KIŠA AMANDMANA / Kaos zbog GUP-a, Prgomet na rubu: 'Ma baš me briga, neka idu, nek se je*u, je*ote'

GUP s tolikim brojem amandmana je novi GUP i cijela procedura bi trebala biti poništena

6.2.2020.
19:42
VOYO logo

Milan Bandić napravio je novi politički presedan. Zagrebački gradonačelnik i njegova stranka podnijeli su ukupno 71 amandman na Generalni urbanistički plan koji su sami predložili. Gradonačelnik je u Skupštinu došao okružen zaštitarima koji su ga čuvali od prosvjednika, a slična ga je atmosfera dočekala i u Skupštini gdje ga je prozivala oporba. Sve ovo bilo je previše i za predsjednika Skupštine koji je, zatrpan papirima, zaboravio da mu je uključen mikrofon.

Bučno su građani i građanke Zagreba dočekali zagrebačkoga gradonačelnika prije sjednice o GUP-u uz poruku: "Protiv ovakvog GUP-a su doslovno svi: građani, udruge, struka. Jedino nisu Milan Bandić i HDZ. Poručimo im što mislimo o ovakvom GUP-u".

No, Bandić ih je ignorirao dok je okružen brojnim zaštitarima ulazio u skupštinu, a na pitanje zašto se boji svojih građana i čemu zaštitari, samo je poručio: ''Osim dragog Boga ja se ničega ne bojim''.

Strah mu nisu utjerali ni koalicijski partneri u HDZ-u koji su ipak pronašli način da se ne izjasne. Od jučer do danas podnijeli su 15 amandmana na Bandićev urbanistički plan i rezolutno ustvrdili da za GUP neće glasati ako njihovi amandmani ne prođu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prosvjed protiv izmjena GUP-a ispred Gradske skupštine: 'Bandiću, uništavaj svoje selo, a ne moj grad!'

Image

Prosvjed protiv izmjena GUP-a ispred Gradske skupštine: 'Bandiću, uništavaj svoje selo, a ne moj grad!'

Time HDZ konačnu odluku o GUP-u, ali i odluku o suprotstavljanju ili podržavanju Bandića, odgađa do završetka unutarstranačkih izbora, a on smatra da ga nisu prevarili i poručuje: ''GUP će biti usvojen u zakonskom roku".

Bandića HDZ-ovi amandmani ne zabrinjavaju jer je na vlastiti GUP podnio svoj 71 novi amandman.

"Stvarno sam šokiran. Ja kad sam danas čuo informaciju da nakon četiri i pol godine procedure izmjena ovog GUP-a koji  vodi gradonačelnik na samoj sjednici ulaže 50 svojih amandmana... Pa što se čekalo do sada? Jedini motiv koji mogu zamisliti jest da se čekalo do sada da ne bude otkriveno koji su to amandmani i kome se sve njima pogoduje", kazao je predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je NAŠ!

"Zaista ostajem zaprepaštena tom bezobraštinom, tim dokazom mogu što hoću, radim što hoću. Ali to je zaista ...neću upotrijebiti grube riječi jer bih upotrijebila riječi i na s... i sve neke druge stvari", kazala je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Gomila papira koja mu je došla na stol zbunila je i predsjednika Skupštine HDZ-ova Dragu Prgometa koji je u jednom trenutku zaboravio na uključeni mikrofon: "Ma gledaj ... nemam pojma šta napraviti. Ma baš me briga, neka idu amandmani, nek se je*u, je*ote."

O svakom amandmanu nakon Skupštine morat će se izjasniti i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a resorni ministar Predrag Štromar je poručio: "Mi ćemo prekontrolirati svaki amandman za sebe, je li bio u proceduri ili nije bio, kako je predložen, koja je njegova struktura i na temelju toga, na temelju struke ćemo reći može li proći ili ne može".

Ali i ministar se slaže da je GUP s ovolikim brojem amandmana novi GUP i cijela procedura bi trebala biti poništena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo