NEMAMO NOVOZARAŽENIH: / U Splitu preminuo muškarac, Stožer donio još jednu odluku koja starta od ponedjeljka

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zadnje informacije Nacionalnog stožera civilne zaštite kažu da u Hrvatskoj nema novooboljelih od koronavirusa; u Lijepoj našoj je ukupno zabilježeno 2249 slučajeva zaraze,

12.6.2020.
7:47
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo
  • U svijetu je od koronavirusa oboljelo više od 7,5 milijuna ljudi
  • U SAD-u gotovo 1000 preminulih od korone u posljednja 24 sata pa je ukupna brojka umrlih od Covid-19 tamo 113.774
  • Kinezi tvrde da imaju cjepivo protiv korone koje su uspješno testirali na životinjama
  • U susjednoj BiH i dalje značajan broj oboljelih
  • U Brazilu broj zaraženih popeo se na više od 800.000

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA:

U Srbiji 73 novozaraženih

17.06 - Srbiji je u petak, treći dana zaredom, registrirano više od 50 novozaraženih koronavirusom nakon što je testiranjem 5793 osobe otkriveno 73 oboljelih, objavili su dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je potvrđeno ukupno 12.175 inficiranih i 252 umrlih od covida-19. Postotak smrtnosti je 2,07 posto.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski ministri: što prije pronaći cjepivo za covid-19 i učiniti ga dostupnim

14:52 - Europski ministri zdravstva složili su se u petak da je važno što prije pronaći cjepivo protiv covida-19 i osigurati njegovu širu dostupnost, izvijestilo je hrvatsko predsjednišvo EU-a.

Ministri su na videokonferenciji pozdravili prijedlog Europske komisije (EK) za uspostavu novog programa EU4Health kojim bi se trebali ojačati zdravstveni sustavi zemalja članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

06.11.2019., Sibenik - U prostoru Zavoda za javno zdravstvo pocelo je cjepljenje protiv gripe. Ove je godine nabavljeno cetverovalentno cjepivo VaxigripTetra koje sadrzi cetiri podtipa virusa i to virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B.

"Svjesni smo da je razvoj sigurnog i učinkovitog cjepiva najbolji način za suzbijanje pandemije uzrokovane covidom-19 te kako je brzi razvoj cjepiva i osiguranje njegove dostupnosti od iznimne važnosti", rekao je državni tajnik u ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.

EK je u svibnju predstavila plan oporavka od pandemije, uključujući program EU4Health za pomoć zdravstvu. Za to je predviđeno 9,4 milijarde eura, puno više od ranije predloženih 413 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredstva će se, između ostalog, trošiti na "pripravnost i prevenciju te dostupnost i pristupačnost lijekova, medicinskih potrepština", rekao je Dulibić.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski premijer na ispitivanju

14:44 - Tužitelji ispituju premijera Italije Giuseppea Contea jer istražuju nedostatak pravovremene karantene u dva grada u provinciji Bergamo. Ta područja su ujedno bila najpogođenija epidemijom u Italiji.

Image

Italian Prime Minister Giuseppe Conte addresses a press conference in Palazzo Chigi. People in Italy will be allowed to move freely within the country from Wednesday and the travel restrictions were also eased the same day with travelers from European Union (EU) and Schengen countries Italian PM Giuseppe Conte in press conference, Rome, Italy - 03 Jun 2020,Image: 526682799, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Liječnici i virolozi rekli su da je dvotjedno kašnjenje u karanteni Alzano i Nembro omogućilo širenje virusa u Bergamu, gdje je u ožujku zabilježen 571 posto porast smrtnih slučajeva u usporedbi s prosjekom prethodnih pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeća tužiteljica Maria Cristina Rota stigla je s ekipom pomoćnika u petak ujutro u ured premijera u Rimu, Palazzo Chigi. Pored Contea, očekuje se da će ispitivati ministre zdravstva i unutarnjih poslova. Prethodnih dana Rota je intervjuirala voditelja Superior Instituta za zdravlje.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva dama Ukrajine pozitivna na koronu, ali ne i predsjednik

14:35 - Olena Zelenski, prva dama ukrajine testirana je na koronavirus, a rezultati su se pokazali pozitivnima. Njezin suprug i predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski te njihovo dvoje djece su negativni.

Prva dama je izjavila da se osjeća dobro i da nije hospitalizirana, no izolirala se od muža i djece. Inače, Ukrajina službeno ima 29.753 slučajeva zaraze koronavirusom te 870 smrtnih slučajeva zbog korone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Hrvatska bez novooboljelih u posljednja 24 sata

13:52 - U posljednja 24 sata nema zabilježenih novih slučajeva pa je do sada ukupno zabilježeno 2.249 pozitivnih osoba na virus Covid-19, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Dosad su se oporavile 2.133 osobe. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 9 osoba na liječenju. Trenutno je potvrđeno ukupno 2.249 osoba zaraženih koronavirusom i u posljednja 24 sata nije bilo novooboljelih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

12.05.2020., Zagreb - Konferencija za medije Nacionalnog stozera civilne zastite oko korona virusa odrzana je u Ravnateljstvu civilne zastite. Krunoslav Capak, Davor Bozinovic, Vili Beros. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

2.133 osoba se oporavilo. Nema pacijenata na respiratoru. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Dosad je testirano ukupno 69.721 osoba, a u posljednja 24 sata njih 115.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku kojom se od 15. lipnja, s obzirom na dobru epidemiološku situaciju, omogućava održavanje sportskih natjecanja uz prisustvo gledatelja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će izraditi preporuke o načinu na koji će gledatelji moći biti prisutni na sportskim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Mađarskoj se tek mali broj učenika vratio u škole

13:03 - Tek mali broj učenika odlučio se vratiti na nastavu u školama u Mađarskoj koje su otvorene ranije ovog mjeseca, izvjestili su u petak lokalni mediji u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1,2 milijuna učenika samo njih 30 do 36 tisuća pojavilo se u školama otkako su one otvorene 2. lipnja, prenio je list Magyar Nemzet navodeći kao izvor vladine podatke. Zbog rizika od zaraze koronavirusom sudjelovanje na nastavi u školama ostavljeno je kao mogućnost izbora.

Škole i dnevni boravci za učenike zatvoreni su u Mađarskoj sredinom ožujka. Kritičari tvrde kako ni obrazovni sustav niti roditelji nisu bili dovoljno pripremljeni za nagli prelazak na obrazovanje u kućnim uvjetima i online nastavu. Zbog malog broja učenika koji su sada odlučili pohađati nastavu u školama, njihovi učitelji i nastavnici nisu u prilici ponuditi strukturirani pristup pa se sve uglavnom svodi na zadaće, predavanja u manjim skupinama i na sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema službenim podacima, u Mađarskoj je koronavirusom zaraženo više od četiri tisuće osoba dok ih je 555 umrlo.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaraza koronavirusom nastavlja se širiti u BiH, 60 novih slučajeva

13:00 - Nova testiranja na koronavirus provedena u Bosni i Hercegovini i u petak su potvrdila kako se zaraza u toj zemlji nastavlja širiti a od četvrtka je zabilježeno čak 60 novih slučajeva. U Federaciji BiH testirali su 569 osoba a zaraza je potvrđena kod 38.

U Sarajevu je potvrđeno osam novozaraženih, a mediji su objavili kako se zaraza pojavila i među rudarima na širem području Tuzle. Koronavirus je potvrđen kod dvojice rudara iz Lukavca i Živinica pa je sada više od 60 rudara iz lukavačkog rudnika lignita "Šikulje" u samoizolaciji, što dovodi u pitanje nastavak proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Republici Srpskoj testiranje je provedeno na 223 uzorka a potvrđena su 22 slučaja zaraze. Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u Zvorniku u istočnoj Bosni gdje je registrirano pet takvih slučajeva. Prijavljen je i novi smrtni slučaj i to u Doboju gdje je umrla starija žena koja je bila kronični bolesnik a zarazila se i koronavirusom.

Od početka epidemije u ožujku u BiH je do petka zaraza potvrđena u više od 2900 slučajeva a umrle su 162 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Splitu preminuo korisnik privatnog doma za starije osobe

12:28 - Prema izvješću KBC-a Split tijekom poslijepodneva 11. lipnja 2020. preminula je muška osoba stara 73 godine. Preminuli je bio korisnik privatnog doma za starije i nemoćne osobe, priopćio je Stožer Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaprimljen je u KBC Split kao pozitivan na COVID infekciju. Tijekom liječenja testiran je više puta na COVID infekciju te je nakon dva uzastopna negativna testa bio negativan na COVID infekciju. U trenutku smrti nije bio pozitivan na COVID infekciju, a bolovao je od nekoliko teških kroničnih bolesti.

Od ukupnog broja do sada pozitivnih osoba na COVID infekciju sa područja Splitsko-dalmatinske županije još se dvije osobe vode kao aktivno oboljele.


Indija pretekla Britaniju, postala četvrta najpogođenija zemlja covidom-19

10:51 - Indija je pretekla Veliku Britaniju po broju zaraženih covidom-19 i postala četvrta najpogođenija zemlja novim koronavirusom, pokazuju podaci ministarstva zdravstva objavljeni u petak. Prema tim podacima, Indija ima 295.772 zaražena.

Image

Migrant labourers and their families from Chhattisgarh sit during a protest held against the government and to demand their return to their native places outside the Deputy Commissioner's office after the government eased a nationwide lockdown imposed as a preventive measure against the COVID-19 coronavirus, in Amritsar on June 3, 2020.,Image: 526249340, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Indija, koja je u postupku otvaranja nakon duže izolacije, zabilježila je eksponencijalni rast zaraze prošli tjedan. U četvrtak je izvijestila o rekordnih 9996 novozaraženih. Zemlja u kojoj živi 1,3 milijarde ljudi ima relativno nisku stopu smrtnosti od covida-19. Vlada je dosad priopćila da je umrlo 8498 ljudi. India se po broju slučajeva nalazi iza Sjedinjenih Država, koje imaju više od dva milijuna zaraženih, i Brazila i Rusije.

Stručnjaci predviđaju da će broj slučajeva u Indiji znatno porasti idućih nekoliko mjeseci jer zemlja otvara vladine urede, tvrtke, vjerske lokacije i tgovačke centre.

Slučajevi zaraze sada su većinom koncentrirani u gradovima, ali velika migracija radnika u ruralna područja izazaiva zabrinutost da bi moglo doći do širenja virusa na ta područja koja imaju lošu zdravstvenu infrastrukturu.


Britanski BDP zbog pandemije pao za petinu

10:30 - Britanski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u travnju na mjesečnoj razini za 20,4 posto, zbog utjecaja ograničenja uvedenih kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, pokazali su u petak podaci britanskog Ureda za nacionalnu statistiku (ONS).


UN: Pandemija bi mogla natjerati milijune djece na prisilan rad

10:00 - Ujedinjeni narodi upozorili su u petak da bi milijuni djece mogli biti primorani na rad zbog pandemije koronavirusa čime će se ugroziti višegodišnji napori protiv te prakse.

"Kako pandemija bude pustošila obiteljske prihode, mnogi bi mogli pribjeći dječjem radu", upozorio je Guy Ryder, direktor Međunarodne organizacije rada (ILO) na Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada. "Socijalna zaštita je od vitalne važnosti u krizama jer pruža pomoć najranjivijima."

Broj djece koja su bila primorana na rad značajno je smanjen s 246 milijuna na 152 milijuna od 2000. godine, navodi ILO. "Ovo postignuće sada je u opasnosti zbog pandemije", upozoravaju iz UN-a. Kako bi se spriječio porast eksploatacije djece, UN je pozvao vlade da ne zanemare taj problem.

Brazil je u lipnju pokrenuo nacionalnu kampanju protiv dječjeg rada. Pjesmu o dječjem ropstvu napisali su im reperi Emicida i Drik Barbosa.

Nedavno ubojstvo osmogodišnje djevojčice u Pakistanu koja je ilegalno radila kao sluškinja natjerala je vlasti da predlože izmjenu zakona.

"Sve je više siromašnih, škole se zatvaraju i smanjuje se dostupnost socijalnih usluga pa se sve više djece tjera na rad", rekla je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a.

Prema studiji i podacima Svjetske banke, očekuje se da će broj ljudi koji žive u ekstremnom siromaštvu ove godine porasti sa 40 na 60 milijuna zbog covida-19.

Na Copacabani iskopali simbolične grobove za umrle od koronavirusa u Brazilu

9:30 - Volonteri su iskopali 100 grobova na plaži Copacabani u Rio de Janeiru u četvrtak kao simbolički podsjetnik na tisuće Brazilaca koji su umrli od Covida-19, ali i da osude ono što nazivaju "nesposobnošću" vlasti u nošenju s pandemijom. Deset redova rupa iskopano je u pijesku ispred legendarnog hotela Copacabana Palace. Ispred svake postavljen je crni križ s brazilskomm zastavicom.

Image

Aerial view of activists from the Brazilian NGO Rio de Paz digging mock graves, on Copacabana beach symbolizing deaths due to the COVID-19 coronavirus and protest against Brazil's "bad governance" of the pandemic, in Rio de Janeiro, Brazil, on June 11, 2020.,Image: 530375094, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

"Ovo je prosvjed protiv niza pogrešaka koje čini savezna vlada u nošenju s humanitarnom krizom u Brazilu", na Twitteru je rekla nevladina organizacija Rio de Paz, osnovana s ciljem borbe protiv nasilja u gradu. Vizualni efekt podsjeća na slike s raznih mjesta u svijetu gdje je koronavirus izazvao ubrzano kopanje svježih grobova - osobito u amazonskom gradu Manausu na sjeveru Brazila.

"Ovdje smo reproducirali, u simulaciji razglednice iz Rija, ono što vidimo na našim grobljima", AFP-u je rekao Antonio Carlos Costa, predsjednik Rio de Paza. "Ovdje smo da zahtijevamo promjenu ponašanja predsjednika države, koji mora razumjeti da se naša nacija suočava s najtežim trenutkom u svojoj povijesti", rekao je. "Ova pandemija pogoršala je društvene nepravde i nesposobnost javnih institucija."

Desničarski predsjednik Jair Bolsonaro opetovano je umanjivao razinu pandemije, nazvavši Covid-19 gripom. Dok se Bolsonaro zalaže za pokretanje ekonomske aktivnosti, virus se nastavlja širiti u zemlji gdje je umrlo gotovo 40 tisuća ljudi, a zaraženo je više od 800 tisuća, u populaciji od 210 milijuna.


Maske, zdravstvene provjere i duga čekanja kao budućnost letenja

9:00 - Kabinsko osoblje u zaštitnim odijelima, zdravstvene potvrde za putnike, obvezne maske za lice i duga čekanja za prijavu leta nova su realnost putničkoga zračnog prometa.

I dok mnogi ljudi maštaju o tomu da ponovno polete, suočeni su s promjenama koje će biti izazovnije od onih uvedenih nakon napada 11. rujna 2001. na Sjedinjene Države. Uz standardne sigurnosne provjere koje su od tada na snazi, putnici će sada naići na niz provjera zbog covida-19.

"Prije pandemije morali smo doći dva sata prije leta. Ovaj put je to bilo četiri sata ranije", kazao je Indonežanin Suyanto nakon leta na domaćoj liniji. Požalio se i na nekoliko čekanja u redu i provjera i prije nego što je došao do pulta za check-in.

Putnici ondje moraju prijaviti razlog putovanja, pokazati dokumentaciju da su "corona-free", proći nekoliko provjera i nakon slijetanja prijaviti pojedinosti budućeg kretanja.

"Bilo je skuplje i napornije. S ovako strogim pravilima, mislim da će ljudi dvaput razmisliti prije nego što se odluče putovati", rekao je taj 40-godišnjak koji je avionsku kartu platio dvostruko više nego prije jer su neka sjedala morala ostati prazna zbog fizičkog razmaka.

Stručnjaci kažu da će posljedice pandemije po zračni promet biti dalekosežne.


Brojka zaraženih u svijetu prešla 7,5 milijuna

7:35 - Službena brojka zaraženih koronavirusom popela se na 7.500.777, pokazali su podaci Sveučilišta Johns Hopkins. Do sada je 420.993 potvrđenih smrtnih slučajeva.

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prave brojke za smrtne slučajeve i infekcije vjerojatno će biti znatno veće zbog kašnjenja vremena, različitih stopa testiranja i definicija i sumnji na nedovoljnu prijavu. SAD, s više od 2 milijuna slučajeva i 113.803 smrtnih slučajeva, daleko je najgore pogođena zemlja u svijetu.

Sljedeći je najviši broj slučajeva u Brazilu s 802.828, a smrtnih slučajeva blizu 41.000. Ovo su države s najviše oboljelih:

SAD: 2,022,488

Brazil: 802,828

Rusija: 501,800

Velika Britanija: 292,860

Indija: 286,605

Španjolska: 242,707

Italija: 236,142

Peru: 214,788

Francuska: 192,493

Njemačka: 186,691


WHO upozorava: Virus se u Africi počeo brže širiti

7:30 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da se koronavirus u Africi počeo brže širiti pa je tako službena brojka zaraženih sa 100.000 skočila na 200.000. To pokazuje koliko se pandemija ubrzava na afričkom kontitentu. Prema AFP-u, afrika je u utorak prestigla 200.000 zabilježenih slučajeva oboljenja od infekcije Covid-19.

"Bilo je potrebno 98 dana da dostigne prvih 100.000 slučajeva, a samo 18 dana da pređete na 200.000 slučajeva", rekla doktorica Matshidiso Moeti, direktorica WHO-a za Afriku, na video-brifingu u organizaciji Ženevske udruge UN-a u Ženevi. "Iako ovi slučajevi u Africi čine manje od tri posto globale brojke, jasno je da se pandemija ubrzava."

Afrika je u četvrtak dosegla 5.635 smrtnih slučajeva od 210.519 potvrđenih slučajeva. U Africi je "pandemija još uvijek koncentrirana u glavnim gradovima i oko njih, ali primjećujemo kako se sve više slučajeva širi u provincije", rekla je Moeti. Ona je rekla da je virus u većini zemalja na kontinentu ušao u prijestolnice međunarodnim letovima iz Europe, prenosi Guardian.


Gotovo 1000 umrlih od koronavirusa u SAD-u u protekla 24 sata

7:20 - U Sjedinjenim Državama je još 941 osoba umrla od novog koronavirusa u protekla 24 sata, pa se broj umrlih od COVID-a 19 u zemlji penje na 113.774, pokazuju podatci koje je u četvrtak objavilo sveučilište Johns Hopkins.

Prva gospodarska sila svijeta je po apsolutnoj vrijednosti daleko najteže stradala u pandemiji, i po broju umrlih i po broju dijagnosticiranih slučajeva (2.021.990). Potonji broj je vjerojatno puno manji od stvarnog zbog teško dostupnog testiranja na početku epidemije.

Image

New York Subway employees distribute masks and alcohol gels on the Metro turnstile during the coronavirus COVID-19 pandemic Coronavirus outbreak, New York, USA - 11 Jun 2020,Image: 530456025, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

SAD i dalje bilježi oko 20.000 novooboljelih od koronavirusa na dan i taj broj teško pada jer neka manje naseljena područja koja su u početku bila razmjerno pošteđena, sada imaju veći broj hospitalizacija nego prije mjesec dana.

No dok poduzetnici i ulagači strahuju od drugog vala, američki ministar financija Steven Mnuchin upozorava da zemlja ne smije "ponovo zaustaviti gospodarstvo".

"Mislim da smo naučili da će zaustavljanjem gospodarstva šteta biti veća", dodao je rekavši da su kapaciteti testiranja i bolnica sada dovoljni da se spriječi ponovna izolacija.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo