OD IDUĆEG TJEDNA IZVANREDNO STANJE U BOLNICAMA: / Dubrava na 60 posto kapaciteta, Zarazna skoro puna, Osijek na 80 posto

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

U Hrvatskoj je trenutno je 505 pacijenata na bolničkom liječenju, ali u ovom trenutku je dobro što nema porasta broja najtežih bolesnika

16.10.2020.
20:31
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Najveća Covid-bolnica u Hrvatskoj, Klinička bolnica Dubrava, 60 posto je popunjena, a među zaraženima ima i liječnika i medicinskih sestara.

"U ovom trenutku imamo 97 bolesnika od planiranih 160 kreveta. Ako bi se nastavio ovaj trend u porastu oboljelih sigurno bi i ti kapaciteti mogli postati nedostatni", kazao je za RTL DanasIvica Lukšić, koordinator Primarnog respiracijsko-intenzivističkog centra KB Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LAUC: /

'Zimski covid' mogao bi biti puno smrtonosniji od 'ljetnjeg'. Više ne možemo reći da je bolje razboljeti se sada nego kasnije...'

Image
LAUC: /

'Zimski covid' mogao bi biti puno smrtonosniji od 'ljetnjeg'. Više ne možemo reći da je bolje razboljeti se sada nego kasnije...'

'Moramo biti oprezni...'

Lukšić kaže kako je cijeli sustav mobiliziran još početkom pandemije, ali da se sada ulazi u fazu izrazite aktivacije i izrazito dinamične situacije u sustavu.

"Reorganizacije se rade ne samo u KB Dubrava nego i u drugim zagrebačkim bolnicama u koje se probio virus i zbog kojih je veći dio djelatnika u samoizolaciji", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je trenutno je 505 pacijenata na bolničkom liječenju, ali Lukšić naglašava kako je u ovom momentu dobro što nema porasta broja najtežih bolesnika. Mnogo veći je porast broja srednje teških bolesnika.

"Moramo biti oprezni jer se dijelu srednje teških bolesnika može pogoršati stanje te će im biti potrebna intenzivna skrb. Zadaća je sustava da jednako tako kako za COVID bolesnike tako i za sve ostale, tako da je reorganizacija dinamična i ovisi od bolnice do bolnice. Nigdje broj liječnika koji su inficirani ili u samoizolaciji isti. Cijeli sustav se trudi da se zbrinu svi COVID bolesnici i da imamo osiguranu i za sve ostale bolesnike adekvatnu zdravstvenu skrb", kazao je Lukšić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od utorka u bolnice samo najhitniji slučajevi

O gotovo dramatičnom stanju u hrvatskim bolnicama piše i Večernji list navodeći da se od ponedjeljka uvodi nova organizacija rada, smanjuje hladni pogon te da će već od utorka u bolnice najvjerojatnije biti primani samo hitni slučajevi. Naime, u petak je 66 ljudi završilo u bolnici zbog komplikacija uzrokovanih virusom SARS-coV-2.

"Od ponedjeljka počinje kompletna reorganizacija rada. Otvaramo odjel za COVID-suspektne, kakav smo imali u travnju na internoj kirurškoj, s mogućim proširenjem za COVID-pozitivne. Ide se na smanjivanje hladnog pogona s mogućim zaustavljanjem, krećemo s radom u A i B timovima. Čekamo nalog za Arenu, da aktiviramo ljude i opremu koji su već bili tamo“, kazao je za Večernji list prof. dr. sc. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virus se probio u desetak bolnica

Isti dnevnik je i u posjedu kopije današnje odluke iz KB Dubrava u kojoj stoji kako se zbog pogoršanja epidemije i potrebe za zbrinjavanjem sve većeg broja pacijenata u Primarno-respiratornom intenzivističkom centru (PRIC) donosi odluka kojom se od 16. listopada "privremeno zaustavljaju selektivni dijagnostičko-terapijski postupci, osim liječenja bolesnika s malignim bolestima i bolesnika s neodgodivim kliničkim stanjima. Potrebno je iz bolnice otpustiti sve pacijente čije kliničko stanje to dopušta. Rad Hitne službe KB Dubrava nastavlja raditi kao i do sada", stoji u toj odluci.

"U utorak krećemo s reorganizacijom rada pa će neki odjeli reducirati rad, preraspodijelili smo osoblje pa će se neki odjeli spojiti, kako bismo imali dovoljno medicinskih sestara za COVID-odjel. Sve ovisi o razvoju situacije, a trend je loš pa su svi scenariji za sljedeći tjedan na stolu. Ako se ova brojka zaraženih ne spusti, sljedeći bi korak nažalost bile odgode zakazanih zahvata", kazao je za Večernji list dr. Lukšić iz KB Dubrava,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” praktički je popunjena, u KBC-u Osijek popunjeno je 80 posto korona-kapaciteta i pripremaju ih još, KBC Rijeka odjel za korona pacijente popunila je 31%, također priprema još COVID-kreveta, a Split je trenutno popunjen 27%. Virus se probio u Opću bolnicu Sveti Duh, KB Merkur, KBC Osijek, KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, Psihijatrijsku bolnicu Popovača, Opću bolnicu Našice i OB Zabok, te u nekoliko domova za starije.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo