Škole u Petrinji, Sisku i Glini /

Klupe, bilježnice i laptopi pod ruševinama. RTL Direkt je obišao srušene škole u Banovini

U pet škola koje su dobile crvenu naljepnicu je i ona najglasnija i najveselija, glazbena škola u Sisku.

5.1.2021.
22:25
VOYO logo

U razornom potresu u Petrinji, Sisku i Glini oštećeno je 11 škola, najmanje 6 njih morat će se ponovno graditi. U srednjoj školi u Petrinji primjerice, pola sata prije potresa stigli su im laptopi za školu za život, a onda se na njih srušio zid.

Iz ruševina se sada izvlače računala, imenici, što se god da spasiti. U nekim školama umjesto učenika spavaju HGSS-ovci, u razredima se dijele obroci ili psihološka pomoć,  nastava bi trebala početi za 13 dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gimnazijalci, veterinari, mesari... Oko tristo učenika pohađalo je Srednju školu u Petrinji. U njoj nastave više neće biti. Sve prostorije su uništene, a preživjela je oprema i novi laptopi koje trebaju što prije spasiti i izvući iz škole.

Ravnatelj Srednje škole Petrinje Milan Orlić kaže kako je škola izvana potpuno uništena, ali da izvana stoji: "Svi zidovi su napukli, prozori su izbačeni iz centra."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Stižu montažne kućice i kontejneri /

Potpredsjednik Stožera za obnovu Milošević za RTL Danas: 'Do kraja mjeseca svi bi trebali imati alternativni smještaj'

Image
Stižu montažne kućice i kontejneri /

Potpredsjednik Stožera za obnovu Milošević za RTL Danas: 'Do kraja mjeseca svi bi trebali imati alternativni smještaj'

Pokrenuta je croedfunding kampanja 

Pokrenuli su crowdfunding kampanju. Žele skupiti 5 milijuna kuna i izgraditi montažnu školu do 15.5. 

Ravnatelj kaže kako je ideja da sad još dok se trese i dok se ništa ne može raditi pripremu dokumentaciju i da budu spremni tako da čim prije djeci omoguće školovanje: "Grad bez škole nije grad, moramo dati vjeru da Petrinja ide dalje."

Ali 29-og život je ovdje stao. Matematika, tehnički i geografija, bilježnice i knjige su umjesto u školi na ulici među ruševinama te svjedoče o sudbini osnovne i srednje škole koje su dobile crvenu naljepnicu.

Osnovna škola ostala je bez zidova, a koševi će još dugo biti prazni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj I. Osnovne škole Petrinja Robert Groza kaže kako je sve još u školi, nešto je uništeno nešto, nije, no ne zna hoće li se to izvlačiti: "Imamo četristo učenika dio njih se iselio, ne znam hoće li se vraćati do početka školske godine."

Prvi učenici već su zatražili premještaj, drugo polugodište provest će na Braču i u Zagorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žuta naljepnica za srednju školu u Glini

Teško je stradala i srednja škola u Glini, popucali su svi zidovi, ali u nju će se učenici moći vratiti nakon radova jer je dobila žutu naljepnicu. Skele na njoj su zbog započete energetske obnove.

Školskim hodnicima umjesto učenika u glinskoj osnovnoj školi koračaju volonteri, ne nose se knjige nego kruh, u klupama sjede inženjeri, a u dvorani spavaju vatrogasci. No dio zgrade, hodnik, knjižnica i učionice imaju crvenu naljepnicu. Što učenika čeka i kako će učiti još ne znaju.

Ravnateljica Osnovne škole Glina Robertina Štajdohar kaže kako su njihovi životi uništeni, kako su njihovi domovi uništeni te kako su neki pobjegli.

Klaviri, trube i saksofoni su ostali zarobljeni 

U pet škola koje su dobile crvenu naljepnicu je i ona najglasnija i najveselija, glazbena škola u Sisku u kojoj su ostali zarobljeni klaviri, trube i saksofoni. I oni su krenuli u crowdfunding kampanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku Tomislav Ivšić objasnio je problematiku s kojom se nosi škola: "Pokušavam na sve moguće načine izvući to, svi mi kažu da čuvam glavu. Govore da će biti novaca, neće to tako biti. Reći će mi nije primjereno kupovati klavir. Nije to baš tako lako."

Šest škola je uništeno 

Nakon što su škole pregledali statičari u utorak navečer, najnovije podatke dobili smo iz županije i ministarstva. Devet objekata, odnosno šest škola je uništeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnik za obrazovanje Sisačko-moslovačke županije Darijan Vlahov objašnjava kako dogovaraju sa školama da učenici idu u one upotrebljive i kako sada zovu ravnatelje i roditelje da vide što će napraviti.

Osnovna škola Mate Lovraka u Petrinji bit će spremna za nastavu jer u njoj treba sanirati samo dimnjak. Nažalost, u novo polugodište kreću bez jedne učenice, djevojčice Laure, koja je poginula u potresu. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo