Kerum nije došao pozdraviti Kosor

U Splitu se održava prva zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

21.6.2010.
17:43
VOYO logo

''Ovo je iznimno važna sjednica i povijesni trenutak jer počinje još čvršća suradnja između Hrvatske i BiH'', istaknula je premijerka Jadranka Kosor na početku sjednice.

''Želimo učvrstiti gospodarsku i prekograničnu suradnju te unaprijediti suradnju u znanosti, tehnologiji i kulturi'', dodala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njenim riječima, Hrvatska podupire jedinstvenu BiH tri konstitutivna naroda i jednakopravnih građana.

Podsjetila je kako je osobno u razgovoru s američkim predsjednikom Barackom Obamom tražila da BiH dobije Akcijski plan za članstvo u NATO te da je zadovoljna što je Hrvatska i u tom pogledu pomogla Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Split je, rekla je Kosor, odabran za prvu zajedničku sjednicu Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH jer taj grad ''ima povijesne konotacije u odnosima Hrvatske i BiH''.

Iako je goste u Splitu, u vili Dalmacija, trebao dočekati gradonačelnik Željko Kerum, umjesto njega to je učinila njegova zamjenica Anđelka Visković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Špirić je zahvalio na potpori koju Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini na putu u euroatlanske integracije. Po Špirićevim riječima u odnosima između BiH i Hrvatske najprije treba rješavati jednostavnije stvari, a onda prelaziti na složenije. Naglasio je važnost rješavanja međusobnih imovinsko-pravnih i ekoloških poteškoća te pitanje granice između dviju zemalja.

Složio se s premijerkom Kosor da granice ne trebaju razdvajati nego spajati. Špirić je predložio da se sljedeća zajednička sjednica Vlade BiH i Vijeća ministara BiH održi u Brčkom u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči zajedničke sjednice najavljeno je razmatranje prekogranične suradnje na području unutarnjih poslova, pravosuđa, prometne povezanosti, zaštite okoliša. Također će se, prema najavama, razmatrati i trgovinska suradnja, te suradnja u turizmu i veterinarska suradnja.

Prethodni članci:

arti-201006180647006 arti-201006060148006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo