pitali smo ih / Koji bi hrvatski gradovi dopustili turbofolk? Dubrovnik neće dozvoliti, u Varaždinu kažu: 'Tolerantni smo'

Image
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Nakon zabrane održavanja turbofolk koncerta pulskog gradonačelnika Filipa Zorića, ta je tema postala aktualna u svim gradovima, a mi smo odlučili provjeriti koji su hrvatski gradovi za takve koncerte, a koji protiv...

4.3.2023.
7:21
Petar Glebov/Pixsell
VOYO logo

Vijest o otkazivanju koncerata narodne i folk glazbe u Puli i Osijeku podigao je mnogo prašine, a Danas.hr je pitao i ostale hrvatske gradove kakav je njihov stav oko toga.

Iz glavnog grada su poručili da što se tiče sportskih arena i prostora tog tipa, u principu nisu za zabranu nijednog sadržaja, "osim ako se ne radi o kršenju zakona u vidu govora mržnje, poticanja na nasilje i ostalih nezakonitih radnji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada Šibenika proučuju kako nemaju praksu ograničavanja glazbenih izvedbi po kriteriju glazbenog žanra, dok Dubrovčani misle sasvim drukčije.

"Grad Dubrovnik neće dozvoliti izvođenje koncerata turbofolk izvođača na javnim gradskim površinama i u javnim prostorima kojima upravlja Grad Dubrovnik. S druge strane, Grad se ne može i neće miješati u izvođenje glazbe u privatnim prostorima ili u prostorima koji su u najmu, a u vlasništvu su Grada Dubrovnika. Na njihovim je korisnicima da odluče žele li ili ne puštati ili slušati tu vrstu glazbe", kazala nam je glasnogovornica Grada Dubrovnika Marijana Aksić Vitković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čakovec: 'Nastojimo zadovoljiti glazbene afinitete sugrađana'

Za komentar smo upitali i gradsku vlast u Vukovaru

"Grad Vukovar je stava da se, pod uvjetom da nema uvredljivih sadržaja i poruka koje nisu sukladne zakonima i demokratskim vrijednostima, ne upliće i ne sudi o vrsti i kvaliteti umjetničkog izričaja, već to prepušta organizatoru i publici, barem kada je riječ o nastupima komercijalnog karaktera", poručili su iz Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Čakovca su pak kazali da u programima koje financira ili sufinancira Grad vode računa o tome kakvi se glazbeni i umjetnički programi odvijaju u njihovom gradu.

"Nastojimo zadovoljiti glazbene afinitete sugrađana, ali i angažirati glazbenike, odnosno umjetnike koji su se svojim radom u pozitivnom smislu afirmirali na javnoj sceni te su cijenjeni od struke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče koncerata koji se ne financiraju proračunskim sredstvima Grada Čakovca, odnosno koje organiziraju tvrtke, smatramo da bi zabrana održavanja, ako i organizator i izvođač ne krše neke druge zakone, bila u suprotnosti s proklamiranim tržišnim slobodama i pravom na izbor, te bi u konačnici bila kontraproduktivna. O glazbenim ukusima, sviđali se nama ili ne, ako ne zadiru u osobne slobode, se ne raspravlja.

Od organizatora takvih događanja, ako se održavaju na javnim površinama ili u dvoranama koje su u vlasništvu Grada Čakovca, uz plaćanje najma, tražimo i poštivanje svih zakonskih obveza te gradskih odluka", poručili su iz Grada Čakovca i dodali da ukoliko bi se poštovali svi propisi, oni načelno ne bi imali osnove za zabranu ili ograničavanje održavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREBAČENO U DRUGI GRAD /

Pulski gradonačelnik zabranio turbofolk koncert. Organizatori: 'Razgovarao je s nama neprijateljski i bahato'

Image
PREBAČENO U DRUGI GRAD /

Pulski gradonačelnik zabranio turbofolk koncert. Organizatori: 'Razgovarao je s nama neprijateljski i bahato'

"Grad Rijeka za sve organizatore koncerata i drugih manifestacija na javnim gradskim površinama u Rijeci ima propisano ishodovanje potrebnih dozvola od nadležnih Odjela Grada Rijeke, a programe koji se održavaju u prostorima gradskih ustanova u kulturi i sportu autonomno kreiraju same ustanove. Privatni prostori nisu u ingerenciji Grada. U mandatu aktualnog gradonačelnika nije bilo zabrana nastupa.

Dodajmo, Grad Rijeka putem Javnih potreba u kulturi podupire programe glazbene umjetnosti i šireg područja programa amaterizma u glazbi, a glazbeni žanrovi koji se potiču su klasična glazba, jazz glazba i srodni izrazi, rock glazba i srodni izrazi, elektronička glazba i drugi novi glazbeni izrazi koji potiču razvoj klupske scene mladih te tradicijska glazba", kazala je Gordana Brkić Žagar iz Grada Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavonski Brod: 'Zabrane zadiru u osobna prava pojedinaca'

U svome odgovoru Grad Virovitica pozvao se na stih pjesme "U Virovitici ne postoje pritisci".

"Turbofolk koncerti na području grada održavaju se u privatnim noćnim klubovima. Do sada zahtjeva za održavanjem turbofolk koncerata u javnim prostorima nije bilo, a u slučaju da ih bude, o tome će odluku donijeti onaj tko upravlja prostorom, ne gradonačelnik", poručili su iz Virovitice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor smo zatražili i iz Grada Slavonskog Broda iz kojeg su nam kazali da Slavonski Brod, na čelu s aktualnim gradonačelnikom Mirkom Dusparom, nije cenzurirao, odnosno zabranio nastup niti jednog glazbenog izvođača.

"Zabrane, kada bi i postojale, svakako ne bi bile produktivne jer se nastupi turbofolk izvođača mogu organizirati i u privatnim prostorima. Između ostalog, mišljenja smo kako u demokratskom društvo nemamo pravo svojim građanima, a koji vole takvu vrstu glazbe, ograničavati njihovo pravo da slušaju ono što žele. Zabrane, stoga, zadiru u osobna prava pojedinaca, a to je prvenstveno pravo na slobodu izbora", poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada Gospića su pak kazali da kada dobiju zahtjev za održavanje koncerta turbofolk glazbe onda će i donijeti pravovaljanu odluku.

"Svi koju su zatražili dozvolu nastupa i koji budu tražili dozvolu nastupa, a ponašaju se u zakonskim okvirima i poštuju civilizacijske stečevine domicilnog stanovništva, dobit će dozvolu nastupa, ovi drugi sigurno neće", govore iz Grada Gospića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Krapine su kazali kako u gradskim prostorima nisu podržavali održavanje koncerata turbofolk glazbe, a što se tiče održavanja takvih koncerata u privatnim prostorima, istaknuli su, nemaju saznanja.

"Turbofolk koncerti na otvorenom prostoru, za vrijeme aktualnog gradonačelnika se nisu održavali", govore iz Krapine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždin: Svoj identitet već stoljećima gradimo na klasičnoj glazbi

Iz Varaždina su poručili da nisu nadležni za propisivanje vrste glazbe koja će se izvoditi u pojedinim prostorima.

"Grad Varaždin svoj kulturni identitet gradi već stoljećima na klasičnoj glazbi. U hrvatskim okvirima je prijestolnica kulture te je osnivač i domaćin međunarodnih festivala klasične glazbe kao što su Varaždinske barokne večeri. Također, najveće turistička manifestacija Špancirfest godinama ugošćuje najveća imena popularne i rock glazbe iz šire regije", kazali su iz Grada Varaždina te dodali kako sve ukazuje da je Varaždin vrlo tolerantan grad prema svim glazbenim ukusima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje prihvatljivosti turbofolk glazbe, kao uostalom i u svim drugim slučajevima, za Grad Varaždin je ponajprije pitanje koje se povezuje s poštivanjem javnog reda i mira. Ako se prilikom organiziranja događaja ili koncerata u privatnim ili javnim prostoru, otvorenom ili zatvorenom, na bilo koji način narušava javni red i mir, uključujući i nedozvoljenu buku iz preglasnih razglasnih sustava ili nepoštivanjem radnog vremena pojedinih ugostiteljskih objekata, tada će Grad Varaždin poduzeti mjere kako tome stati na kraj. Zadržat će i pravo procjene da li se određenim događajima, ne samo koncertima, narušava pravo građana na siguran i miran život te će ih zaštititi od pokušaja vrijeđanja temeljnih moralnih vrijednosti na kojima je izgrađeno moderno, europski profiliranu društvo", poručili su iz Varaždina te dodali kako su proteklih godina sponzorirali koncerte i festivale različitih vrsta glazbe, od roka i baroka, do folklora i suvremene glazbe.

" I nadalje ćemo zadržati mogućnost podupiranja različitih glazbenih događanja. U slučaju koncerata turbofolk glazbe, to sigurno neće biti slučaj", zaključuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz grada Koprivnice kažu kako nikada nije bilo zabrane nastupa nijednom izvođaču.

"Glazbene preferencije osobna su stvar svakog građana i mi to kao takvo poštujemo", kažu nam

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne odgovarajući na pitanje kakav je njihov stav oko održavanja koncerata turbofolk glazbe iz Požege samo su kazali kako u mandatu aktualnog gradonačelnika nije bilo zabrane održavanja koncerata (turbofolk glazbe i drugo) i nastupa pojedinih izvođača.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo