Djeca na Fejsu su izložena velikim opasnostima

S 9 godina djeca u Hrvatskoj već imaju svoje profile na Facebooku, u petom razredu imaju 300 prijatelja, u sedmom imaju više od 1800 prijatelja, a u osmom su na dvije tisuće.

8.6.2012.
0:11
VOYO logo

"Najveći je problem što naša djeca sama dolaze do informacija. Po školama od 200 djece svega troje četvero kažu da su roditelji im pomogli otvoriti e-mail adresu, ostali su to učinili sami. S 9 godina već su na Facebooku, u petom razredu imaju 300 prijatelja, u sedmom imaju 1860 prijatelja, u osmom i dvije tisuće. Koliko od njih poznaju", pitaju Dražen Magdić i Maja Vrbek, djelatnici PU koprivničko križevačke koji su nas poveli na sastanak s roditeljima u jednu krasnu školu u malome mjestu u blizini Križevaca.

Do sada su u sklopu akcije "Nisi sam" koju provode na području svoje županije razgovarali s više od 3.000 roditelja i 1.000 djece, te ih educirali o opasnostima interneta, o online nasilju među vršnjacima, ali i svakom drugom nasilju među djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I objašnjavaju im da nisu sami i da se imaju kome obratiti.

"Idemo na odmor na sedam dana, kuća će biti prazna"

U razred ulazi 30-ak mama i tata. Ono što će im reći za mnoge će biti novost, neki i sami priznaju da se uopće ne služe kompjutorima, ali da ih njihova djeca koriste. No, čak i većina onih koji se služe kompjutorima, internetom i društvenim mrežama, vidi se to na njihovim licima, nisu do tog trenutka potpuno shvatili koliko bi trebali biti angažirani sa svojom djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od opasnosti od online predatora i neopreznosti u otkrivanju osobnih podataka, objavljivanja neprimjerenih fotografija ili detalja iz života poput planova za odmor, do nasilja koje klinci provode i ne shvaćajući koliku bol nanose, iskusni policajci Dražen Magdić i Maja Vrbek sa strašću, uvjereno i predano roditeljima objašnjavaju kako da zaštite svoju djecu.

Noobiji

Dražen Magdić priča nam kako klinci uglavnom svojim roditeljima daju prosječne ocjene iz znanja o kompjutorima između dva i tri, neki navode i kako su svojim roditeljima "noobijima" otvorili Facebook profile i e-mail adrese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca jako dobro reagiraju na radionice i predavanja, jako puno znaju, kaže nam Maja Vrbek i dodaje da su od njih dobili i neke operativne informacije u vezi s krađama identiteta, mogućim seksualnim zlostavama, bullyingu i cyberbullyingu.

Edukacije kakve provode djelatnici MUP-a na području Koprivničko-križevačke županije uskoro će biti organizirane na području cijele Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP je prepoznao kvalitetu i značaj takvog programa te će ga podići na nacionalnu razinu u sklopu akcije "Zaštitimo djecu na internetu" koju provodi u suradnji s net.hr-om.

Želimo im puno sreće i puno pažljivih slušača, kako malih, tako i velikih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate pitanje, prijedlog, želite podijeliti svoje iskustvo, javite nam se.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo