milanović neće biti premijer / Karamarko ranije izišao sa sastanka i odbio potpisati uvjete koje nudi Most: 'Ja kao čovjek to ne mogu'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Ja kao čovjek to ne mogu', rekao je po izlasku sa sastanka u središnjici MOST-a Tomislav Karamarko rekavši kako neće potpisivati dokument te kako je napustio sastanak ostavivši SDP i MOST da pregovaraju

19.12.2015.
19:38
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izišao je s tripartitnoga sastanka s predstavnicima MOST-a i koalicije Hrvatska raste i izjavio kako ne može potpisivati uvjete što ih je ponudio Most.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ja kao čovjek to ne mogu', rekao je po izlasku sa sastanka u središnjici MOST-a Tomislav Karamarko rekavši kako neće potpisivati dokument te kako je napustio sastanak ostavivši SDP i MOST da pregovaraju.

Karamarko je rekao kako sukladno odlukama Predsjedništva HDZ-a i svojoj savjesti ne može bianco potpisati dokument Mosta, ocijenivši ga neuređenim ugovorom o raspodjeli plijena i fotelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da je to jedan neuređeni i razbarušeni ugovor o koaliciji u kojem ne postoje nikakvi mehanizmi i ništa se ne zna. Sve se svodi na raspodjelu plijena, podjelu fotelja čak i u javnim poduzećima itd.", istaknuo je Karamarko u izjavi za Hinu nakon što je izišao sa sastanka u prostorijama Mosta, gdje je sa čelnicima Mosta i SDP-a Božom Petrovom i Zoranom Milanovićem raspravljao o prijedlogu Mosta da potpišu sporazum o tripartitnoj vladi na čelu s nestranačkim premijerom ili kandidatom Mosta.

Karamarko je podsjetio kako su rekli da se nakon izbora pobjednik ne smije ponašati kao netko tko dijeli ratni plijen - dobiva ili uzima. To nije dobro, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i da ne može surađivati s strankom koja je četiri godine uništavala Hrvatsku, koja negira vrijednosti na kojima počiva hrvatska država, koja za branitelje govori da su smrdljivci, u Vukovaru uvodi ćirilicu, za njih je Hrvatska slučajna država - kako ću s njima biti u koaliciji, upitao se. 

"Ne dopušta mi savjest i Bogu hvala da moje Predsjedništvo obiluje ljudima koji imaju svoju savjest i ponos. Sretan sam jer mi je pao kamen sa srca. Ti pregovori su bili mučni i na kraju se sve svodi na fotelje. Ne treba nam nikakva fotelja, bitno je kao čovjek hodati po cesti", rekao je Karamarko u izjavi za Hinu.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedništvo SDP-a donijelo odluku

Predsjedništvo SDP-a je u subotu navečer donijelo je odluku o prijedlogu Mosta da potpišu sporazum o tripartitnoj vladi na čelu s nestranačkim premijerom ili kandidatom Mosta, izjavio je novinarima nakon sjednice potpredsjednik stranke Zlatko Komadina, koji nije želio otkriti o kakvoj je odluci riječ.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović sa suradnicima je nakon sjednice Predsjedništva otišao prema sjedištu Mosta na dogovor sa čelnicima Mosta i HDZ-a Božom Petrovom i Tomislavom Karamarkom. No, Karamarko je ubrzo otišao sa sastanka i objavio  kako, prema odluci Predsjedništva stranke, ne može potpisivati uvjete što ih je ponudio Most.
 Potpisivanje sporazuma SDP-u i HDZ-u dan ranije je na zajedničkom sastanku predložio čelnik Mosta Božo Petrov, a kako su čelnici dviju koalicija odbili potpisati ponuđeno dok se o tome ne očituju stranačka tijela, dao im je rok od 24 sata za odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Milanović se oglasio nakon sastanka:

"Ja neću biti premijer, bavit ću se nečim drugim! Ipak, pokušat ću uvjeriti ljude iz Mosta da premijer ne bude neka nestranačka osoba, već netko iz Mosta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrov je potvrdio da više neće razgovarati s Domoljubnom koalicijom.

"Nema više razgovora. Razlog je vrlo jednostavan - nisu pristali na naše uvjete koji su bili više nego jasno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekuje nas još tri dana razgovora, nadamo se da će oni do utorka završiti i da ćemo imati mandatara i ostale stvari završene", rekao je Petrov novinarima.

Most je u subotu objavio "preliminarni okvir dogovora" koji je ponudio dvjema velikim koalicijama za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove vlade, kojom bi, kako predlažu, predsjedavala konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vladi bi sjedili predstavnici HDZ-ove i SDP-ove koalicije te stručne nestranačke osobe, svi na temelju konsenzusa.Uz dužnosnika u Vladi i Saboru, konsenzusom bi se imenovali i kandidati za sva druga tijela i ustanove u nadležnosti Vlade.

Petrov: 'Vidjet ćemo što će reći obje koalicije'

Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je prije večerašnjeg razgovora sa čelnicima HDZ-ove Domoljubne koalicije i SDP-ove koalicije Hrvatska raste, a koji je ubrzo napustio Tomislav Karamarko, kako ne zna hoće li se večeras znati ime mandatara jer to ne ovisi o njima, kao što nije ovislo ni proteklih pet tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Na sastanku se trebalo odlučiti o prijedlogu Mosta da potpišu sporazum o tripartitnoj vladi na čelu s nestranačkim premijerom ili kandidatom Mosta.

"Vidjet ćemo što će večeras reći obje koalicije i na temelju tih odgovora  možemo bilo što dalje zaključivati", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i kako trenutno ne razgovaraju o mandataru već o tome što su te dvije koalicije zadnjih tjedan dana komunicirale. Tek nakon što na to Most dobije jasne izjave moći će se govoriti dalje.

"To ćemo vidjeti", odgovorio je Petrov na novinarski upit hoće li prihvatiti mjesto mandatara ako ga SDP-ova i HDZ-ova koalicija prihvate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Lovrinović kazao je kako će večeras vidjeti jesu li HDZ i SDP uistinu mislili ozbiljno kada su proteklih dana izjavljivali da su spremni za zajedničku vladu, nestranačkog premijera ili premijera iz Mosta.

"Ako to prihvate, sve ostalo ćemo vrlo brzo riješiti", kazao je. Istaknuo je i kako podržava Božu Petrova za budućeg premijera. Most je, ako bude takva situacija, davno rekao da ga podržava, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovrinović je kazao i da sada ne razgovaraju o mandataru istaknuvši da, ako HDZ i SDP potpišu prijedlog Mosta, onda će sve drugo biti lakše riješivo.

Negirao je da su im postavili nemoguće uvjete nazvavši dezinformacijama i da je bilo govora o podjeli ministarskih mjesta. "Nije bilo govora ni o kakvoj podjeli ministarstava, to su dezinformacije", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije ulaska u sjedište Mosta čelnci SDP-a i HDZ-a, Zoran Milanović i Tomislav Karamarko, nisu davali izjave za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo