RECENZIJA 'OPET' / Koja i Disciplina Kičme - uvijek isti i svaki put drugačiji

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Disciplina je svom zaglušujuće bučnom i beskompromisnom koktelu funka, noisea, drum'n'bassa i Hendrixovskih solaža, odsviranih na vjernom Rickenbacker basu, pridodala i onaj prašnjavi, vječno inspirativni rhythm'n'blues

23.1.2016.
15:25
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

DISCIPLIN A KITSCHME: Opet (Mascom Records)

Dušan Kojić – Koja i njegova Disciplin A Kitschme po svemu sudeći nikad neće prestati obogaćivati svoju glazbu novim, dotad gotovo neiskorištenim utjecajima te se svaki put pretvoriti u barem malo drugačiji bend.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novih 10 pjesama (uvodna „Opet“ tek je petnaestak sekundi dugačak intro) izuzetno važnu je ulogu odigrao novi član, vinkovački usnoharmonikaš Igor Djeke, poznat i po nizu hvaljenih i vrlo zanimljivih izdanja objavljenih pod imenom Harp Explosion.

Upravo zahvaljujući njemu, Disciplina je svom zaglušujuće bučnom i beskompromisnom koktelu funka, noisea, drum'n'bassa i Hendrixovskih solaža, odsviranih na vjernom Rickenbacker basu, pridodala i onaj prašnjavi, vječno inspirativni rhythm'n'blues. Djeke je tako, na neki način, naslijedio davnašnju brass sekciju Kičme i približio „zvučnu sliku“ legendarnim albumima s kraja osamdesetih, pri čemu je važno naglasiti da ga je Koja izgurao skoro pa u prvi plan te mu prilikom instrumentalnih dijelova dao prostora koliko i samome sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tih instrumentala na „Opet“ ima koliko hoćeš, pa većina skladbi traje oko osam-devet minuta, zbog čega stvarno jedva čekam provjeriti kako će „Biti imun (na ovaj nemar)“, „Spas je fonk“ i „Hendriks, Hendriks!“ zvučati na stageu.

Ono što je, međutim, najvažnije jest da Disciplina i dalje spada među rijetke koje ćete, kada ih primjerice puste na radiju, bez ikakve sumnje prepoznati već nakon dva-tri uvodna tona distorziranog basa i koje ni u bunilu nećete zamijeniti za neki drugi bend.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj ću se kratko osvrnuti i na tekstove – Koja u dva-tri stiha često kaže više nego većina u čitavoj pjesmi te poput poruka s uličnih grafita („Reci ruke u vis“, „Zaboravili rokenrol, otišli u šoping mol“) samo jednom frazom savršeno definira sve probleme i horore života u 21. stoljeću. Kako u ovim našim vukojebinama, tako i bilo gdje na tom „obećanom“ Zapadu.

Ocjena: 8,5/10

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo