istražili smo / Nervoza i ljutnja vozača: unatoč najavljenom ukidanju uredbe, na granicama i dalje kaosi

Između jučerašnjeg kaosa na granici i današnjeg – gotovo da nema nikakve razlike. Problem radi slovenska granična policija, tvrde, koja režim nije popustila niti milimetra

9.4.2017.
18:29
VOYO logo

Iako je najavljeno kako granična policija privremeno ukida uredbu o pojačanoj kontroli schengenske granice - danas situacija na Bregani i dalje kaotična. 

Vozači čekaju u automobilima više od dva sata, a kroz trake za kamione od jutra propuštaju samo autobuse. Vozači su nervozni i ljuti na policiju jer su očekivali olakšan prolaz i najavljene isključivo ciljane kontrole, a dočekala ih je gužva. S druge pak strane, na ulazu u zemlju iz smjera Bosne i Hercegovine i Srbije, gdje su očekivane velike kolone - promet puno lakše teče. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između jučerašnjeg kaosa na granici i današnjeg – gotovo da nema nikakve razlike. 

"Mjere europske komisije dovele su do ozbiljnih problema, zato sam jučer razgovarao s hrvatskim premijemom Plenkovićem i dogovorio da predložimo Komisiji da se taj režim promijeni", izjavio je slovenski premijer Miro Cerar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković ni danas nema odgovor, ali su ministri zato već su jučer zavapili:

"Ovo je neizdrživo, razumijem i direktive i sigurnosne mjere, ali stiže nam i uskrsni vikend i sezona i svakako će se tu nešto morati poduzeti", kazao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga izgledalo je kao da je Hrvatska s Europskom komisijom dogovorila - novo rješenje.

"Privremeno se derogira primjena Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Sloveniji i Mađarskoj, te se aktiviraju ciljane kontrole", stoji u MUP-ovoj objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, dogovor očito nije stigao puno dalje od papira.

Prema najavi, trebali su popustiti preglede na ulazu iz Hrvatske u Sloveniju i Mađarsku, a strože vršiti na granicama sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Iako iz policije danas nema službenih izjava zašto se gužve svejedno stvaraju, sami smo se uvjerili da dokumente gledaju na isti način kao jučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem radi slovenska granična policija, tvrde, koja režim nije popustila niti milimetra.

U cijeloj ovoj gužvi vozači su nervozni, ali i ljuti jer od nikoga nisu mogli dobiti informaciju što se zapravo događa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo