NOVA POSKUPLJENJA / Karlovčane od 1. siječnja čeka skuplja voda: Iz vodovoda navode kako su razlog generalna poskupljenja troškova

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Povećava se varijabilni dio cijene usluge vodoopskrbe i odvodnje za stanovništvo i gospodarstvo, dok varijabilni dio cijene pročišćavanja te svi fiksni dijelovi cijene kao i naknade ostaju nepromijenjeni.

20.12.2023.
13:18
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Iz karlovačke gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija najavili su kako će od Nove godine biti uvećane cijene usluga, što će korisnici vidjeti na računima za veljaču te da je to nužno kako bi sustav "mogao raditi stabilno i održivo uz porast kvalitete usluga i novih ulaganja".

Kako su priopćili, povećava se varijabilni dio cijene usluge vodoopskrbe i odvodnje za stanovništvo i gospodarstvo, dok varijabilni dio cijene pročišćavanja te svi fiksni dijelovi cijene kao i naknade ostaju nepromijenjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Varijabilni dio cijene usluge vodoopskrbe za tisuću litara vode stanovništvo će umjesto dosadašnjih 0,77 eura plaćati 1,06 eura. Varijabilni dio usluge odvodnje za stanovništvo do sada je iznosio 0,49 eura, a od iduće godine iznosit će 0,60 eura", poručili su iz Vodovoda i kanalizacije.

Što se tiče cijena za gospodarstvo, varijabilni dio cijene vodoopskrbe sada iznosi 1,38 eura, a od Nove godine će iznosit će 1,80 eura, a varijabilni dio cijene odvodnje otpadnih voda sada iznosi 0,78, dok je nova cijena 0,91 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAČUN ZA PODUZETNIKE /

Od 2024. poduzetnicima slijedi šok i poskupljenje plina za 9,4 posto. Ipak, ima dobra vijest oko struje

Image
RAČUN ZA PODUZETNIKE /

Od 2024. poduzetnicima slijedi šok i poskupljenje plina za 9,4 posto. Ipak, ima dobra vijest oko struje

Zahtjev za prihvaćanje Odluke o cijeni vodnih usluga podnesen je Vijeću za zaštitu potrošača Grada Karlovca koje ga je usvojilo u ponedjeljak i na temelju toga suglasnost na nove cijene vodnih usluga dao je i gradonačelnik Damir Mandić.

"Osnovni razlozi za povećanje cijena su povećanje ulaznih troškova materijala, povećanje troškova plina, povećanje troškova usluga, korekcija plaća sukladno novoj uredbi Vlade RH o visini minimalne plaće, smanjenje fizičkih količina isporučene pitke vode i količine otpadnih voda, niža cijena vodnih usluga od veljače do srpnja ove godine…", pojašnjavaju iz Vodovoda i kanalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju i da su ove godine racionalizirani troškovi poslovanja.

"Znatnu uštedu u troškovima predstavljat će zbrinjavanje mulja jer smo uspjeli postići cilj smanjenja volumena mulja tri do četiri puta zahvaljujući radu postrojenja za solarno sušenje mulja. Sljedeće godine ćemo ugraditi sunčane elektrane na vodocrpilištima i uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Karlovca i Duge Rese, čime ćemo proizvoditi 30 posto vlastite energije", poručili su iz Vodovoda i kanalizacije i dodali da su gubici vode smanjeni za pet posto u odnosu na 2022. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Od siječnaj poskupljenje dopunskog. Građani: 'Povisuju cijene, a doći do termina je nemoguće'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo