SVI SU POZVANI / Knjižnica koja ruši predrasude: 'Predrasude leže u neznanju. Ovdje možete učiti o Romima'

Nažalost, brojni Romi ne znaju čitati, ali to ne znači da mi njih ne možemo upoznati kroz knjigu

18.6.2020.
7:37
VOYO logo

Slušam jutarnju pjesmu, dok silazimo niz ulicu. Kad sam te poljubio, nešto si šapnula i okrenula lice prema izlazećem Suncu - dio je prvog Zbornika poezije mladih koji su preveli međimurski srednjoškolci i srednjoškolke na bajaški jezik.

Image
NOVI HRVATSKO-ROMSKI RJEČNIK /

Ima osam padeža: Kažu da romski jezik ne poznaje riječ 'mržnja', a hrvatski se 'ulovio' za riječ 'lova'

Image
NOVI HRVATSKO-ROMSKI RJEČNIK /

Ima osam padeža: Kažu da romski jezik ne poznaje riječ 'mržnja', a hrvatski se 'ulovio' za riječ 'lova'

I baš zato što su ga preveli međimurski Romi posebno je drag Marini Horvat, koja je odrasla u romskom naselju Orehovica i studira pravo, a nama je pomogla u odabiru najzanimljivijih romskih knjiga.

Najzanimljivije joj je, kaže, romsko pravo: ''Nisam ni znala da to postoji. Zatim romska kultura i jezik jer sam njima zadivljena."

Sve što vas je ikad zanimalo o Romima njihova povijest, otkuda su, kakvi su njihovi običaji i putevi po Hrvatskoj i svijetu možete naučiti u prvoj knjižnici Roma u Hrvatskoj i vjerojatno jedinoj u Europi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marina nam objašnjava što su to romske narodne priče: ''Usmene priče koje nama naše bake i djedovi prenose uz vatru''.

Knjižnica sadrži 4.500 knjiga, od romskog sporta, muzike do tragičnih sudbina Roma i Romkinja u logoru. Pisane su hrvatskim, engleskim i romskim jezikom.

"Mi Romi i Romkinje postojimo 700 godina u Hrvatskoj. Naravno da smo poprimili i jezik i kulturu i imena i vjeru ... mi sve znamo o većinskom stanovništvu, a oni o nama znaju jako malo'', kaže Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma Kali Sara.

Malo tko zna i da su prvi Romi u Hrvatskoj bili u Dubrovniku i nazvali su ih Jeđupi. Ovdje svašta možete pročitati. Primjerice prijevod Biblije ili Ilijade na romani ćibi, ali možete i svašta doznati. Teško da ste znali da su Charlie Chaplin i Pablo Picasso bili Romi ili da je romske korijene imao i kralj rocka Elvis Presley.

Da, oni su pjevači, plesači, liječnici i nobelovci, ali unatoč tome brojni ih osuđuju i samo vide njihovu boju kože. Buduća pravnica vjeruje da ova knjižnica ruši predrasude: ''Mislim da predrasude leže u neznanju i ako ljudi malo više vide o našoj kulturi sportu i glazbi da će nas više prihvatiti. Na interentu postoje brojne laži, ali knjige ne lažu i mislim da je ovo odlično mjesto na kojemu možete dobiti znanje o nama''.

U nju može doći svatko. Nalazi se u centru Zagreba u sklopu udruge Kali Sara. ''Dođite nam, mi smo otvoreni za sve. Svi koji su bili na otvorenju postali su članovi i članice'', poziva Krčmar.

Nažalost, brojni Romi ne znaju čitati, ali to ne znači da mi njih ne možemo upoznati kroz knjigu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo