DOBRO STARO PROKUHAVANJE / Kiša Splićanima opet zamutila vodu. Umjesto iz slavine, piju onu iz trgovine: 'Pa dokad više!?'

Zbog zamućenosti vode iz vodovoda, posljednjih dana pitka voda dostavlja se po gradskim kotarima

8.4.2019.
18:54
VOYO logo

Zbog obilne kiše, zamutio se izvor rijeke Jadro iz kojeg se opskrbljuje vodom šire splitsko područje, a obuhvaća oko 300.000 potrošača.

Iako iz mjerodavne gradske službe umiruju da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna, na snazi je mjera prokuhavanja vode za bolesne i osjetljive ljude, djecu i starije osobe. U međuvremenu, za potrošače je osigurana i dostava vode cisternama i vodospremnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto iz slavine, Splićanima bistra voda stiže cisternama i iz vodospremnika. Zbog zamućenosti vode iz vodovoda, posljednjih dana pitka voda dostavlja se po gradskim kotarima.

“Nemam pojma što se događa, ali je voda je žuta, nije za piće, a pošto imam bolesnog muža njemu treba za tablete. U dućanu nema kupiti i onda sam prisiljena uzeti gdje ima i nadam se da je ta zdrava'', kaže Marijana iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako iz gradskog vodovoda kažu da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna, za osjetljivije stanovništvo poput djece i bolesnih ljudi - preporuka je da je prije uporabe prokuhaju kao što čini Javorka, a neki put, kaže, i zaboravi: ''Napijem se, kažem pa što bude, ali nije mi drago. Kome je drago, ali što ćemo”.

Parametri za zamućenost promijenili su se ulaskom Hrvatske u EU

Većina Splićana i Splićanki vodu ipak kupuje, a jedna od njih je Vera: “Svaki dan kupim po jednu kantu, a što ću, i ovo je malo jer bi čovjek trebao dvije litre piti, a što ćemo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egon napominje: “Ne konzumiram to, ne, kupim vodu i pijem jer je voda kod mene u kući, ja sam tu na Skalice, mutna. Prema tome mi smo zgroženi da u današnje doba nemamo vodu kad padne kiša, a prije pet godina je voda bila u redu''.

Parametri za zamućenost promijenili su se ulaskom Hrvatske u EU, a Ivica Perić, zamjenik tehničkog direktora ViK Split, objašnjava: “Vrijednosti zamućenosti prelaze propisane, koje su se s godinama mijenjale. Sad je tako kako je, a europske direktive nalažu čak i niže, međutim koraci se poduzimaju da u konačnici izradimo uređaj adekvatan za vodoopskrbne prilike cijelog ovog područja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najboljem slučaju pročistač, koji bi riješio problem zamućivanja, mogao bi biti dovršen za dvije godine. Do tada, svaka obilnija kiša značit će i mutnu vodu iz slavine za Splićane.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo