Restauracija ili što? / Kliška tvrđava: Topničke otvore zatvorili prozorima s PVC ručkama. Tu su stolovali kraljevi

Image

Stanovnicima Klisa pomalo su prisjeli blagdani kad su ugledali detalj na drevnoj utvrdi za koji im se čini da tamo ne bi trebao biti

27.12.2022.
14:05
VOYO logo

Ljutiti građani Klisa, donosi Slobodna Dalmacija, nemalo su se uzrujali kad su ovih dana uočili da je netko na trećem ulazu u Klišku tvrđavu montirao tri prozora s bijelim okvirima i PVC ručkama.

Slobodna prenosi gnjevne poruke građana na adrese izvođača, naručitelja, konzervatora, između ostalih i načelnika Općine Klis Jakova Vetme (HDZ) da se, između ostalog tamo navodno prozori niti ne smiju nalaziti zbog povijesti tih otvora, a svakako ne ovakvo što.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I bez igara prijestolja /

Klis otvorio vrata za sve kako bi privukao obitelji: 'Posebno se sviđa djeci, da probaju luk i strijelu'

Image
I bez igara prijestolja /

Klis otvorio vrata za sve kako bi privukao obitelji: 'Posebno se sviđa djeci, da probaju luk i strijelu'

Kako je jedan od prozvanih načelnik Vetma, splitski dnevnik prenio je njegovo objašnjenje: "Sve je obavljeno u sklopu projekta obnove Kliške tvrđave, u vrijednosti 5,5 milijuna kuna, gdje se uređivalo topničke pozicije, kvartir… Pod paskom konzervatora, naravno, a nedavno je proveden i nadzor radova gdje je sve bilo zadovoljavajuće."

"Nisam znao za ova tri prozora, koja su u stvari drvena s PVC-a ručkama, ali slažem se kako njihov izgled nije primjeren za tvrđavu. Svi se trudimo očuvati našu vrijednu baštinu", rekao je i obećao da će se stvar čim prije popraviti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već je dan nalog konzervatorima i izvođačima radova da uklone ova tri sporna zatvora, skinut će se prozori i napravit će se primjereniji. Ujedno moram istaknuti kako sve radimo u svrhu sigurnije tvrđave, prostora koji neće biti opasan za posjetitelje."

Riječ je o jednom od najvažnijih fortifikacijskih spomenika u Hrvatskoj. Još u doba Ilira na Kozjaku, nešto sjevernije od ovog stjenovitog strmog brijega, bila je ilirska gradina. Je li postojala i utvrda, nije poznato. Ali, u doba kasnog Rima na brijegu se organizira utvrda Kleisa, koju u Avari i Slaveni uništavaju vjerojatno u istom onom pohodu u kojem su sa zemljom sravnili Salonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći povijesni trag je povelja kneza Trpimira iz 852. u kojoj spominje Klis kao svoj posjed. U posjedu Trpimirovića, dinastije iz koje su dolazili knezovi, potom i kraljevi starih Hrvata, tvrđava je bila do njihovog izumiranja u 11. stoljeću, kad prelazi u posjed ugarsko-hrvatskih kraljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo