POLUPALI LONČIĆE / Karamarkov HDZ najbolje će vam objasniti izmišljenu priču o Istanbulskoj konvenciji: upravo su oni tražili njenu ratifikaciju

Milijan Brkić, Davor Ivo Stier, Miro Kovač i njihov, ne dakle Plenkovićev nego njihov HDZ prije tri godine žestoko kritizirao SDP zašto ne usvoji Istanbulsku konvenciju

13.3.2018.
22:36
VOYO logo

"Većina europskih država već je ratificirala tu konvenciju, punim nazivom, Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji. A pitamo zašto to Hrvatska nije učinila!? Pozivamo ministricu Milanku Opačić da što prije pripremi Konvenciju za ratifikaciju u Saboru", govorila je tako HDZ-ovka Margareta Mađerić.

Nije prvi travnja, nego dvadeset peti studenog 2014. I da, dobro ste čuli prije tri godine HDZ je tražio ratifikaciju Istanbulske konvencije. "Nadovezat ću se na Josipu Rimac sve ono što je iznijela ukazuje na što hitniju potrebu ratifikacije Konvencije", poručila je 2014. Mađerić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko. Tomislav Karamarko 2018-te na Facebooku je protiv. I nije jedini. "Ima mnogo ljudi koji vide elemente rodne ideologije. Smatram da je definicija roda u ovoj istanbulskoj konvenciji bila nepotrebna", kazao je saborski zastupnik HDZ-a Miro Kovač.

"To što mi imamo različite stavove ii promišljanja o istoj konvenciji to je daleko od frakcija to je pluralno mišljenje", tvrdi Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. Hoće li pluralno mišljenje dovesti do pucanja unutar stranke? Politički analitičar Ivan Rimac kaže situacija je složena a Plenković nije jak kao Ivo Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ je na svojevrsnoj prekretnici kako misli dalje voditi politiku. S jedne strane je pitanje povjerenja samom predsjedniku stranke i njegovoj orijentaciju u vođenju politike, a s druge strane su odnosi s hijerarhijom Katoličke crkve", tvrdi Rimac.

HDZ na prekretnici uputio se na teambuildinga u Varaždin. Potpredsjednik Sabora, zamjenik predsjednika stranke i protivnik rodne ideologije Milijan Brkić - nije došao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam došao ovaj tren - sad sam se pozdravio, pa ćemo sad ispitati tko je došao. Nisam baš slao pozive, bio sam u Hrvatskoj Kostajnici", kazao je Andrej Plenković uoči teambulidinga. 

Mogućnosti da HDZ-ovi saborski zastupnici glasaju prema savjesti - premijer Plenković nije sklon. Brkiću, Stieru, Milinoviću, Kovaču, Ivani Maletić - sporan je rod ili rodna ideologija koja se nigdje ne spominje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pojam rod i rodni identite ima toliko pravnih akata dakle našeg poziotovnog zakonadsvstva još od 2008. da ih je teško staviti da se popišu na jednu karticu A4. Prema tome - nema  tu nikakvog straha HDZ je velika stranka", tvrdi Plenković. 

"U ovom trenutku ne vidim načina da Andrej Plenković nametne svoj stav svima, ali vidim mogućnost da on u pregovorima s vodstvom stranke i zastupnicima u saboru dođe do kompromisa da se podrži njegova politika kako ne bi došlo do pada vlade i raspisivanja prijevremenih izbora", smatra Rimac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska demokratska zajednica je ozbiljna i jaka stranka. Znam da ta konvencija u posljednje vrijeme proizvodi određene podjele u društvu kojih nije bilo prije nekoliko godina.Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a

Prije nekoliko godina nije bilo hajke konzervativnih udruga - pa ni Karamarkovom HDZ-u Istanbulska konvencija nije smetala. "Pozivamo ministricu Milanku Opačić da u što kraćem rok  pripremi Konvenciju za ratifikaciju u hrvatskom Saboru", govorila je Margareta Mađerić 25. studenog 2014. Konvencija bi se na dnevnom redu Vlade trebala naći ovog ili najkasnije idućeg tjedna, a potom ide na raspravu u Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo