PREDSTAVLJANJE KNJIGE HRVOJA KLASIĆA / Kolumne Net.hr-a još jednom u tisku: 'Crveno na crno'

Image
Foto: Boris Scitar/Pixsell

Knjiga 'Crveno na crno' u izdanju Naklade Ljevak sadrži Klasićeve kolumne objavljivane na Net.hr-u između 2019. i 2021.

3.11.2021.
13:24
Boris Scitar/Pixsell
VOYO logo

U četvrtak, 4. studenoga, u 19 sati u Novinarskom domu u Perkovčevoj 2 u Zagrebu održat će se predstavljanje nove knjige Hrvoja Klasića "Crveno na crno" u izdanju Naklade Ljevak. O knjizi će uz autora govoriti Đurđica Klancir, novinarka i kolumnistica Net.hr-a i Božo Kovačević, bivši veleposlanik.

"Crveno na crno" izbor je kolumni uglednog hrvatskog povjesničara i angažiranog i utjecajnog intelektualca Hrvoja Klasića na temu u Hrvatskoj sve prisutnijeg povijesnog revizionizma. Riječ je o kolumnama objavljivanima između 2019. i 2021. godine na portalu Net.hr., u kojima Klasić argumentirano obrazlaže sve učestalije pokušaje povijesnog revizionizma u odnosu na fašizam i antifašizam i lažiranje povijesnih činjenica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVA KNJIGA HRVOJA KLASIĆA /

Kolumne Net.hr-a opet u obliku knjige: 'Crveno na crno' je antifašizam naspram fašizma i nacionalizma'

Image
NOVA KNJIGA HRVOJA KLASIĆA /

Kolumne Net.hr-a opet u obliku knjige: 'Crveno na crno' je antifašizam naspram fašizma i nacionalizma'

Antifašizam naspram fašizma

Kao i u prethodno objavljenoj i vrlo čitanoj knjizi kolumni "Bijelo na crno", Klasić u svojim kratkim, poučnim i elokventnim esejima ostaje vjeran odluci da hrabro iznosi svoje stavove i da ih uvijek potkrepljuje nepobitnim činjenicama.

S obzirom na to da je ta tema i dalje vrlo prisutna i intrigantna u hrvatskoj javnosti, a ove godine obilježavamo nekoliko važnih obljetnica s tim u vezi (100 godina od prve antifašističke bune – Labinska republika; Osnivanje Prvog partizanskog odreda u Sisku 22. lipnja 1941.; početka Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj/Jugoslaviji 6. travnja 1941.; osnivanje NDH 10. travnja 1941.) ova je knjiga iznimno važna i potrebna jer na svima razumljiv, čitak, zanimljiv i nadasve argumentiran način podsjeća javnost da je uloga istinskog intelektualca pokazivanje odgovornosti ne samo prema znanstvenoj zajednici, nego i prema društvu u cjelini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o svojoj novoj knjizi Klasić je nedavno kazao:

"Naslov prve knjige 'Bijelo na crno' bila je aluzija na borbu istine protiv laži, odnosno znanosti protiv revizionizma, što pokriva širok spektar tema iz prošlosti i sadašnjosti: politiku, sport, kulturu... A 'Crveno na crno' je zapravo aluzija na antifašizam naspram fašizma, odnosno nacionalizma. Fokus ovih mojih kolumni više je bio na odnosu antifašizma i fašizma u Hrvatskoj, ali i u svijetu, kako u prošlosti, tako i danas."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klasić svoje kolumne objavljuje svakog utorka na Net.hr-u, a možete ih čitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo