je kako su ga u radu vodili poštenje i etičnost, te da je dobro razumio politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo