ČAK PET MINISTARA LETI IZ VLADE? / Procurila su imena iz rekonstrucije Vlade, evo koga bi Plenković mogao zamijeniti

Image
Foto: Pixsell

Tko su mogući Plenkovićevi kandidati za nove ministre?

12.7.2019.
22:41
Pixsell
VOYO logo

Nakon pada ministra uprave Lovre Kuščevića, na čije mjesto dolazi Ivan Malenica, postavlja se pitanje tko su mogući kandidati Andreja Plenkovića za nove ministre. Već idućeg četvrtka mogla bi biti sazvana izvanredna sjednica Sabora na kojoj će predložiti rekonstrukciju Vlade, pri čemu će predložiti, uz zamjene za Lovru Kuščevića i Mariju Pejčinović Burić, i imena dvoje ili troje novih ministara, piše Večernji list.

Dakle, rekonstrukcija bi mogla obuhvatiti pet ministara. Za Gorana Marića u HDZ-u računaju da je pred smjenom, a tu su još Gabrijela Žalac i Tomislav Tolušić koje je Plenkoviću najteže smijeniti jer je sa Žalac je privatno dobar, a Tolušić je i potpredsjednik stranke i ima jaku bazu u Virovitici. Navodno čak i HDZ-ovci smatraju da bi bez smjene Žalac i Tolušića biti samo kozmetičko, odnosno “alibi-osvježenje” Vlade, a i Plenković navodno planira pokrenuti proceduru opoziva tih troje ministara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranački ljudi

Najlogičnije je da će zamjene u rekonstrukciji Vlade Plenković pronaći među stranačkim ljudima. Umjesto Žalac, Marića i Tolušića, njihove zamjene bi možda mogle biti Dragica Roščić, šefica odbora za regionalni razvoj i EU fondove i saborska zastupnica, Krunoslav Zmaić, šef odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku te Krunoslav Katičić, šef odbora za pravosuđe, državni tajnik u Marićevu ministarstvu te Plenkovićev osobni prijatelj, piše Večernji list.

Image
ŠTO SE TO KUHA KOD PLENKOVIĆA? /

Želi popraviti rejting HDZ-a. Iz Vlade će izbaciti od tri do čak pet ministara? I to već do kraja srpnja!

Image
ŠTO SE TO KUHA KOD PLENKOVIĆA? /

Želi popraviti rejting HDZ-a. Iz Vlade će izbaciti od tri do čak pet ministara? I to već do kraja srpnja!

Daljnje moguće zamjene

Nadalje, u slučaju da ode ministrica Nada Murganić zbog lošeg sustava socijalne skrbi i osobnih gafova, na njezino bi mjesto mogao doći Stjepan Adanić, šef HDZ-ova odbora za demografiju. Ako u rekonstrukciji dođe do smjene i ministra zdravstva Milana Kujundžića, moguće je ali ne i vjerojatno da bi na njegovo mjesto došao Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Rebro, budući da je nešto "tvrđih svjetonazorskih stavova" u odnosu na Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da ministar rada Marko Pavić ostane bez pozicije, njega bi mogla zamijeniti možda Majda Burić, šefica HDZ-ova odbora za rad i mirovinski sustav i državna tajnica u tom ministarstvu, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo